Hlavní obsah

Havlíček: Další tresty pro Rusko? Stačí. Přestřelku nechceme dál hrotit

Foto: David Neff

Karel Havlíček: Nechceme to torpédovat dál a dál. Sankce proti Rusku nebudou

Reklama

aktualizováno •

Nejhorší útok na Česko od roku 1968. Státní terorismus. Ruská válka proti Česku. Slova politiků poté, co se ukázalo, že za výbuchem muničního skladu ve Vrběticích stojí ruští agenti, dávala tušit, že česká reakce bude silná.

Článek

18 ruských diplomatů, nebo spíše špionů, už Česko opustilo. Stejně rychle se rozplynuly šance Rosatomu na účast v tendru na dostavbu Dukovan, který dnes vláda vyřadila z přípravné fáze tendru. Na rozdíl od Spojených států, Jižní Koreje a Francie ho neobešle bezpečnostním dotazníkem.

Další kroky už ale podle ministra průmyslu Karla Havlíčka (za ANO) následovat nebudou. „Spíš než pokračování vzájemné přestřelky byl bych rád, aby se situace zklidnila,“ řekl pro SZ Byznys.

„To, že odchází diplomaté z ČR a Ruska, je dostatečně významná věc. To, že jsme vyřadili Rosatom z možnosti být součástí tendru na Dukovany, je dostatečně razantní odpověď. Nebylo by dobré, kdybychom se vzájemně trumfovali, kdo udělá větší opatření,“ uvedl v rozhovoru pro SZ Byznys vicepremiér a ministr průmyslu Karel Havlíček.

Podle něj je třeba brát v potaz zájmy českých podnikatelů: „Máme tu tisíce firem, které obchodují s Ruskem. Nám jde o to, aby průmyslové a obchodní vztahy pokud možno zásadním způsobem neutrpěly. Cílem nikoho není torpédovat to dále a dále.“

Odvetu za ruskou operaci na českém území v roce 2014 považuje Karel Havlíček za dostatečnou: „Já si nedovedu představit ostřejší reakci, než jsme udělali v rámci Rosatomu. Rosatom měl dosud stejné šance jako všichni ostatní. V tuto chvíli o ni přišel.“

„Není to jen o obchodu a energetice, ale je to akt vyjádření důvěry zemi, se kterou chceme v dalších letech budovat projekt typu Dukovany. Odpověď z naší strany byla razantní,“ komentuje nejnovější rozhodnutí kolem tendru Havlíček.

Rosatom už označil své vyloučení z tendru na dostavbu české jaderné elektrárny Dukovany za netržní, protože plánoval zapojení českých firem, uvedl Interfax.

Celý rozhovor nabídneme zítra.

Reklama

Doporučované