Hlavní obsah

Havlíček chce zavřít hospody v pátek, Hamáček už ve středu

Foto: vlada.cz

Vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Reklama

Pokud vláda v pondělí schválí přesun Česka do 4. stupně rizika protiepidemického systému, můžou se koncem týdne znovu zavřít restaurace a hotely. Řekl to ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO).

Článek

Rizikové skóre PES už týden zůstává ve čtvrtém stupni rizika, který je vymezen 61 až 75 body. V pondělí proto vláda rozhodne, zda na tuto úroveň z dosavadního třetího stupně posune i protiepidemická opatření. Podle ministra Karla Havlíčka už je tento posun téměř jistý.

„V tu chvíli bude diskuze, jak definitivně bude režim vypadat. Tabulka PES platí, ale diskutujeme o tom, že se udělají výjimky - mohly by být v obchodu a službách - už by se nerozlišovalo, zda jde o obchody se sortimentem A, nebo B, ale umožnil by se obchod volně,“ přiblížil Havlíček v pořadu Partie televize Prima.

Podobnou změnu zmiňoval už v pátek šéf resortu zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Pokud tedy vláda rozhodne o přesunutí do čtvrtého stupně systému PES, obchody se nezavřou. Nadále v nich ale budou platit omezení ohledně počtu lidí na plochu prodejny nebo podmínka dezinfekce. Stejně tak by podle ministra Havlíčka měly být zachovány otevřené služby.

Zhoršení epidemické situace se ale naopak může odrazit v opětovném uzavření restaurací či hotelů. „Je to pravděpodobná varianta. Pokud by vláda odsouhlasila uzavření restaurací a penzionů, chtěl bych, aby to bylo ke konci týdne. Není to spravedlivé, ale covid-19 není spravedlivý. Restaurace jsou zavřené v celé Evropě. A musí dostat kompenzace,“ uvedl Havlíček.

Například šéf ČSSD Jan Hamáček ale s opatřeními na pátek čekat nechce - na zhoršení indexu rizika je podle něj třeba reagovat rychle. „Pokud to chytne exponenciálu, tak máme v lednu obrovský problém,“ uvedl Hamáček v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Na dotaz, zda by opatření mohla platit od středy, reagoval slovy: maximálně od středy.

O kompenzacích pro gastronomické a ubytovací podniky bude Havlíček ještě v neděli jednat s prezidentem Asociace hotelů a restaurací ČR Václavem Stárkem. Připraveno je několik variant řešení podpory. V případě ubytovacích zařízení by podle ministra mohl být použit stejný model jako na jaře, kdy by jim stát kompenzoval každý den uzavření.

Zmatky kolem kelímků

Karel Havlíček zároveň připustil, že se pondělní vláda bude zabývat i vánočními trhy. V posledních dnech vzbudily rozruch především zmatky ohledně zákazu prodávat na místě připravované nápoje s sebou v kelímcích.

„Všechny země kolem nás vánoční trhy zakázaly. Bohužel se to zvrtlo, všechny magistráty to neuhlídaly - všichni známe příběh z Prahy z minulého týdne. Ve finále se tam skutečně shlukovalo mnoho lidí a to shlukování bylo provázeno popíjením bez roušek. Aby se tomu zamezilo, připravil pan ministr Blatný opatření - nebylo tedy šťastně nastaveno od samého počátku, vzpomínáte si možná na pivo a PET lahve. Několikrát se to opravovalo. Samozřejmě, že to byla chyba a mohlo se to vykomunikovat lépe,“ připustil v neděli Havlíček.

Cílem vlády podle něj je zamezit zvýšené mobilitě lidí a shlukování při popíjení ve veřejném prostoru. „Já bych byl rád, aby byla možnost si kávu koupit a aby lidé měli možnost si ji odnést. Ale je ještě otázka, jak se zítra postavíme k vánočním trhům. To bude zásadní diskuze,“ dodal ministr. O nápravě opatření mluvil i vicepremiér Hamáček.

Trhy se v současné době konat mohou, mezi stánky ale musí být čtyřmetrové odstupy. K dispozici také musí být dezinfekce u každého prodejního místa.

Reklama

Doporučované