Hlavní obsah

Hattrick na Euru, angažmá ve Stuttgartu a zranění. Dortmund vyhraje, říká před přenosem TV Seznam Jan Kliment

Jan Kliment se zotavuje z komplikovaného zranění kolene. Uspěje jeho Stuttgart v sobotním klání proti Dortmundu?Video: Youtube.com

 

Reklama

Jana Klimenta viděli fanoušci na fotbalovém pažitu naposledy v dubnu loňského roku, od té doby laboruje se zraněným kolenem. V článku se mimo jiné dočtete o anabázi s reprezentačním lékařem, současné situaci ve Stuttgartu i vlastní fotbalové budoucnosti.

Článek

Odchovanec Vysočiny Jihlava se do paměti fanoušků zapsal zejména na domácím evropském šampionátu do 21 let. Lvíčata skončila v roce 2015 už v základní skupině, Jan Kliment se ale díky hattricku do sítě Srbska stal nejlepším střelcem turnaje. Až za ním zůstali například dvougóloví Kevin Volland nebo John Guidetti. Vystoupení na „malém“ Euru mu vyneslo smlouvu ve Stuttgartu, kterému se upsal na konci června 2015.

Do kádru jednoho z tradičních bundesligových celků se ale výrazněji neprosadil a v srpnu 2016 odešel hostovat do Bröndby Kodaň. V dánské nejvyšší soutěži se mu dařilo o poznání lépe a díky svým výkonům se také vůbec poprvé probojoval do reprezentačního „A“ týmu. Loni v dubnu si ale poranil vazy v koleni a od té doby na trávníku absentuje. „Jsem čtyři měsíce po druhé operaci, léčím se v rehabilitačním centru našeho klubu, takže jsem víceméně pořád ve Stuttgartu. Každý den mám naplánované tréninky v kombinaci s rehabilitací, takže se určitě nenudím. Když to dobře půjde, tak bych mohl být za dva měsíce na trávníku,“ věří Jan Kliment.

Čtyřiadvacetiletý útočník podstoupil první operaci bezprostředně po zranění, na podzim ale musel na druhý zákrok. „Byl to docela šok, ale nejvíc je to asi moje chyba. Před první operací jsem si mohl vybrat, kde operaci podstoupím. Měl jsem na výběr Dánsko, Německo a Česko. Bohužel pro mě jsem zvolil Česko. Operoval mě pan Krejčí mladší (lékař české fotbalové reprezentace) a já nevím, jestli operace dopadla dobře nebo špatně, ale s jistotou vím, že při následném pooperačním sledování to určitě v pořádku nebylo. Od pana Krejčího jsem dostal zprávu, že můžu jít do plné zátěže. Odjel jsem do Stuttgartu, ovšem na testech mi bylo řečeno, že můj stav rozhodně v pořádku není, což jsem cítil i sám. Po diskuzi s klubovým doktorem jsem se rozhodl, že půjdu na druhou operaci v Německu, od té doby jsem o panu Krejčím neslyšel,“ popisuje svoje zdravotní lapálie.

Díky této anabázi tak přišel Jan Kliment o rok profesionální kariéry. Celá situace je nepříjemná i z důvodu blížícího se vyjednávání o nové smlouvě. Dosavadní čtyřletý kontrakt totiž vyprší českému fotbalistovi ve Stuttgartu v červnu letošního roku. „Už jsme se bavili se Stuttgartem o případném prodloužení smlouvy. Bylo mi řečeno, že nemají v plánu mě takříkajíc vyhodit na ulici, ale chtějí mi pomoct, za což jsem moc rád. Jsem si vědom toho, že moje situace není jednoduchá. Pokud by ale přišla nabídka, která bude výhodná pro všechny strany, tak nemám problém odejít a hrát jinde,“ říká Kliment.

Jeho Stuttgart v dnešním utkání nečeká nic jednoduchého. Z šestnáctého místa zajíždí na půdu aktuálního lídra tabulky Borussie Dortmund. „Nálada v týmu není dobrá. Je znát, že je v týmu hodně zahraničních hráčů, kteří neumějí anglicky ani německy. Nedělá to dobrotu, moc se nekomunikuje a kabina je hodně rozskupinkovaná. To se pak podle mě odráží i na výkonech na hřišti. Myslím, že Dortmund vyhraje,“ dodává Jan Kliment.

Předzápasové studio zápasu Dortmund-Stuttgart začíná na Televizi Seznam v sobotu v 15:15. Jeho moderátorem bude Jindřich Šídlo, jako expert se představí Luděk Mádl a hostem studia bude František Straka. Přímý přenos komentuje Michal Micka.

Reklama

Doporučované