Hlavní obsah

Havlíček: ČEZ by mohl na severu Čech vyrábět baterie

V oblasti Cínovce by chtěla těžit společnost European Metals Holdings. Ta s ČEZem spolupracuje.

Reklama

Český energetický kolos ČEZ by mohl v severních Čechách postavit továrnu na baterie. K jejich výrobě by podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka využíval cínovecké lithium.

Článek

Energetická společnost ČEZ chce podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka v příštích několika letech v severních Čechách postavit továrnu na lithiové baterie pro auta. Má jít o jednu z největších investic ve střední Evropě. Na výrobu baterií chce firma spolu s investory z automobilového průmyslu využívat lithium z oblasti Cínovce v Krušných horách.

Kontrolu nad těžbou lithia by ČEZ měl získat do 31. března, pokud dobře dopadne výzkum v oblasti. Havlíček to řekl při návštěvě Berlína. Zdůraznil, že na saské straně Krušných hor se už těží a jde podle něj o „nesmírně zajímavý a cenný zdroj“ i pro Česko.

„To samo o sobě není všechno, protože ta logika by měla postupovat tak, že ČEZ by měl v budoucnu – a to je důležitá zpráva – v regionu severních Čech, tedy v regionu, který je postižen uhlím, vybudovat takzvanou gigafactory,“ uvedl ministr za použití výrazu, kterým své továrny na baterie označuje americký výrobce elektromobilů Tesla.

Přesnou částku, na kolik by výstavba továrny měla přijít, Havlíček neuvedl, poznamenal ale, že jde o otázku „jednotek let“. ČEZ podle něj nebude jediným investorem. Nyní se dává dohromady „sestava kvalifikovaných investorů i z automobilového průmyslu“.

V oblasti Cínovce už šestým rokem zkoumá ložisko lithia australská společnost European Metals Holdings (EMH), která by podle předběžné dohody měla do své dceřiné společnosti Geomet pustit ČEZ a jeho prostřednictvím také český stát.

Předběžná dohoda předpokládá, že ČEZ zaplatí prostřednictvím své dceřiné firmy Severočeské doly 34,06 milionu eur (přes 870 milionů korun), za něž získá 51 procent Geometu, který je vlastníkem práv k těžbě a průzkumu lithia na Cínovci. Transakce, jejímž hlavním cílem je zajištění kapitálu na další rozvoj cínoveckého ložiska, by přinesla akcionářům nyní ztrátové EMH zisk a zvýšila její aktiva.

Geometu by vstup nového strategického partnera umožnil zpracovat definitivní studii proveditelnosti, na jejímž základě by bylo možné získat bankovní financování. Studie má také poskytnout podklady pro konečné rozhodnutí o výstavbě těžebního závodu u Cínovce. Havlíček v Berlíně mimo jiné zdůraznil, že je nutné vyřešit, zda lze oddělit lithium od slídy.

Podle vedení EMH je ČEZ pro projekt ideálním partnerem nejen díky své finanční síle, ale také proto, že jde o firmu majoritně vlastněnou státem a respektovanou v rámci Evropské unie. Pro strategické spojení mluví podle šéfů EMH také fakt, že se ČEZ aktivně zabývá aktivitami v oblasti skladování energie a výroby baterií.

Reklama

Doporučované