Hlavní obsah
Online

Vedlejší efekt koronaviru. Podle odborníků škodí i mozku, přibude demencí

Foto: ČTK

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie v Česku sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět:

- Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) na tiskové konferenci oznámil, že opatření v České republice začínají mírně zabírat. Chystá už plán rozvolňování, v úvahu ale podle něj nepřipadá plošné rušení zákazů, v první fázi by se mohla zmírnit jen opatření, která se týkají trávení volného času, tedy například procházek nebo sportování i mimo hranice obce.

- V Česku byl k dnešnímu dni podle Blatného podán milion dávek vakcín.

- Pandemie bude mít dlouhodobé následky na duševní zdraví lidí, problémy se mohou projevovat ještě dlouho po odeznění pandemie. Koronavirus může mít podle Martina Anderse z Psychiatrické kliniky 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze vliv na lidský mozek. Odborníci očekávají, že bude přibývat i demencí.

- Ministerstvo zdravotnictví umožní zdravotnickým zařízením podávat pacientům s covidem-19 lék ivermektin podle uvážení lékaře. Jako experimentální léčba bude ale vyžadovat informovaný souhlas pacienta.

  • Do ČR přišlo dalších 2500 dávek léků na covid od firmy Eli Lilly

    Do pražské Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze dorazilo dalších 2500 dávek léku bamlanivimab na covid-19. Nemocnice o tom dnes informovala v tiskové zprávě. Prvních 500 dávek těchto monoklonárních protilátek od americké firmy Eli Lilly přišlo koncem února. Znemožňují viru vstup do buněk a podávají se krátce po nakažení pacientům, kterým hrozí vyšší riziko úmrtí. Lékárna krčské nemocnice slouží jako distribuční místo pro další zdravotnická zařízení, která si o lék mohou pro konkrétního pacienta požádat.

  • Dva miliony policejních kontrol. Tvrdé zákroky jsou prý jen excesy

    Policisté a strážníci od 1. března ve zvýšené míře kontrolují dodržování vládních nařízení. Jen policie už rozdala skoro 4 tisíce pokut. Tvrdé zákroky proti lidem bez roušky, které se objevily na internetu, jsou však prý výjimečné.

  • V Brně se rozloučili s knězem Líznou, který zemřel na covid, je pohřbený u jezuitů

    Církevní představitelé, ale také přátelé a blízcí se dnes v Brně naposledy rozloučili s katolickým duchovním a signatářem Charty 77 Františkem Líznou. Zemřel v 79 letech po těžkém průběhu nemoci covid-19. Jeho ostatky budou uloženy v kryptě kostela Nanebevzetí Panny Marie. V jezuitském kostele se také uskutečnila dnešní mše za účasti kardinála Dominika Duky. Právě český primas Duka na Líznu vzpomínal jako na výjimečnou osobnost, příkladného kněze. Sloužil bližním, obětoval se pro ně, třeba i v době svého politického uvěznění, kdy vykonával těžkou a zdraví nebezpečnou práci. „Myslím, že málokdo z našich spolubratří kněží, málokdo z nás, jsme mohli dát nebo dali takovýto příklad skutečné kněžské služby,“ řekl Duka při mši, jíž se kvůli opatřením proti šíření koronaviru mohl zúčastnit jen omezený počet lidí. Další řečníci zdůraznili Líznovu vnitřní svobodu a silnou víru.

  • Dušek: Kolem 3000 nakažených v nemocnicích bude v polovině dubna

    Snížit počet nakažených s covidem-19 v nemocnicích na zhruba 3000 je podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška možné zhruba do poloviny dubna. Tento týden počty hospitalizovaných s covidem-19 překročily 9000. Aktuální počet hospitalizovaných by mohl začít klesat příští týden. Průměrný počet nových případů za týden do středy tohoto týdne poklesl proti předcházejícím dnům asi o 2000, tedy zhruba o šest procent. „V tuto chvíli epidemie stagnuje, až začíná klesat,“ uvedl Dušek. Reprodukční číslo, tedy počet dalších nakažených od jednoho pozitivně testovaného, je 0,9. Rychlost šíření viru zvyšuje nakažlivější britská mutace. Už dříve odborníci uvedli, že může být i za více než polovinou nákaz. Její reprodukční číslo je proti původní mutaci vyšší zhruba o 0,4 procenta. „Opatření začala být intenzivněji dodržována na konci února a promítlo se to už do začátku března,“ dodal Dušek. Útlum způsobený opatřeními nebude podle Duška nijak dramaticky rychlý. „Nepředstavujme si to tak, že za jeden jediný týden se to na populační úrovni prudce zbrzdí, protože to šíření viru je opravdu masivní a komunitní,“ řekl.

  • Pokles provozu je oproti konci února jasně patrný

    Druhý týden je v Česku omezen pohyb mezi okresy – a z dat silničářů vyplývá, že lidé opatření dodržují. Pokles provozu je oproti konci února jasně patrný. Ještě větší propad uvidíme, porovnáme-li data se stejným obdobím roku 2019.

  • Odborníci: Pandemie bude mít dlouhodobé následky na duševní zdraví

    Pandemie nemoci covid-19 bude mít dlouhodobé následky na duševní zdraví lidí, problémy se mohou projevovat ještě dlouho po odeznění pandemie. Psychické obtíže už nyní pociťují i zdravotníci, lidé ve středním věku, z nízkopříjmových skupin či děti a dospívající. Řekli to účastníci dnešní konference o vlivu pandemie covidu-19 na duševní zdraví, kterou pořádal Zdravotnický deník. Koronavirus může mít podle Martina Anderse z Psychiatrické kliniky 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze vliv na lidský mozek. I když lidé prodělají lehkou infekci koronavirem, mohou se u nich s odstupem týdnů či měsíců objevit některé potíže, jako jsou imunitní a zánětlivé reakce. Někteří lidé mají také problémy se spaním, podle Anderse může koronavirus způsobit také takzvanou mozkovou mlhu, kdy mohou lidé pociťovat například otupělost či špatné soustředění. Odborníci očekávají, že bude přibývat i demencí.

  • Registrace k očkování dalších věkových skupin začne v dubnu, řekl Blatný

    Otevření registrací pro další věkové skupiny plánuje Ministerstvo zdravotnictví od dubna. Blatný dnes řekl, že by mělo jít o skupinu, která je označena v očkovací strategii jako 1.B. „V části 1.B, která by měla být od dubna k dispozici, jsou i některé části infrastruktury,“ řekl Blatný. Dostat by se mělo i na policisty, část z nich podle ministra dostane očkování v zařízeních Ministerstva vnitra. Prioritou je ale stále věk, doplnil. Blatný také zopakoval, že Česko neplánuje omezit očkování vakcínou firmy AstraZeneca. Některé evropské země v minulých dnech očkování nebo podávání vybraných šarží pozastavily kvůli případům úmrtí po očkování. Ve čtvrtek se tak stalo i v Itálii. Stejná šarže jako v Itálii se podle ministra používá i v Česku, souvislost s podezřením ale v ČR nebyla prokázána.

  • Podívejte se na záznam tiskové konference ministra Blatného

    Blatný řekl, že opatření začínají fungovat, uvolnit by se proto mohl zákaz procházek a sportování jen v katastru obce.Video: ČTK

  • Odbyt Škody Auto se v únoru vrátil k meziročnímu růstu

    Automobilka Škoda Auto v únoru meziročně zvýšila odbyt o 3,1 procenta na 75 800 vozů, což znamená první meziroční nárůst za pět měsíců. Oznámil to dnes mateřský koncern Volkswagen. Odbyt celé skupiny Volkswagen se pak zvýšil o 19,3 procenta na 651 600 vozů, což je také první meziroční nárůst za pět měsíců. Automobilový průmysl loni citelně zasáhla pandemie covidu-19, která měla negativní dopady na výrobní aktivity i na poptávku.

  • Průzkum: Práce z domu dopadá u 30 procent lidí na jejich pocit samoty

    Práce z domova, k jejímuž využívání vyzývá vláda při pokračující epidemii koronaviru, má u tří pětin Čechů pozitivní vliv na jejich pocit samostatnosti. U 56 procent kladně ovlivnila i jejich pohodu. Současně však 30 procent lidí připouští, že se při home office cítí více osamoceni. U 17 procent zhoršil tento způsob práce vztahy s kolegy. Vyplynulo to z průzkumu agentury Ipsos a společnosti Welcome to the Jungle. Podle průzkumu práci z domova nyní využívá 37 procent lidí, 63 procent musí docházet na pracoviště. Do začátku roku 2020, tedy do doby vypuknutí epidemie nemoci covid-19, přitom měla v Česku home office čtyři procenta Čechů, tedy zhruba 206 000 pracujících. Při první, jarní vlně šíření nákazy aspoň částečně dělala z domova až třetina zaměstnanců, na podzim to bylo 18 procent lidí, uvedli autoři průzkumu.

  • Policie kvůli zásahu strážníků proti muži bez roušky zkoumá záznamy kamer

    Policie prověřuje středeční zásah strážníků v Uherském Hradišti proti muži bez roušky, zkoumá záznamy kamer a hledá svědky. Podle čtvrtečního vyjádření starosty Stanislava Blahy (ODS) postupovala dvoučlenná hlídka v souladu s předpisy. Zákrok byl však z jeho pohledu nepřiměřený a lidsky necitlivý. Oba strážníci jsou postaveni mimo službu. „Oznámení týkající se zákroku strážníků jsme přijali včera (ve čtvrtek) odpoledne, a to jak ze strany občanů, tak i ze strany městského úřadu prostřednictvím pana starosty. V tuto chvíli jednání strážníků prověřujeme. Zkoumáme kamerové záznamy a hledáme svědky události,“ řekla policejní mluvčí Simona Kyšnerová.

    Strážníci ve středu odpoledne v Havlíčkově ulici zjistili, že muž nemá zakrytá ústa a nos, což je nyní v zástavbě povinné. Muž podle Blahy opakovaně odmítl prokázat svou totožnost a zakrýt si ústa a nos a přes výzvy strážníků chtěl s dítětem odejít. Poté, co se mu strážník postavil do cesty, ho podle starosty odstrčil rukou. Strážníci pak muže strhli k zemi a znehybnili. Zákrok zachycuje amatérské video, na němž je vidět i plačícího chlapce, se kterým muž po ulici šel.

    Amatérské video incidentu.Video: Facebook/Thomas-Georg Poehlmann

  • Žádné další mutace zatím podle Blatného v Česku nejsou

    „Zatím nedošlo k žádnému dalšímu zavlečení mutací, o kterém bychom věděli, takže ten počet je stabilní,“ řekl Blatný k takzvané britské a jihoafrické mutaci. „V současné době Národní referenční laboratoř získala vzorky z podezření v Brně. Ty se sekvenují, všichni lidé, kteří s nimi byli v kontaktu, jsou dotrasovaní,“ dodal.

    Blatný se kvůli mutacím dostal do sporu s brněnskou laboratoří:

  • Blatný: Uvolnit by se mohla opatření pro volný čas

    Na dotaz, zda již vláda chystá plán rozvolňování, ministr zdravotnictví odpověděl: „Určitě během příštího týdne toto musí přijít na veřejnost. Už to probrala epidemiologická skupina Ministerstva zdravotnictví, tento víkend o tom budu hovořit se skupinou nezávislých odborníků kolem doktora Smejkala, s hlavní hygieničkou a iniciativami politických stran. Nemyslím si, že by 21. března došlo k zásadním uvolněním ve smyslu otevírání čehokoliv. Koncem týdne bych šel s návrhem na vládu, že by se mohl zvýšit perimetr při volnočasových aktivitách, nic dalšího si zatím sám neumím představit.“

    Na mysli tím má, že by lidé mohli začít jezdit na výlety nebo za sportem vyrážet i mimo katastr své obce. Přísnější opatření, která zahrnují mimo jiné zákaz pohybu mimo okres kromě cest do práce, k lékaři či dalších vyjmenovaných výjimek, byla zavedená od 1. března. Povinné je také nošení respirátorů ve veřejných prostorách, v zaměstnání a venku v zastavených územích. Tehdy politici hovořili o tom, že by měla platit na tři týdny. V posledních dnech ale Blatný i premiér Andrej Babiš (ANO) zmiňovali uvolnění nejdříve po Velikonocích.

  • Testování ve firmách potrvá do května, řekl ministr

    Blatný se ještě vrátil k testování a řekl, že ve firmách se uskuteční pravidelné kontroly. „Počítejme s tím, že testování bude trvat několik měsíců, já odhaduji minimálně do května,“ dodal.

    Falešně negativní výsledek může vyjít až u poloviny lidí, upozornily Seznam Zprávy:

  • Více než polovina lékařů je naočkovaná, řekl Blatný

    Téměř 60 procent cílové populace lékařů a více než 72 procent lékařů v lůžkové péči je nyní podle Blatného naoočkováno. „Máme personál, který se může starat o pacienty. Kdyby se tak nestalo, při počtu nakažených mezi zdravotníky, co byli v minulosti, by systém už dávno nefungoval. Klesá i počet nakažených pracovníků a klientů v zařízeních sociálních služeb,“ řekl ministr.

  • V Česku byl podán milion dávek vakcíny, tvrdí ministr

    K očkování Blatný řekl: „K 11. březnu bylo vykázáno 999 395 podaných dávek, k této minutě to bylo již více než milion. Jednotlivých osob bylo očkováno více než 700 tisíc a 287 670 mělo ke včerejšímu večeru i druhou dávkou. Během března by mělo přijít 1 133 694 dávek, nejčastěji Pfizer, v dubnu minimálně 2 120 797 dávek, ve druhé polovině očekáváme i dávky Johnson & Johnson. Do očkování se významně zapojili praktičtí lékaři, více než 63 procent samostatných ordinací je zapojeno. Praktici podali 57 tisíc dávek ke včerejšímu večeru, téměř 20 procent tvoří senioři nad 80 let a téměř 70 procent lidé ve věku 70–79 let.“

    Česko bude mít co dělat, aby stíhalo očkovat:

  • Testování ve firmách podle Blatného odhalilo superpřenašeče

    K testování v podnicích Blatný řekl: „V souvislosti s plošným testováním narůstá počet prováděných antigenních testů, přibývá preventivních testů, to je žádoucí. Relativní pozitivita záchytu je srovnatelná s tím, co jsme vídali u testů pro veřejnost, kolem 1–2 procent. To velmi dobře koreluje s daty, která máme ze zahraničí, totiž že v populaci je kolem 2 procent superpřenašečů, kteří i když jsou sami bezpříznakoví, mohou ohrozit na životě a zdraví ostatní. Toto je předmětem testování, to relativně malé procento lidí, kteří nemoc v populaci šíří.“

  • Blatný: Opatření začínají fungovat

    „Chtěl bych dnes začít mírným optimismem s tím, že se zdá, že opatření, jak jsou nastavená, začínají velmi mírně fungovat, ale v žádném případě není možné polevit,“ řekl na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Jan Blatný (ANO).

    V Chebu si nemyslí, že pomohla opatření, vláda je prý nechala promořit:

Reklama

Hlavní zprávy