Hlavní obsah

Havlíček našel kličku, jak pomoci Smartwings. A také opomenuté dopravě

Foto: Profimedia.cz

Odborový předák Josef Středula.

Reklama

aktualizováno •

Program Antivirus podle zástupců zaměstnavatelů pomohl zachránit skoro 1,4 milionu pracovních míst. Ti tak chtějí jeho prodloužení. Podpořili proto návrh rekordního schodku rozpočtu.

Článek

České firmy k dnešnímu dni využily z programu Antivirus 14 miliard korun, které pomohly udržet pracovní místa pro 1,39 milionu zaměstnanců. Po jednání tripartity to uvedl předseda Konfederace zaměstnaneckých a podnikatelských svazů Jan Wiesner. Zástupci zaměstnavatelů i odborů chtějí po vládě, aby programy prodloužila minimálně do konce letošního roku. Podpořili vládní návrh na zvýšení schodku státního rozpočtu na půl bilionu korun.

„Tento program byl velice dobrý, pokud se týká udržení zaměstnanosti jako takové. Máme avíza, že je potřeba, aby se programy prodloužily minimálně do konce roku a někde se udělaly i úpravy. Podporujeme úpravu rozpočtu na 500 miliard, protože to souvisí se všemi opatřeními, která je potřeba udělat, aby ekonomika mohla růst,“ vysvětlil Wiesner.

„Poslední dny jsou v Česku zvýšené výskyty, dá se očekávat, že nákaza bude dál pokračovat, zaměstnavatelé by měli mít jistotu, že budou mít možnost dál tento program čerpat,“ doplnil ho předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

Vláda podle vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) o prodloužení Antiviru uvažuje. „Pokud situace bude taková, že firmy budou programu hromadně využívat, jsme připravení to udělat,“ uvedl.

Středula zároveň upozornil na to, že by stát měl dohlížet na to, komu v rámci programu Antivirus pomáhá, protože odboráři už prý zaznamenali případy jeho zneužití. „Antivirus je program, který Českou republiku ochránil před hromadným propouštěním. Máme zaznamenáno, že v jedné firmě na Plzeňsku má dojít k propouštění. Zaměstnavatel si však chce nechat agenturní zaměstnance z Ukrajiny a Filipín a propouštět české zaměstnance s trvalým pracovním poměrem. My si myslíme, že to je špatné. V první řadě by se měli ochránit ti v trvalých pracovních poměrech, ne agenturní zaměstnanci,“ řekl Středula.

Jde prý o nadnárodní firmu. Další firma se podle Středuly pokusila zneužít programu Antivirus tak, že zaměstnance nechala na stoprocentní výkon pracovat na home office, ale vykázala jim překážku v práci a pokusila se na ně čerpat program Antivirus.

„Zároveň musíme být opatrní, abychom nedodávali prostředky firmám registrovaným v daňových rájích,“ dodal odborářský šéf.

Vláda už rozjela programy Covid III a Covid Plus pro velké a střední firmy. Ministr Havlíček uvedl, že do Covid Plus chce zařadit i firmy z oblasti dopravy a cestovního ruchu, které se doposud v žádném z programů nemohly ucházet o státní pomoc. Vyřešila by se tak i otázka státní pomoci pro leteckého dopravce Smartwings, o kterou se Havlíček zasazuje, ale jeho kolegové z vlády jí nejsou příliš nakloněni.

„Tím by to bylo celé vyřízeno a už by záleželo na tom, jak to celé uchopí každá ta daná firma. Srovnáme podmínky a čerpat bude moct kdokoliv. Myslím, že je to fér řešení,“ dodal.

Jeho návrh již schválila vláda, jak ministr informoval na Twitteru.

Reklama

Doporučované