Hlavní obsah

Havaj se proměnila v rudou planetu. NASA na ostrově testovala, jak by astronauti zvládli pobyt na Marsu

Šestice výzkumníků simulovala podmínky na Marsu. Podívejte se, v jakých podmínkách museli žít.

 

Reklama

Osmimesíční experiment měl za úkol odhalit, jak jsou astronauti připraveni na cestu na rudou planetu. První let na Mars s lidskou posádkou chce NASA podniknout v roce 2030.

Článek

NASA společně s Hawaii Space Exploration Analog and Simulation (HOI-SEAS) v posledních letech podnikla už pět simulací pobytu lidské posádky na Marsu. Šestice „astronautů” se zavřela v izolaci 19. ledna, experiment se odehrál na havajské sopce Mauna Loa.

Cílem cvičné mise, které se zúčastnili čtyři muži a dvě ženy, bylo zjistit, jak na člověka působí speciální podmínky a okolní prostředí. A také to, jak zvládá uzavřený prostor.

Po dlouhých osmi měsících, kdy jedli pouze lyofilizované a konzervované pokrmy, opustili účastníci experimentu svůj „marsovský” příbytek s úsměvem na tvářích a po dlouhé době si pochutnali na čerstvém ovoci a zelenině.

Život během experimentu byl omezen pouze na testovací kopule a opustit je mohli členové posádky jen v týmech, oděni do skafandru.

Úroveň stresu a emocionální pohody zjišťovali vědci pomocí úkolů a her, se kterými se dobrovolníci museli vyrovnat. Komunikace s výzkumným týmem na Havajské univerzitě probíhala s dvacetiminutovým zpožděním, tak dlouho totiž signál mezi Zemí a Marsem letí.

Jak doopravdy vypadá povrch Marsu?Video: Reuters

Reklama

Související témata:

Doporučované