Hlavní obsah

Kdo nasadí svůj krk za Babiše ve volbách? Ve hře jsou Schillerová i Havlíček

Foto: vlada.cz

Ve vládním ANO se rozjíždějí úvahy o tom, kdo a kde z čelních představitelů hnutí by měl kandidovat ve sněmovních volbách letos na podzim.

Reklama

Hnutí ANO řeší, kdo ho povede do voleb. Lídry se mají stát i členové kabinetu. Vicepremiér Havlíček by měl vést hnutí na jihu Čech, místopředsedkyně vlády Alena Schillerová zase na jižní Moravě.

Článek

Aktuální vládní sestava je podobná spíše úřednickým kabinetům - tvoří ji z větší části ministři, kteří nejsou členy Babišova hnutí a nebyli zvolení ve volbách. Z devíti členů vlády za ANO působí ve Sněmovně jen tři. A to se má nyní změnit.

Podle tří na sobě nezávislých zdrojů, které mají blízko k vedení hnutí ANO, se chystá volební angažmá pro oba vicepremiéry. Ministr dopravy, průmyslu a obchodu Karel Havlíček by podle zjištění Seznam Zpráv mohl kandidovat jako lídr v Jihočeském kraji, ministryně financí Alena Schillerová by zase měla stanout v čele jihomoravské kandidátní listiny.

Odpadlíci ANO. Kdo všechno už u Babiše skončil:

„Budeme se s nimi bavit, je to ale vždy o individuální dohodě mezi členy předsednictva a jednotlivými ministry,“ řekl Seznam Zprávám hlavní manažer ANO Jan Richter.

Podle něj příprava listin zabere několik příštích měsíců. „Nejdříve jednotlivé oblastní organizace navrhnou své kandidáty, podle nominací následně kandidátní listiny sestaví krajské předsednictvo a schváleny jsou na krajských sněmech. Nakonec všechny kandidátky ještě schvaluje celorepublikový výbor hnutí. Já předpokládám, že celý ten proces bychom měli mít hotový do prázdnin,“ dodal manažer ANO.

Jižní spojka

Vicepremiér Karel Havlíček bydlí ve středních Čechách, kde se však jako s lídrem počítá s předsedou Andrejem Babišem. Havlíček pochází z Českých Budějovic a s rodinou v Českém Krumlově vlastní rekreační nemovitost. „Náhradní“ kandidatura na jihu Čech se u něj tedy jeví jako poměrně logická.

Mimochodem, sám Havlíček v poslední době svůj vztah k Jihočeskému kraji několikrát zmínil. Ke kandidatuře zatím potvrzuje jen to, že o ní s hnutím ANO jedná. „Region potvrdím hned, jak se definitivně dohodneme,“ reagoval vicepremiér na dotaz Seznam Zpráv. Možnost, že to bude na jihu Čech, ale nevyvracel.

O kandidatuře ministryně financí Aleny Schillerové na jižní Moravě se hovoří v rámci ANO již delší dobu. Brněnská rodačka v moravské metropoli vystudovala práva a následně zde pracovala na finančních úřadech, její dcera Petra Rusňáková dříve působila v brněnské komunální politice. Na opakované dotazy redakce ohledně politické budoucnosti však místopředsedkyně vlády nereagovala.

+14

Jižní Morava je domovským regionem také pro ministra školství Roberta Plagu. Ten byl členem brněnské organizace ANO, po jejím rozpuštění kvůli korupční kauze Stoka však (prozatím) do hnutí nevstoupil. Zda bude kandidovat do Sněmovny, není jasné.

„Co se týče kandidatury do Poslanecké sněmovny, tuto otázku jsem zatím nepoložil ani sám sobě. Současná situace před nás na Ministerstvu školství postavila tolik úkolů, že je pro mě téma pokračování v politice tak vzdálené, že jej vůbec neřeším,“ uvedl Plaga vyhýbavě.

To ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová má o své kandidatuře ve volbách jasno. „Královehradecký kraj je moje srdeční záležitost, pokud bych dostala nabídku, bude mi ctí,“ řekla Seznam Zprávám. Ve stejném regionu kandidovala už před čtyřmi lety.

Zvažovaní lídři hnutí ANO pro letošní volby do Sněmovny

Praha - Patrik Nacher

Středočeský kraj - Andrej Babiš

Jihočeský kraj - Karel Havlíček

Plzeňský kraj - ?

Karlovarský kraj - Jana Mračková Vildumetzová

Ústecký kraj - Richard Brabec

Liberecký kraj - Milan Hnilička

Královéhradecký kraj - Klára Dostálová

Pardubický kraj - Martin Kolovratník

Vysočina - Jaroslav Faltýnek

Jihomoravský kraj - Alena Schillerová

Moravskoslezský kraj - ?

Olomoucký kraj - Ladislav Okleštěk

Zlínský kraj - Radek Vondráček

Další z ministrů Babišovy vlády, Richard Brabec, minule vedl kandidátku v Ústeckém kraji. Zatím ale jasně neřekl, zda bude znovu kandidovat. „Děkuji za zájem. Určitě se k tomu v pravý čas vyjádřím,“ reagoval Brabec.

Za hnutí ANO ve vládě sedí i ministryně spravedlnosti Marie Benešová a ministr zdravotnictví Jan Blatný. Podle informací Seznam Zpráv se však v jejich případě s variantou, že by se někdo z nich ujal lídra kandidátní listiny, v tuto chvíli příliš nepočítá.

Benešová byla v minulosti členkou sociální demokracie, Blatný se zase v minulosti stavěl za odchod Andreje Babiše z politiky, když podepsal petici Milionu chvilek pro demokracii. Na kandidátce se nejspíše neobjeví ani další nestraník, ministr obrany Lubomír Metnar.

Loajalitu prokážu i prací

Nejde pouze o to, kdo z ministrů bude kandidovat, ale zda někdo z nich vstoupí do hnutí ANO. V tuto chvíli má totiž toto politické uskupení v celém kabinetu jen dva členy - premiéra Andreje Babiše a vicepremiéra Richarda Brabce. To se v minulosti s výjimkou úřednických kabinetů nestalo.

Zatím to ale nevypadá, že by ministři chtěli do hnutí vstupovat. Například vicepremiér Havlíček nevidí problém v tom, že by kandidoval jako nestraník. „S Andrejem Babišem spolupracuji mimo jiné proto, že jeho hlavním kritériem je výkonnost, nikoliv stranická knížka. Samozřejmě, že musím být loajální k programu a vizi hnutí, ale to prokážu výsledkem mé práce. Tím také hnutí ANO nejvíce pomůžu, což chci,“ uvedl Havlíček.

Možný návrat do hnutí zatím nechává bez odpovědi i ministr Plaga. „Od počátku koronavirové krize mám vzhledem k situaci tisíc jiných priorit než řešit svůj vstup do hnutí,“ reagoval současný ministr školství.

Z Vyšehradu na Vysočinu

Předseda poslaneckého klubu ANO a jeden z klíčových politiků hnutí Jaroslav Faltýnek prožil loni politicky krkolomný rok. V červnu na jeho adresu premiér Andrej Babiš řekl, že od příštího volebního sjezdu už nebude první místopředseda hnutí.

Mělo jít o trest za skutečnost, že se o Faltýnkovi a jeho synovi mluví v materiálech brněnské kauzy Stoka. Faltýnkův sestup pak urychlila aféra Vyšehrad - tedy nepovolená schůzka Faltýnka a tehdejšího ministra zdravotnictví Romana Prymuly v restauraci Rio's.

Faltýnek musel opustit funkci prvního místopředsedy a nebylo jisté, zda vůbec bude do Sněmovny v letošních volbách kandidovat. Faltýnek ale zřejmě končit ve vysoké politice nechce a podle hlasů ze strany se chystá kandidovat jako lídr na Vysočině, kde se ucházel o funkci poslance již v minulých volbách. Otázky odmítl s tím, že drží „mediální zimní klid“.

Pevnost v ohrožení

Na severní Moravě je ANO v nepříjemné situaci. Jde o klíčový region, kde hnutí minule získalo nejvíc poslanců, deset. V kraji dnes dominuje i díky dvěma výrazným tvářím - hejtmanu Ivo Vondrákovi a ostravskému primátorovi Tomáši Macurovi. Ti v rámci ANO zároveň patří k nejhlasitějším kritikům premiéra Babiše, přesto by hnutí jejich kandidaturu uvítalo.

Ani jeden z politiků ale do Sněmovny kandidovat nechce. „Ne, na obě otázky,“ napsal Seznam Zprávám hejtman Vondrák na dotazy, zda hodlá kandidovat, případně zda by ho vedení hnutí mohlo ještě nějak přesvědčit. Angažmá ve Sněmovně neplánuje ani Macura a navíc chce časem skončit i na ostravské radnici.

Podobná nejistota s vedením kandidátky panuje i v Plzeňském a Pardubickém kraji. Nahlas si o post lídra pardubické listiny říká poslanec a bývalý kandidát na hejtmana Martin Kolovratník.

„Mohu potvrdit zájem o pozici lídra v našem kraji. Nezáleží to samozřejmě jen na mně - nejdřív budu žádat o podporu jednotlivé oblasti u nás v kraji, potom krajský sněm. A následně poprosím o podporu a potvrzení kandidátky celorepublikové předsednictvo,“ sdělil Seznam Zprávám Kolovratník. Zda bude mít podporu není jasné, v minulosti například neúspěšně usiloval o funkci ministra dopravy.

Bílý tygr na severu

Přehlednější situace je v hlavním městě, kde by se lídrem měl stát poslanec Patrik Nacher. V komentování své pozice je však zatím opatrný, na sestavování kandidátek má hořké vzpomínky. V roce 2018 Nachera jako lídra zvolili členové ve vnitrostranickém referendu, vedení ANO však několik týdnů před volbami do čela pražské listiny pod tlakem Babišových poradců prosadilo podnikatele Petra Stuchlíka.

„Tato zkušenost mě ponaučila v tom, že dokud to není černé na bílém, nechce se mi věc komentovat. Naplno jedu poslancování, mám několik velkých zákonů, které chci dokončit. Být lídrem kandidátky v Praze bych se nebránil, považoval bych to za ocenění mé práce ve Sněmovně,“ řekl Seznam Zprávám Nacher.

V Libereckém kraji se do čela kandidátky uvažuje o předsedovi Národní sportovní agentury Milanu Hniličkovi. Ten v posledních volbách do Sněmovny kandidoval z druhého místa ve středočeském regionu.

Hnilička se zviditelnil v posledních měsících, kdy z pozice šéfa „ministerstva sportu“ vyjednává ohledně covidových úlev pro sport. V kraji pod Ještědem by mohl najít i své někdejší fanoušky, ve druhé polovině první dekády za Bílé Tygry Liberec odchytal pět sezon. Na dotaz redakce, zda se zde chystá jako lídr ANO kandidovat, Hnilička Seznam Zprávám odpověděl: „Zájem kandidovat v letošních volbám určitě mám, ale nerad bych situaci komentoval, dokud nebudou finální podoby kandidátek.“

Exhejtmani do čela

Ve Zlínském kraji by měl kandidátku vést předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček, stejně jako v předchozích volbách v letech 2013 a 2017.

Kandidovat do Sněmovny z pozice vedoucích kandidátů se chystají i dva bývalí hejtmani. „Ano, budu se o tu pozici v našem kraji ucházet,“ řekla Seznam Zprávám poslankyně Jana Mračková Vildumetzová, která v letech 2016 až 2019 působila ve funkci karlovarské hejtmanky a šéfky Asociace krajů. V Olomouckém kraji se jako lídr sněmovní kandidátky rýsuje poslanec a bývalý hejtman Ladislav Okleštěk.

Reklama

Doporučované