Hlavní obsah

Havlíčkův předvolební dálniční majstrštyk. U Brna ale číhají nástrahy

Foto: ČTK, ČTK

Ministr dopravy Karel Havlíček a šéf ŘSD Radek Mátl při kontrole prací na dálnici D1 v listopadu loňského roku.

Reklama

Přestavba dálnice z Prahy do Brna se dostala pod politický tlak. Plánované otevření týden před volbami ohrožuje déšť. Nejvíce napjaté termíny jsou na úseku Devět křížů – Ostrovačice. Ministr Havlíček odmítá, že by utrpěla kvalita.

Článek

Kdyby se Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) striktně drželo dlouhodobě stanovených termínů, které si pro ukončení modernizace dálnice D1 samo stanovilo a s nimiž stále operuje v oficiálních dokumentech, byly by poslední úseky páteřní české komunikace uvedeny do provozu 15. října, týden po volbách do Sněmovny.

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Vládě se však podařil organizační „majstrštyk“, byť zatím jen teoreticky. Už tak našponované termíny se mají ještě o dva týdny zkrátit, aby se páska mohla slavnostně stříhat ještě týden před volebním kláním o víkendu 2. a 3. října.

Vicepremiér a ministr dopravy Karel Havlíček už nový termín sdělil veřejnosti, ale odmítá, že nové datum ukončení osm let trvající rekonstrukce bylo přizpůsobeno politickým zájmům a předvolebnímu marketingu.

„O tomto termínu jednáme se všemi zhotoviteli už od minulého roku,“ tvrdí.

Podle Karla Havlíčka nejde jen o rekonstrukci 160 kilometrů D1 mezi Mirošovicemi a Kývalkou u Brna, ale stejně byl prý tlak zvýšen na urychlení práce na zcela nových úsecích dálnic, třeba na D11 nebo D6.

„Pro řidiče je každý dřívější den dobrý. Když to je možné, nebudeme to přece oddalovat,“ reagoval na dotaz Seznam Zpráv vicepremiér.

Odmítá také, že by se toto šturmování mohlo podepsat na kvalitě. „Stavební firmy by nešly do rizika, když za stavbu nesou odpovědnost,“ argumentuje. Firmy ručí za kvalitu silničního díla deset let.

Generální ředitel ŘSD Radek Mátl na rozdíl od Havlíčka politické zájmy připouští. „Samozřejmě je to i politické téma. Za sebe mohu říct, že se to snažíme zprovoznit v co nejkratším termínu, když zhotovitelé jsou toho schopni. Ale je i politickou snahou to zvládnout ještě před volbami. V tuto chvíli je to možné, není to na úkor kvality,“ reagoval Mátl.

„Já jsem řekl panu ministrovi, že tak, jak jsou nastaveny harmonogramy, jsme schopni do 2. a 3. října velká dopravní omezení zrušit,“ uvedl také.

Zda bude voličům odprezentována skutečně dokončená dálnice nebo jen „Potěmkinova vesnice“ s řadou nedodělků, se asi naplno ukáže až po prázdninách.

Generální ředitel ŘSD Radek Mátl se dušuje, že osobně nedopustí, aby se dálniční kvapík odehrál na úkor kvality a bezpečnosti stavebních dělníků. „Toto bych nikdy nepřipustil. A řekl bych, že toto možné není. Aby se zprovozňovalo před volbami a bylo to na úkor kvality a bezpečnosti lidí, tak do toho by nikdo nešel,“ uvedl Mátl v rozhovoru pro Seznam Zprávy, přičemž prý věří, že takováto situace nenastane.

Déšť brzdí betonování

Nicméně i generální ředitel ŘSD připouští, že předvolební termín ukončení rekonstrukce D1 je ohrožen.

Čáru přes rozpočet může stavařům nakonec udělat hlavně aktuální deštivé počasí, kdy dost dobře není možné na nedokončených úsecích pokládat svrchní cementobetonovou vrstvu. Podle ředitele Mátla je už dnes jisté, že práce neskončí poslední zářijový víkend, jak ještě donedávna uváděly některé urychlovací plány.

Vyhráno totiž není, ani když bude vybetonováno. Beton musí minimálně měsíc zrát, vytvrdnout, než na něj lze pustit těžkou techniku. Do napjatých termínů navíc vstupují i některé aktuální tržní faktory, jako je například nedostatek stavebního materiálu, třeba cementu.

Radek Mátl a celý management ŘSD přesto věří, že betonáž na všech úsecích skončí do konce srpna. Tak aby v září mohla probíhat poslední etapa modernizace příslušných dálničních úseků, kdy se bude pracovat hlavně ve středním dělícím pásu (montáž nových svodidel atd.).

Ani poté ale nebude zcela hotovo. Až po slavnostním zprovoznění dálnice mají probíhat některé dokončovací práce. Jak už Seznam Zprávy dříve informovaly, jedná se hlavně o přechody pro zvěř (ekodukty). Jeden teď dodatečně dodělává firma Skanska na úseku Humpolec – Větrný Jeníkov, přitom tento úsek byl oficiálně zprovozněn už v dubnu. Na trase Praha–Brno vznikají celkem čtyři ekodukty.

Bude nutné také dodatečně upravit terén kolem dálnice, dokončit výsadbu dřevin a dálnici oplotit proti zvěři. Ale to všechno by se i podle Havlíčkova a Mátlova slibu mělo už odehrávat za běžného provozu, bez omezení dopravy.

Foto: Seznam Zprávy

Na dálnici D1 se pracuje na posledních čtyřech úsecích.

Non-stop betonování u Devíti křížů

Na D1 jsou nyní dokončovány čtyři poslední úseky v celkové délce přes 40 kilometrů. Reportér Seznam Zpráv si celou dálnici v minulých dnech projel a i z obhlídky na místě je zjevné, že nejvíce práce ještě zbývá na zhruba desetikilometrovém úseku Devět křížů – Ostrovačice nedaleko Brna.

Ostatně je to i pochopitelné, protože stavební práce tam začaly nejpozději, loni zjara. Betonování v jízdním pásu ve směru od Brna ještě nezačalo. Ve stádiu hrubé stavby jsou dva nadchody pro zvěř.

„Aktuálně jsme před zahájením pokládky cementobetonového krytu v levém jízdním pásu dálnice. Pokud nám to počasí dovolí, budeme stejně jako u pravého pásu betonovat dálnici v non-stop režimu,“ uvedl pro Seznam Zprávy výrobní náměstek Metrostavu Zdeněk Ludvík. I on věří, že práce zvládnou, tak jako prý dodrželi i všechny termíny na jiných úsecích D1.

+1

Už jen „minimální“ omezení

Horečnatě se teď staví nejen na úseku u Devíti křížů, kde pracuje Metrostav, ale i na zbylých třech nedokončených místech. Na dvou staví firma Eurovia a na dalším trojčlenné konsorcium v čele s firmou Strabag.

Zatímco první úsek pod správou Eurovie (Mirošovice – Hvězdonice) by měl být dokončen už na začátku srpna, na druhém (Koberovice – Humpolec) také stále zbývá ještě spousta betonářské práce, přičemž zprovozněn má být do konce září.

„Na tomto úseku právě nyní probíhá pokládka nové cementobetonové vozovky a poté budou následovat veškeré navazující a dokončovací práce nutné pro uvolnění trasy – vodorovné i svislé dopravní značení, pokládka asfaltových povrchů na mostech, svodidla, střední dělicí pás,“ vyjmenovává zbývající pracovní úkony mluvčí Eurovie Iveta Štočková.

Na urychlovaném úseku Velký Beranov – Měřín, který měl být obdobně jako úsek Devět křížů – Ostrovačice původně dokončen až v polovině října, je vidět jistou výhodu v tom, že nová vozovka je už celá vybetonovaná. Ale i tam ještě zůstává dost nedodělků, kolemjedoucí motoristé si mohou všimnout třeba rozestavěné protihlukové stěny.

„Aktuálně zbývá dokončit prvky odvodnění, pokrýt svahy ornicí a osít je a instalovat svodidla. Následně budou v průběhu září osazena nová svodidla ve středním dělícím pásu a budou zkompletovány dálniční systémy,“ uvádí za konsorcium zhotovitelských firem mluvčí společnosti Strabag Edita Novotná.

Ani stavební firmy neskrývají, že práce jim stále zbyde dost i po slavnostním otevření, ale pokud prý nějaká dopravní omezení ještě na dálnici budou i následně, tak už jen „minimální a lokální“.

Mluvčí firmy Eurovia Iveta Štočková mimo jiné uvedla, že i po stříhání pásky budou na úseku Koberovice – Humpolec pokračovat stavební práce na odpočívce Speřice.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Stavební dělníky lze na D1 vidět o víkendech i v pozdních večerních hodinách. Na „nejohroženějším“ úseku u Devíti křížů se má betonovat i v noci.

Peníze navíc za rychlopráci?

Otázkou zůstává, jak moc se předvolební urychlení stavebních prací promítne do celkové ceny dílčích zakázek. Z některých informací totiž vyplývá, že stavební firmy mají slíbeny peníze navíc.

V tomto duchu o věci minulý týden referoval poslanec za ANO a místopředseda sněmovního hospodářského výboru Martin Kolovratník. V České televizi chválil ministra Karla Havlíčka a jeho kolegy z resortu dopravy za „odvahu“, že se dokázali ze stavebními firmami dohodnout na finančním vyrovnání, přičemž mluvil o blíže neupřesněné bonifikaci za urychlení.

Třeba ale firma Eurovia na dotaz Seznam Zpráv striktně popřela, že by nějaké dodatečné peníze měla slíbeny. Také šéf ŘSD Radek Mátl tvrdí, že nikdo peníze za urychlení nedostane.

„Žádné přímé akcelerační poplatky, jako je tomu třeba na dálnici D11, zhotovitelům na D1 vyplaceny nebudou,“ uvedl.

Na druhou stranu ale připustil, že na změnu ceny budou mít dopad některé technické změny, k nimž právě dochází.

Reklama

Doporučované