Hlavní obsah

Havarované ruské letadlo mělo zamrzlé rychlostní snímače, za jeho pád zřejmě můžou piloti

Pád letadla An-148 asi zavinila chyba pilotů.Video: Reuters

 

Reklama

Tragickou havárii ruského letadla An-148 pravděpodobně zavinily zamrzlé rychlostní snímače. Piloti totiž zapomněli zapnout jejich vytápění a přepnuli na autopilota.

Článek

Podle Mezistátního leteckého výboru (MAK) jsou viníky havárie ruského letadla An-148 piloti. Ti opomněli zapnout vytápění pro odmrazování snímačů měřících rychlost letounu. Chybné údaje o rychlosti pak vedly k pádu stroje. Podle agentury AP to uvádí MAK v předběžném závěru, k němuž na základě informací z černé skříňky a analýzy obdobných havárií došel.

„Předběžná analýza zaznamenaných údajů stejně jako analýza analogických případů z minulosti umožňuje předpokládat, že faktorem, který vedl k vývoji mimořádné letové situace, se mohly stát nepřesné údaje o rychlosti letu zobrazené na přístrojích v pilotní kabině,“ uvedl MAK.

Dosavadní závěry naznačují, že piloti před startem nezapnuli systém vytápění snímačů. Po vzletu přepnuli řízení stroje na autopilota, ale převzali jej zpět, když viděli rozdílné údaje o rychlosti; podle údajů z jednoho snímače rychlost stoupala, podle druhého klesala, takže posádka ztratila přehled o situaci.

Letoun An-148 Saratovských aerolinií se zřítil v neděli 11. února šest minut po startu z moskevského letiště Domodědovo. Zahynulo 65 cestujících a šest členů posádky.

Záznam z dvou černých skříněk začali zkoumat ruští experti dnes. Veškerá data uložená v černých skříňkách se zachovala a je možné je dešifrovat, uvedla s odvoláním na výbor MAK agentura Interfax.

Letoun An-148 byl ve své době označován za příklad ukrajinsko-ruské průmyslové spolupráce, po anexi Krymu a vzpouře proruských separatistů v Donbasu ale výrobní kooperace skončila.

Reklama

Související témata:

Doporučované