Hlavní obsah

Havel Česku velice chybí. K tomu, co se děje, by určitě nemlčel, říká jeho osobní tajemník

Vladimír Hanzel: Množství truchlících lidí po smrti Václava Havla mě překvapilo.

 

Reklama

„Osud mě asi nějak vylosoval, abych oznámil jeho smrt,“ vzpomíná Vladimír Hanzel ve Výzvě Jiřího Kubíka na neděli 18. prosince 2011.

Článek

Vladimír Hanzel znal Václava Havla asi jako málokdo. Jeho osobním tajemníkem byl už od roku 1986, tedy ještě v době, kdy byl Havel komunisty zakázaným a často vězněným spisovatelem. Po Havlově zvolení prezidentem 29. prosince 1989 se z Hanzela stal tajemník hlavy státu.

Ve Výzvě mluví Vladimír Hanzel mimo jiné o tom, jak v listopadu 1989 probíhala jednání s komunisty, proč on sám začal tyto schůzky nahrávat na magnetofon, kdy a jak se tehdy potkali Václav Havel s Václavem Klausem a proč si záhy přestali rozumět. Vzpomíná i na první Havlovu ženu Olgu a vysvětluje, proč si s jeho druhou manželkou, herečkou Dagmar Veškrnovou nesedli.

Foto: ČTK

Václav Havel se svým tajemníkem Vladimírem Hanzelem 23. listopadu 1989 v pražské Laterně Magice na tiskové konferenci nově vzniklého Občanského fóra.

V čem podle něj Václav Havel dnes nejvíc chybí a kdo ze současných prezidentských kandidátů nejlépe reprezentuje Havlův odkaz? I na to odpovídá Vladimír Hanzel v rozhovoru, jehož záznam najdete ve videu umístěném nahoře.

Reklama

Doporučované