Hlavní obsah

Havárie na Bečvě: Nechápu, proč nepovolali armádu, zlobí se starosta

Foto: HZS Olomoucký kraj

Rybáři už od pondělí loví z Bečvy tuny uhynulých ryb. Zabil je kyanid.

Reklama

Bečva a okolní obce se vzpamatovávají z největší ekologické katastrofy posledních let. Starosta Valašského Meziříčí Robert Stržínek (ANO) kritizuje vyšetřující úřady za pomalý přístup.

Článek

„Jsou dvě slova, která mě napadají. Bezmoc a vztek,“ vypráví v rozhovoru pro Seznam Zprávy starosta Valašského Meziříčí Robert Stržínek (ANO).

Město ležící na Bečvě se vzpamatovává z nejhorší ekologické katastrofy ve své historii. Do řeky v neděli uniklo neznámé množství kyanidu. Viník je zatím neznámý. „Očekával jsem od dotčených orgánů aktivnější přístup. Nechápu, proč tu není třeba armáda, její chemici. Na takové situace ji přece máme,“ mrzí představitele města.

Jak tuto havárii vnímáte?

Je to tragédie. Všude říkáme: jsme Valašské Meziříčí, město mezi dvěma řekami. Bečva je pro nás dominanta a je velmi blízko. Osobně to považuji za největší ekologickou havárii, co jsem tu za svůj život zaregistroval.

Jsme v součinnosti s Českou inspekcí životního prostředí a policií. Děláme maximum, podíleli jsme se na odběru některých vzorků a snažíme se být nápomocni všem dotčeným orgánům. Popravdě ale řeknu, že jsem zklamaný z rychlosti toho postupu. Čekal jsem, že při tak velké havárii sem naběhne hromada lidí z inspekce a kriminálky a budou prohledávat všechny možné zdroje a průběžně nás informovat.

Spíš vnímám nějaké embargo na informace, které se případu týkají. Vysvětlují to tím, že policie potřebuje v klidu pracovat.

Město na facebookových stránkách vydalo oficiální varování pro obyvatele teprve ve čtvrtek. Proč tak pozdě? Stalo se to v neděli.

Na stránkách jsme informaci vydali s jistým zpožděním, a to z jediného důvodu. Neměli jsme oficiální zprávu od žádné instituce, kterou bychom mohli legitimně převzít. Vydali jsme zprávu až poté, co tiskové oddělení vydalo nějaké první oficiální výstupy. Hlavně jsme se chtěli vyvarovat toho, že bychom ukazovali na nějaké možné původce znečištění.

+4

Kdo vás jako starostu tedy upozornil?

Jako první naši rybáři.

Oficiální orgány tedy až ve čtvrtek, čtyři dny po havárii?

Ano, lze to tak říci. A to ještě oklikou přes tu tiskovku. Že by mi zavolal někdo z inspekce a řekl „pane starosto, situace je taková, prosíme vás o součinnost“, to jsem nezaznamenal. Samozřejmě lidé z odboru životního prostředí se účastní různých schůzek, ale oficiální stanoviska aktérů nemáme a chybí nám. Otevřeně, očekával bych třeba armádu, že se toho zúčastní třeba chemici a specialisté na tento druh havárií. Na co je máme? Taky bych očekával, že už v pondělí budou žhavit telefony ke starostovi a ke člověku, který řídí krizový štáb obce s rozšířenou působností.

Teprve včera vyšlo najevo, že do řeky unikl kyanid. Lidé se mohli v Bečvě koupat, rybařit, umývat své mazlíčky. Nemáte o ně strach?

To víte, že se bojím. Také proto jsme včera rozhlasem vydali varování, aby se lidé nechodili na Bečvu koupat, aby se nepohybovali v tom toku. Ale mám informaci, že díky výpustem přehrady Bystřičky a dalších nádrží už došlo k naředění, které by nemělo být životu nebezpečné pro lidi okolo. Nicméně ostražitost je jednoznačně namístě.

Nemohl si tedy na toku hypoteticky ještě někdo v pondělí ulovit rybu a neměli by takoví lidé vyhledat lékaře?

Teoreticky mohl, ale na tu otázku nedovedu odpovědět. Na to musí odpovědět lidé z České inspekce životního prostředí. Tedy co hrozí a nehrozí. Vymýšlet si, co jde a nejde z naší strany, nelze. Nemáme ani výsledky rozborů vody černé na bílém. Nemáme ani doporučení ze strany inspekce, jak postupovat. Proto se snažíme informovat rozhlasem a dalšími komunikačními kanály.

Podcenily tedy dotčené orgány komunikaci?

Neznám způsob jejich práce. Ale z pohledu komunikace směrem k městu, které je někde na začátku ekologické havárie, je informací za mě málo. Očekával bych aktivnější přístup.

Na sociálních sítích se diskutuje o tom, že do vody mohla jed vypustit chemička Deza, která spadá pod koncern Agrofert. Její zástupci to odmítají. Jaké jsou vaše informace?

Určitě existuje více variant a možných viníků. Co se týče Dezy, vycházím z oficiálních vyjádření. Česká inspekce životního prostředí vyloučila tuto možnost. Už tam dělali vzorkování ihned po té havárii. Výsledky byly negativní. Jak to chápu, nemůže to být ani nikdo z průmyslových podniků, které jsou napojené na čističku odpadních vod ve Valašském Meziříčí. Máme tu biologickou čistírnu, a pokud by to bylo z některého z podniků, tak bychom změny na čističce hned poznali. Jsem v kontaktu s ředitelem místních vodáren a ten potvrdil, že přes naši čističku to neprošlo, protože bychom zamoření okamžitě poznali na biologickém spektru, které se o čištění vody stará. Tohle vše inspekce zkoumá.

Mám signály, že brzy bychom měli vědět více.

Kyanidy zmiňoval v lednu 2018 ve svém úvodníku šéf firmy Deza Zbyněk Průša.

Chápu tedy správně, že průmyslový areál ve Valašském Meziříčí je mimo podezření?

V závěrech nechci být definitivní. Nevím, jestli z některých továren nevedou nějaké jiné výpusti, které jsou mimo čističky. Nehledě na to, že to mohou být nějaké vsaky, které se pak do Bečvy dostanou. Nicméně jsme průmyslové centrum Valašska a těch podniků v okolí je spousta.

Věříte, že viník se najde?

Chci tomu věřit. Jsem technik. Říkám si, že po té technické stránce to nemůže být něco tak složitého. Pokud vím, co ve vodě je, tak jdu proti proudu a jdu po zdrojích. Pokud nasadím dostatečné množství lidí a odborníků, kteří tomu rozumí, tak se musím dopátrat k nějakému užšímu okruhu. Jen mi není jasné, proč to trvá tak dlouho.

Jak tragédie doléhá na místní?

Řekl bych dvě slova. Bezmoc a vztek. To cítím já uvnitř. Myslím, že to tak vnímají i ostatní.

Rybáři loví z Bečvy tuny mrtvých ryb. Video: Vlasta Macháčová, Jan Kozel

Následky havárie budou v řece patrné roky. Jak město pomůže?

V prvním případě musíme najít zdroj znečištění. To považuji za úkol číslo jedna. Je třeba udělat maximum pro nalezení viníka. Jednak kvůli potrestání, ale také vymáhání škod, které jdou podle rybářů do vyšších desítek milionů korun. Bude to trvat víc jak deset let. Uhynuly trofejní kusy. Víte, shodou okolností jsem nedávno mluvil s rybáři a ti mi říkali, že Bečva byla historicky v jednom z nejlepších stavů, který pamatovali. Vrátil se tam život, pestrost druhů ryb, kvalita vody. A to i díky projektům Čistá řeka Bečva I a II, které realizovaly města a obce na Valašsku. Do toho přišla taková tragédie.

A jaká bude nejbližší podpora?

Bavili jsme se se zastupiteli, že rybáře podpoříme finanční injekcí. Až bude jasné, že jed v Bečvě není, oni budou potřebovat řeku znovu zarybnit. Tam vidím úlohu města a možnou participaci. Věřím, že se viník najde, ale může trvat roky, než škodu zaplatí. Na přešlapování není čas. Musíme ocenit práci těch kluků, kteří teď makají každý den a dělají nejsmutnější práci, kterou si dokážete představit. Tahají z řeky tuny mrtvých ryb.

Reklama

Související témata:

Doporučované