Hlavní obsah

Havlíček zabíjí jadernou energetiku v Česku, varuje jeho kolega z vlády

Foto: David Neff

Dostavba Dukovan má podle vládních plánů začít v roce 2029. Havlíček tvrdí, že rozhodnutí bude až na příští vládě.

Reklama

Podle ODS, TOP 09 a lidovců se soutěže na dostavbu jaderné elektrárny nesmí zúčastnit ruská firma Rosatom.

Článek

Ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO) ve čtvrtek prohlásil, že dodavatele dostavby Jaderné elektrárny Dukovany vybere až příští vláda. Zároveň ale stát přes investora stavby, polostátní energetickou společnost ČEZ, osloví vybrané zájemce, aby ještě letos předložili souhrnné informace, jak budou naplňovat bezpečnostní požadavky.

Jenže opoziční strany v tom vidí fakticky vypsání zakázky: ministr Havlíček sice oznámil, že do soutěže nepozve čínského zájemce, chystá se však oslovit ruský Rosatom.

Za Rusy dlouhodobě lobbuje například prezident Miloš Zeman, na rizika se zadáním dostavby Dukovan ruské firmě upozorňují i tajné služby.

Opozice upozorňuje, že ve skutečnosti tak dostanou všichni uchazeči včetně Rosatomu (dále chce stát oslovit francouzskou EdF, jihokorejskou KNHP a kanadsko-americký Westinghouse) citlivou zadávací dokumentaci k zakázce. Nebo že tuto zadávací dokumentaci neprojednala vláda.

„Je zcela evidentní, že ministr Havlíček se snaží tuto věc prosadit ve dnech, kdy je hlavním mediálním tématem jednání o prodloužení nouzového stavu. Situace se nám jeví jako velmi vážná, proto vyzývám premiéra ke svolání jednání s předsedy všech parlamentních stran. Máme mnoho otázek, které nám musí ministr Havlíček či zástupci vlády zodpovědět,“ říká předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Právě pro koalici Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) je účast ruské společnosti Rosatom v tendru nepřípustná.

Podle předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky to, že v tendru Česko neosloví čínskou společnost CGN, ale Rosatom ano, nebylo projednáno s parlamentními stranami. Předseda Pirátů Ivan Bartoš rozhodnutí považuje za obcházení bezpečnostních zájmů Česka.

Týdeník Respekt ve čtvrtek napsal, že může vzniknout spor, zda už tento krok neznamená formální zahájení soutěže. „Opozice i bezpečnostní experti se obávají, že zasláním zadávací dokumentace Rosatomu by se stát zavázal k další spolupráci na zakázce – a kdyby byla firma v budoucnu vyřazena, mohla by žádat vysoké odškodnění,“ uvedl. Podle Havlíčka však oficiální zahájení tendru bude až poté, co vláda od ČEZ obdrží podklady, které od možných účastníků požaduje.

Podle Havlíčka jde o poslední fázi před vypsáním zakázky. „Na základě diskuse se zástupci investora, bezpečnostních složek nebo politických stran jsme se rozhodli uskutečnit před zahájením samotného tendru ještě fázi takzvaného bezpečnostního posouzení. Finální rozhodnutí bude na příští vládě, která díky tomuto postupu bude mít maximum informací,“ řekl Havlíček.

Jeho vládní kolega Tomáš Petříček (ČSSD) je ovšem na straně opozice. „Oslovení čtveřice uchazečů o Dukovany tak zvaným bezpečnostním dotazníkem je de facto vyhlášením tendru. Nechápu, proč ČEZ a MPO ignorují zprávy bezpečnostních složek našeho státu,“ uvedl podle Aktuálně.cz Petříček. Dodal, že požadoval projednání tendru ve vládě. Dostavba je podle něj projekt na 20 let, a měla by proto na ní být shoda napříč politickými stranami. „Krok, který MPO zvolilo, ohrožuje naši zemi a v konečném důsledku povede k tomu, že se z jaderné energetiky stane politické téma. Tohle není cesta, jak pomoci projektu Dukovany 5, tohle je způsob, jak zabít jadernou energetiku v Česku,“ dodal.

Kriticky k ruskému zájemci se nedávno vyjádřila i Dana Drábová, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. „Já osobně bych Ruskou federaci jako zemi původu nedoporučovala, ač je ten projekt technicky vynikající. Vymahatelnost práva, zejména evropského, není v Ruské federaci jednoznačná,“ řekla Drábová v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Havlíček ve čtvrtek řekl, že původní termíny zůstávají stejné: stavba by se měla zahájit v roce 2029, v roce 2036 se počítá s uvedením nového bloku jaderné elektrárny do provozu.

Reklama

Související témata:

Doporučované