Hlavní obsah

Hastrmana bych dnes napsal jinak, říká autor předlohy filmu oceněného Českými lvy

Dvě minuty z Výzvy s Milošem Urbanem: O románu Hastrman a novém filmu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Filmový debut herce a hudebníka Ondřeje Havelky Hastrman si letos odnesl čtyři České lvy. Snímek natočený podle románu Miloše Urbana přivedl k předloze mnoho nových čtenářů. Autor ale dnes připouští, že byl ve své knize až moc krutý.

Článek

„Tenkrát jsem tou knihou bojoval za zelenou planetu a udělal jsem to hodně drsné, takové teroristické,“ hodnotí Urban druhou část románu, ze které se toho do Havelkova filmu nakonec mnoho nevešlo.

„Ty dvě poloviny jsou úplně jiné. On udělal jen tu první polovinu, 19. století. I lidé mi říkají, že mají rádi tu první část a tu druhou tolik ne, protože je příliš úsečná a krutá, už se s ničím nemazlí. Jako by tam člověk rezignoval na lidskost. Tam bych si to možná teď rozmyslel,“ říká o románu oceněném Magnesií Literou.

Celý pořad Výzva se spisovatelem Milošem Urbanem:

Výzva: Fascinoval mě příběh muže, který snědl jinému obličej. Urban vysvětluje vznik pohřební hostiny pro Karlovy Vary.Video: Tereza Willoughby, Seznam Zprávy

Přestože do scénářů svých filmových adaptací moc nezasahuje, u připravovaného snímku podle hororové novely Michaela to chce změnit. „Bude to napůl animovaný film. V kinech by měl být do tří let,“ doufá Urban.

Ve Výzvě mluví i o nejnovějším románu Kar, kterým se vyrovnává se svým dospíváním v Karlových Varech. Příběh o kanibalisticky laděných vraždách se odehrává v reálných kulisách lázeňského města.

„Vždycky jsem se strašně rád bál a snažil jsem se lidi i strašit, proto to rád předávám dalším,“ přiznává.

Proč jsou podle něj dnešní Karlovy Vary „mrtvé město“? Jak těžké je v Česku uživit se psaním? A proč by podle Urbana měla J. K. Rowlingová dostat Nobelovu cenu?

Podívejte se na celý pořad Výzva s Milošem Urbanem.

Reklama

Doporučované