Hlavní obsah

Havlíček plánuje, jak na Vánoce. Experti nabádají k opatrnosti

Foto: twitter.com/KarelHavlicek_

V polovině listopadu by měly být podle Karla Havlíčka k dispozici relevantní čísla, na jejichž základě bude možné diskutovat nad uvolňováním vládních opatření.

Reklama

„Už dneska pracujeme na různých scénářích. Scénáře předvánočního režimu - volnějšího, méně volnějšího až úplně restriktivního,“ řekl v Partii na televizi Prima vicepremiér Karel Havlíček.

Článek

Vláda Andreje Babiše podle ministra průmyslu a obchodu a dopravy Karla Havlíčka (za ANO) nechce „pohřbít“ předvánoční trh. Prodejny by dle vládních obrysů mohly fungovat v určitém režimu, začne se to řešit od poloviny listopadu.

„Už dneska pracujeme na různých scénářích. Scénáře předvánočního režimu - volnějšího, méně volnějšího až úplně restriktivního,“ řekl v Partii na televizi Prima.

Zhruba za dva týdny budou podle vicepremiéra k dispozici relevantní čísla, na jejichž základě bude možné diskutovat nad uvolňováním vládních opatření.

Klíčovou roli sehraje reprodukční faktor, tedy číslo, kolik lidí nakazí jeden nakažený, dále počet nakažených a obsazenost lůžek v nemocnicích.

Vánoční byznys však nestojí první v řadě, tvrdí Havlíček, podle kterého kabinet nejprve počítá s otevřením škol.

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza v nedělní Partii později řekl, že připravili několik variant scénářů pro otevření a poskytli je ministerstvům průmyslu a obchodu a zdravotnictví. „Aktuálně je to v letošní krizi poprvé, kdy vláda zkouší mít něco připravené v předstihu,“ podotkl Prouza.

Babišova vláda v uplynulých dnech několikrát zmínila, že cílem je relativně normální prožití Vánoc. Podle ekonoma Štěpána Jurajdy by však bylo velkým úspěchem, kdyby se podařilo do Vánoc alespoň nastartovat první ročníky základních škol.

V tuto chvíli však není vůbec jisté, že do Vánoc se vládní opatření začnou šířeji rozvolňovat. „Já se obávám, že to riziko je tu významné. A může se to povést. Určitě se to může povést. Ale také nemusí. Já to za sebe vidím tak padesát na padesát,“ dodal Jurajda, člen Národní ekonomické rady vlády, v nedávném rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Rovněž zdravotničtí experti mají obavu o vývoj v příštích několika týdnech. Brněnský virolog Pavel Plevka upozorňuje, že zejména v následujících třech týdnech bude situace v nemocnicích kritická.

„Ještě tři týdny bude situace špatná. Počty mrtvých pravděpodobně vystoupají mezi tři sta až pět set za den. Počet zemřelých se skoro jistě zdvojnásobí. S tím už se nedá nic dělat. To jsou lidé, kteří už jsou infikovaní a jejich stav se zhorší. Další vývoj bude záležet na tom, jak efektivní budou karanténní opatření,“ řekl v sobotním rozhovoru pro Seznam Zprávy zástupce ředitele ve Středoevropském technologickém institutu CEITEC v Brně.

Reklama

Doporučované