Hlavní obsah

Havajská sopka začala hořet modře. Láva zapaluje metan, to nejhorší možná ještě přijde

Láva zapaluje podzemní metan, do vzduchu denně uniká 15 tisíc tun oxidu siřičitého.Video: AP

 

Reklama

S činností havajské sopky Kilauea souvisí objemné emise různých plynů. Z prasklin proudí například metan, který hoří modrým plamenem. Značné jsou také emise oxidu siřičitého.

Článek

Modré plameny, které hoří na sopce Kilauea, naznačují, že z trhlin začal vyvěrat metan. Jde o poslední přírodní fenomén, který souvisí s činností havajského vulkánu. Metan v tomto případě vzniká anorganicky díky reakcím, ke kterým dochází při tuhnutí magmatu. Většina metanu na zemi, asi 90 procent, pochází z produkce živých organismů. 

Video: AP, Reuters

Emise oxidu siřičitého se od začátku poslední erupce více než zdvojnásobily. Tento nárůst může způsobit vulkanický smog neboli vog. Pasáty nyní ale odnášejí většinu plynu k pobřeží. Podle vládní agentury U.S. Geological Survey sopka denně vychrlí asi 15 tisíc tun oxidu siřičitého.

Video: Lukáš Marek

Kilauea bouří už třetí týden a vyvolává obavy obyvatel a zvědavost turistů. Žádné oběti na životech a s výjimkou jediného ani žádná vážnější zranění zatím vulkán nezpůsobil.

Video: Marek Martinovský, Reuters

Odborníci ale nevylučují, že to nejhorší mají obyvatelé Havaje teprve před sebou. Živel je podle nich nepředvídatelný, možná je i masová evakuace. Domovy, často zcela zničené, muselo opustit zatím 2000 lidí.

Na aktuální noční záběry sopky Kilauea se podívejte ve videu nad článkem.

Reklama

Doporučované