Hlavní obsah

Havel by dnes slavil narozeniny. Žižkov po první dámě pojmenoval zastávku

Foto: PID

Zastávka je poblíž ulice Olgy Havlové, která nese jméno bývalé žižkovské rodačky přes osm let.

Reklama

Václav Havel by se dnes dožil čtyřiaosmdesáti let. Což pražský Žižkov využil k tomu, aby novou zastávku MHD pojmenoval po bývalé první dámě Olze Havlové.

Článek

„Je to takový malý dárek k dnešním nedožitým 84. narozeninám pana prezidenta Václava Havla,“ uvedl primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti).

Na zastávce ode dneška na znamení zastavují autobusy 133, školní linka 267 a noční spoje 908 a 909. Zastávka je poblíž ulice Olgy Havlové, která nese jméno bývalé žižkovské rodačky přes osm let.

„Zastávka vznikla v obou směrech v blízkosti mnoha již dokončených a mnoha teprve vznikajících vysokopodlažních obytných budov,“ uvedla na Facebooku Pražská integrovaná doprava. V minulosti byla na stejném místě zastávka pouze v jednom směru a s ohledem na řadu skladových hal v okolí byla téměř nevyužívaná.

Podle mluvčího organizátora pražské dopravy Ropid Filipa Drápala byla zastávka Olgy Havlové na místě plánována dlouhodobě. Ropid k jejímu zprovoznění přistoupil dnes, kdy by Václav Havel oslavil 84. narozeniny.

Olga Havlová se narodila v roce 1933 v početné rodině, vyrůstala na Žižkově. Vyučila se v Baťově továrně, v 50. letech vystřídala řadu zaměstnání. V 60. letech pracovala v Divadle Na Zábradlí, kde byl i Václav Havel. Provdala se za něj v roce 1964. Za normalizace po boku svého muže aktivně působila v disentu. Počátkem roku 1990 jako první dáma založila Výbor dobré vůle, o dva roky později nadaci na pomoc postiženým a znevýhodněným. Zemřela po těžké nemoci v roce 1996.

Havel zemřel 18. prosince 2011 a je pochován spolu s Olgou v rodinné hrobce na Vinohradském hřbitově v Praze. Po Havlovi je v Praze pojmenováno třeba mezinárodní letiště nebo náměstí u Národního divadla.

Reklama

Doporučované