Hlavní obsah

Hattrick Komety, kouzlo Kruppa i pokořené rekordy. Vše, co musíte vědět před novým ročníkem extraligy

Foto: Karolína Bulisová

Reklama

V pátek odpoledne odstartuje úvodním kolem nový ročník Tipsport extraligy. Kometa Brno zkusí potřetí za sebou obhájit titul, to od slavné éry Vsetína nikdo nedokázal. Kdo ji může sesadit z trůnu a na co se mohou fanoušci těšit? Připravili jsme pro vás přehled největších zajímavostí nové sezony.

Článek

Čtyři měsíce pauzy a dost. Nejvyšší hokejová soutěž v Česku se znovu hlásí o slovo. V pátek úvodními zápasy odstartuje nová sezona Tipsport extraligy. Maraton pětadvaceti kol s dramatickým vyvrcholením v play-off určí českého mistra. Nový ročník přináší i spoustu příběhů a změn, a to nejen mezi týmy. Po roce se do ligy na úkor Jihlavy vrací Karlovy Vary.

Nejlepší český hokej se částečně přesune na obrazovky placeného kanálu O2 Sport, přinese nová hokejová pravidla, představí se v ní osobnosti, které uznává celý svět a možná se bude hrát i pod širým nebem. Na co všechno se mohou fanoušci těšit?

Kometa, Kometa a zase Kometa? 

Kdo vyhraje, kdo bude nejlepší? Média a fanoušci tyhle spekulace milují. Experti i sázkové kanceláře se shodují: Největším favoritem je Kometa. Už zase. Úřadující dvojnásobný šampion touží pod vedením Libora Zábranského dokázat něco, co český hokej od éry neporazitelného Vsetína devadesátých let nepamatuje. Vyhrát soutěž i potřetí v řadě.

V Brně pro to udělali přes léto vše. Ránu po odchodu Martina Nečase do NHL má zacelit dlouholetá opora reprezentace Lukáš Kašpar, který se do extraligy vrací po čtrnácti letech v zahraničí. Novou kometou ligy se může stát i Peter Mueller. Borec, který měl našlápnuto stát se hvězdou NHL.

Může vůbec tuhle Kometu někdo porazit? Proč ne... Seznam jako největší vyzyvatele Komety považuje Spartu a Třinec. Sparta po mizerné sezoně přeskládala kádr. Vzkřísit hrdost největšího českého klubu má světová trenérská osobnost. Pražský tým do nové sezony Tipsport extraligy povede německá legenda Uwe Krupp.

Ani Třinec jiné než titulové ambice mít nemůže. Naposledy ve finále Oceláři na Kometu neměli, jenže letos budou ještě silnější. Jejich tým zůstal pohromadě, útok navíc posílil lotyšský bombarďák Roberts Bukarts. Navíc Třinec nadále do svých řad touží formou střídavých startů získat Jaromíra Jágra. Má to jedinou podmínku: Legenda českého hokeje musí být zdravá.

Kometa, Třinec a Sparta. To jsou podle Seznamu tři největší favorité sezony.

Kdo jsou tři největší favorité nové sezony extraligy.Video: Karolína Bulisová

Trochu jiný hokej. Jak ovlivní extraligu nová pravidla?

Nová sezona přináší zásadní změny, hokej nejen v Česku se bude hrát trochu jinak. A to kvůli změnám pravidel, které Mezinárodní hokejová federace IIHF vydala a Tipsport extraliga se velkou částí z nich bude řídit. Některé z nich budí emoce.

V hokeji, který se na tuzemských stadionech začne o tomto víkendu hrát, se bude mnohem přísněji posuzovat dohrávání osobních soubojů, podrážení hráčů. A v neposlední řadě se dotkne i brankářů, jež už nebudou moct zalehnout puk mimo dosah svého brankoviště.

„Upřímně říkám jednu věc, nová pravidla se diskutovala na seminářích až v červenci a to je velice krátká doba. Některé změny mohou vyvolávat emoce a dost změnit hokej. Třeba úplně nové pravidlo pozdního dohrání spoluhráče (nový faul) je velice tenká hrana. A je to dost o rozhodčích a jejich citu. Pro ně to bude velice těžké, protože zákroky, které nově budou fauly, se budou objevovat,“ řekl šéf extraligy Josef Řezníček.

O nových pravidlech v hokejové Tipsport extralize v Seznamu hovořil ředitel soutěže Josef Řezníček. Podívejte se na celý rozhovor. Více o změnách pravidel čtěte zde.

O nových pravidlech v hokejové Tipsport extralize hovořil ředitel soutěže Josef Řezníček.Video: Adam Sušovský

Dravá televize a možná i show pod širým nebem

Nová sezona přináší velké změny. Ta nejzásadnější se dotkne fanoušků, kteří ligu sledují od televize. Nově ji vedle České televize a zkušeného týmu Roberta Záruby nabídne i placený kanál O2 Sport. Nutno dodat, že se nováček do českého hokeje pouští pěkně od podlahy.

O2 Sport slibuje moderní přenos s využitím multidimenze nebo kamery na helmě rozhodčího. Hokej na jejích obrazovkách má být navíc hlavně show. Tým komentátorů doplní i zajímavá jména expertů: Hodnotit zápasy budou bývalí hokejisté Roman Málek, Jakub Koreis nebo Jiří Tlustý. Kdy a jak hokej sledovat? V úterý a neděli zůstávají přímé přenosy na obrazovkách České televize. Ve středu, v pátek a neděli poběží extraliga na placeném kanále.

Velkou show připravují i Vítkovice. Ty se zhostily plánu uspořádat zápasy pod širým nebem. Termíny Winter Classic ještě nejsou potvrzené, podle informací Seznamu ale vše nasvědčuje tomu, že se v lednu na atletickém stadionu v Ostravě skutečně bude hrát.

Zápas pod širým nebem, Winter Classic nebo poslední zápas rozhodcovské legendy. Co nabídne nová sezona?

Největší zajímavosti nové sezony extraligy.Video: Adam Sušovský

Mládí vpřed: Zazáří i benjamínci s košíkem? 

Podle serveru Eliteprospects.com je na soupiskách extraligových týmů před startem sezony 44 hráčů kategorie do 20 let.

Překvapit fanoušky a nastartovat velkou kariéru ale mohou i výrazně mladší. Litvínov svými výkony oslnil teprve šestnáctiletý útočník Jan Myšák, nový kouč Vervy Milan Razým jej dokonce vidí v prvních dvou formacích. Pokud Myšák dnes v Mladé Boleslavi skutečně nastoupí, stane se nejmladším hráčem, který kdy nastoupil za Litvínov. Překoná jinou legendu klubu i českého hokeje Roberta Reichela.

Šestnáctiletých hráčů, kteří v extralize chtějí prorazit, je víc. Podívejte se.

Výběr mladíků, které stojí za to sledovat v nové sezoně extraligy.Video: Karolína Bulisová

Nové osobnosti v lize: Hvězda draftu NHL i trenér, kterého uznává celý svět

Zahraniční trenér v Česku? Tuzemské prostředí podobným projektům nevěří. Všem se jistě hned vybaví totální fiasko fotbalového kouče Andrea Stramaccioniho ve fotbalové Spartě. Teď podobný pokus zkouší i ta hokejová. Ale tentokrát by to neměl být krok vedle.

Nový kouč Sparty Uwe Krupp se stane jednou z největších osobností Tipsport extraligy, legenda německého hokeje je uznávaná celým světem. A má před sebou jasný úkol: Po dvanáctiletém čekání dovést Spartu konečně k mistrovskému titulu. „Až za sebou budeme mít 13 zápasů a budeme mít odehraný zápas s každým, tak bude prostor zhodnotit silné a slabé stránky našeho týmu. Potom teprve uvidíme, jak si v lize stojíme," nabádá kouč k pokoře. Sparťané na něj ale spoléhají.

Krupp nebude jedinou zajímavou tváří, která se nově objeví v soutěži. Kometa Brno v létě angažovala Petera Muellera, hokejistu, jenž měl nakročeno stát se velkou hvězdou v NHL. V nejlepší lize na světě odehrál téměř tři sta zápasů, v premiérové sezoně za Phoenix dokonce zaznamenal 54 kanadských bodů. S americkou reprezentací vyhrál šampionát osmnáctiletých, má i bronz s juniory. Po sérii otřesů mozku se jeho kariéra zadrhla, americký útočník skončil v Evropě. A teď má táhnout Brno.

Jiří Novotný je zpátky. Lva Praha dovedl do finále Gagarinova poháru, s reprezentací získal titul v roce 2010 a následně ji vedl jako kapitán. Extraligu si naposledy zahrál v roce 2002 za České Budějovice. Zatím s Plzní podepsal smlouvu pouze na měsíc. Čeká, zda mu vyjde angažmá ve Švýcarsku, nebo Německu. Jenže už v přípravě ukázal, že si s parťáky Nedorostem a Gulašem doopravdy sedl. V Lize mistrů se jim společně daří. Možná se nakonec na západě Čech usadí.

Výčet tří osobností, na které se fanoušci mohou těšit.

Tři největší osobnosti nové sezony extraligy.Video: Karolína Bulisová

Kdy Sýkora přepíše historii a jak železný je Jakub Lev?

Hokej není jen o výkonech na ledě, součástí jeho show jsou i statistiky. Jedna historická tabulka se podle všeho bude měnit, je jen otázkou kdy. Pardubický kanonýr Petr Sýkora v sezoně oslaví čtyřicáté narozeniny. A pokud se mu budou vyhýbat i zranění, může se velice reálně stát nejlepším střelcem v historii extraligy.

Kolik gólů mu chybí na vedoucího Petra Tona, proč je Jakub Lev železný muž a jaký zápis do historie může v sezoně udělat Jaromír Jágr? Podívejte se ve videu.

Rekordy, které mohou hráči v nové sezoně extraligy zlomit.Video: Adam Sušovský

Reklama

Doporučované