Hlavní obsah

Havlíček chce otevřené skiareály. Podmínkou je dodržování přísných opatření

Foto: vlada.cz

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Reklama

aktualizováno •

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček navrhne otevření skiareálů za přísných podmínek jako je tomu v sousedním Rakousku.

Článek

Lidé o víkendu vzali hory útokem, v sobotu obsadili většinu parkovišť a na některých místech došlo ke kolapsu dopravy. Policie v neděli stejně jako předtím i v sobotu uzavřela například příjezdové cesty do Bedřichova v Jizerských horách.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček se proto v sobotu setkal s hlavními zástupci horských středisek a vleků.

„Řešili jsme to opravdu detailně. Je to jiné než před týdnem, nyní šlo hlavně o přeplněná parkoviště. Lidé vyrážejí hodně na běžky, za turistikou, v některých areálech to zvládají, někde už to bylo přes kapacitu a musela pomáhat policie,“ řekl serveru iDnes.cz. 

Havlíček proto navrhuje, aby se horské skiareály otevřely, ale s podmínkou doržování přísných opatření, jako je tomu například v sousedním Rakousku.

„Tedy opravdu přísná opatření, ale nechat vleky fungovat a mít to řízené. Pokud tomu neodpovídá epidemická situace, což musíme respektovat, pak se musí zapojit provozovatel, obec, policie,“ doplnil pro server ministr.

V Otázkách Václkava Moravce v České televizi pak upřesnil, že by to mohlo být po 22. lednu, kdy prozatím končí nouzový stav. Chaos na horách by se měl podle něj mírnit díky náhradám, na které budou mít skiareály nárok. Provozovatelé podle něj dostanou zdroje na to, aby mohli mít ve střediscích, pokud možno, více lidí. Na náhrady by měla vláda schválit 800 000 až miliardu korun. Výpočet bude podle typů lanovek a vleků, uvedl v ČT Havlíček.

Zaplněná horská střediska se podle ministra zdravotnictví Jana Blatného dala očekávat. To, že lidé byli v přírodě, podle něj neodporovalo protiepidemickým opatřením, apeloval však opět na dodržování rozestupů a nošení roušek.

Blatný chce o situaci na horách jednat s Ústředním krizovým štábem a ministrem vnitra Janem Hamáčkem. Hamáček na to reagoval slovy, že ale neví, jak by se protikoronavirová opatření mohla upravit. Skiareály jsou totiž podle nařízení uzavřené a pohyb venku není zakázán. Podle jeho zjištění policie na místech řešila hlavně dopravní situaci a upozorňovala na dodržování protiepidemických opatření.

Reklama

Doporučované