Hlavní obsah

Havárie na Krymu. Vláda nařídila evakuaci tisíců dětí v Armjansku

Obyvatelé si na podivný zápach začali stěžovat už 24. srpna. Video: Reuters

 

Reklama

V krymském městě Armjansk byly tisíce dětí evakuovány ze škol. Zároveň byl přerušen provoz místní továrny. Úřady zaznamenaly ve vzduchu neobvyklé množství síry. Obyvatelé si na potíže s dýcháním stěžovali už od 24. srpna.

Článek

Krymská vláda v úterý nařídila ve městě Armjansk evakuaci tisíců dětí ze škol. Obavy o jejich bezpečnost způsobilo naměření vysokého množství oxidu siřičitého ve vzduchu.

Zároveň byla uzevřena i místní továrna na výrobu oxidu titaničitého, který se využívá jako pigment do nátěrových hmot, potravinářské barvivo nebo účinná složka opalovacích krémů.

Obyvatelé si na podivný zápach začali stěžovat už 24. srpna. Celé město pokryla tenká vrstva mazlavé rezavé látky, lidé začali mít problémy s dýcháním a vyrážkami. Vedení továrny tehdy jakékoliv pochybení odmítlo.

Po dvou týdnech nastal obrat, v továrně se zastavil provoz. Podle krymského premiéra Sergeje Aksjonova úřady incident prošetří.

Obyvatelům podle úřadů nehrozí žádné nebezpečí, zároveň byly ale všechny děti odvezeny přímo ze škol mimo město, kde se k nim přidali jejich nejbližší příbuzní.

Za havárií by mohlo být extrémní horko, kvůli kterému se měla odpařit část ochranné hladiny vody na nádrži s kyselinou sírovou.

Reklama

Doporučované