Hlavní obsah

„Havel se bál, že to zas bude nějaká léčka.“ Unikátní vzpomínky a nové detaily dnes večer v pořadu Sněmovní 4

Sněmovní 4: Setkání a vzpomínání po 30 letech na Televizi Seznam od 21:00.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

V horkém létě 1989, když už zbývaly komunistickému režimu poslední měsíce života, mířili dva kamarádi – hudebník Michael Kocáb a textař Michal Horáček – na festival Děčínská kotva.

Článek

„V autě jsme celou dobu přemýšleli, jakým způsobem to těm bolševikům nasolíme, protože to pro nás bylo první živé vysílání. A nakonec jsme tam fakt spustili skandál,“ vzpomíná po 30 letech Michael Kocáb.

Výsledkem bylo, že dvojice umělců založila inciativu Most a pokoušela se zprostředkovat dialog mezi komunistickými lídry a disidenty. Setkávali se tudíž jak s tehdejším premiérem Ladislavem Adamcem, tak i s opozičním lídrem Václavem Havlem.

„Lidé v disentu se na náš nápad dívali jako slibnou možnost, ale část z nich nás varovala: Chlapci, nebuďte naivní, prosím vás…“ směje se Horáček. „I Havel byl trošku nedůvěřivý, že to bude zas nějaká léčka. Ale Vašek byl otevřená bytost, nakonec řekl – zkuste to,“ dodal Horáček.

Na unikátní zpověď slavné dvojice, která před 30 lety sehrála důležitou roli také v listopadových revolučních dnech, se podívejte dnes večer ve 21:00 hodin v TV Seznam na pořad Sněmovní 4.

Oba popisují neznámé scénky a nové detaily. Uvidíte například, co je zaujalo a čemu se smáli v bytě komunistického předáka Adamce. Nebo jak zareagoval sovětský velvyslanec, když mu přišli drze oznámit, že novým prezidentem bude Václava Havlem a on aby stáhl všechny vojáky.

Jak naladit Seznam TV? Návod tu.

Reklama

Doporučované