Hlavní obsah

Stát podnikatelům na Moravě přispěje na nový majetek, řekl Havlíček

Karel Havlíček ministr průmyslu a obchodu

Reklama

Česko zaplatí podnikatelům postižených oblastí tornádem nový majetek. Informoval o tom ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Podpora bude mít ale svůj limit - jeden milion korun.

Článek

Stát podnikatelům v oblastech zasažených tornádem podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) uhradí 80 až 100 procent výdajů na pořízení nového majetku. Maximální výše podpory činí jeden milion korun. Podniky budou moci navíc získat bezúročnou půjčku až 45 milionů korun. Schválila to v pondělí vláda, napsal Havlíček na twitteru.

Ministerstvo průmyslu a obchodu v souvislosti se čtvrteční bouří, která způsobila škody především na Břeclavsku a Hodonínsku, připravilo program Pomoc po tornádu. Podporu chystají i další resorty. Náměstek hejtmana Jihomoravského kraje Jan Zámečník (KDU-ČSL) dnes řekl, že škody v postižených lokalitách zatím dosahují 15 miliard korun.

V rámci dotačního titulu Pomoc po tornádu bude podnikatelům podle vládních materiálů náležet podpora minimálně 64 000 korun. Využít budou moci také jednorázovou paušální pomoc na úklidové práce ve výši 50 000 korun.

Podnikatel, který je pojištěn na živelní pohromy dostane peníze od pojišťovny a pořídí nový majetek. Dotace z programu Pomoc po tornádu se bude rovnat rozdílu mezi plněním pojišťovny a cenou nově pořízeného majetku.

Podnikatel, který není proti živelním pohromám pojištěn, dostane pomoc ve výši 80 procent ceny nově pořízeného majetku.

Dotace bude možné použít na nákup strojů a zařízení, software zajišťující funkčnost strojů, stavební práce na technickém zhodnocení nemovitosti, dopravních silničních prostředků sloužící k podnikatelské činnosti, technických úprav výrobní linky a obdobných zařízení, nebo zásob.

Za uznatelné výdaje nelze počítat například splátky půjček a úvěrů, penále, případně celní a správní poplatky.

Prostřednictvím Českomoravské záruční a rozvojové banky (ČMZRB) budou moci podnikatelé ze zasažených lokalit získat na obnovu či nákup nového dlouhodobého majetku bezúročnou půjčku od půl milionu do 45 milionů korun.

Příjem žádostí o dotace a půjčky by měl začít ihned, ukončen bude 30. září.

Reklama

Doporučované