Hlavní obsah

Havlíčkův Brod obnovuje cestu ke starému tyfovému židovskému hřbitovu

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Havlíčkův Brod se snaží obnovit zaniklou cestu k tyfovému hřbitovu, na kterém byli za první světové války pohřbívaní židovští váleční uprchlíci.

Článek

„Chybějící část půdy pro cestu město získá díky širší směně pozemků se soukromou majitelkou, již v pondělí schválilo zastupitelstvo,“ řekl místostarosta Zbyněk Stejskal.

„Myslím, že z historického hlediska je to velmi zajímavý objekt a je škoda, že lidé nemají možnost ten hřbitov navštěvovat,“ řekl místostarosta. Byl by rád, kdyby k němu cesta znovu vedla do konce letoška. „Ale spíš to vidím na příští rok, že by se to teoreticky mohlo zrealizovat,“ řekl.

Hřbitov je několik stovek metrů za současným městským hřbitovem. Pokud se tam chce někdo podívat, musí přes pole. „Nevede tam žádná cesta, ale katastrálně tam naznačená je,“ řekl Stejskal. Směnou teď město získá chybějících asi 40 metrů potřebných k obnovení cesty, na niž už nechává zpracovat projekt. U pozemků, po kterých se na hřbitov bude chodit, musí radnice také ještě vyjednat vyjmutí ze zemědělského půdního fondu.

S návrhem na zpřístupnění hřbitova přišli skauti. Židovská obec, která hřbitov vlastní, s tím podle Stejskala souhlasí. Město mělo původně v plánu vysadit u obnovené cesty alej, ale ukázalo se, že městský pozemek pro ni není v některých místech dost široký. Místy bude cesta měřit jen okolo dvou metrů. „Bohužel, okolní vlastníci nám odmítají prodat kousky,“ uvedl místostarosta. Město proto počítá s vysázením různých druhů dřevin.

V Havlíčkově Brodě byl za první světové války tábor pro židovské uprchlíky z Haliče, podle údajů radnice tam mohlo přijít až 10.000 civilistů. Hodně lidí zemřelo na tyfus. Pohřbívat za městem je začali, protože na židovském hřbitově ve městě nebylo dost místa. Na tyfovém hřbitově se zachovalo přes 80 náhrobních kamenů. Podle dostupných údajů jde o jediný hřbitov tohoto druhu v Česku.

Reklama

Související témata:

Doporučované