Hlavní obsah

Havlíčkův Brod se díky odchovanci Součkovi bude topit v penězích

Foto: Profimedia.cz

Mateřský klub Tomáše Součka dostane za jeho přestup do West Hamu od Slavie několik milionů korun. Za co je utratí a jak na Součka na Vysočině vzpomínají?

Reklama

Tomáš Souček definitivně přestoupí do West Hamu. Anglický klub za něj pošle Slavii sumu atakující půl miliardy korun. Sekt ale chladí i v Havlíčkově Brodě, jenž dle smlouvy obdrží 10 % z částky. Miliony v šuplíku dlouho nepobudou.

Článek

Kdo při přestupu, v té době ještě teenagera, Tomáše Součka z Havlíčkova Brodu do Slavie prosadil do smlouvy procenta z dalšího přestupu, se může právem nazývat géniem.

Jedna věta z klasického městského fotbalového klubu dělá korunové milionáře. Smlouva mezi kluby totiž sešívaným udává povinnost 10 % z přestupní částky poslat na Vysočinu. Souček do West Hamu přestoupí za 429 milionů korun a rychlými počty tak zjistíme, že do rodného města českého záložníka dorazí bezmála 43 milionů.

V iSport.cz již zazněla informace o ročním rozpočtu mateřského klubu Tomáše Součka a o tom, jak příchozí peníze týmu zajistí fungování minimálně na deset let. Jenže vše je trochu jinak. FC Slovan Havlíčkův Brod rozhodně nenechá „anglické“ miliony jen tak válet v šuplíku či klubovém trezůrku. Plánuje utrácet a investovat do zázemí vlastního stadionu či mládeže.

„Rozpočet máme 4,5 milionu korun na rok. Peníze, které máme dostat od Slavie, ale nejsou provozní. Částka, jež přijde za Tomáše, je vyloženě investiční. Peníze plánujeme investovat do rozvoje klubu, nikoliv jimi pokrývat provoz. Ten má Slovan Havlíčkův Brod zajištěný díky podpoře města, dotacím a sponzorům,“ sdělil Seznam Zprávám předseda klubu Pavel Mazánek mladší.

Investice ale ovlivní současná nejistá situace ohledně pandemie koronaviru. „Rozhodnutí je na radě klubového spolku. Samozřejmě by ale asi byla chyba utratit úplně všechno. Něco na horší dobu si asi necháme. Kolik to bude, nevím, o tom nerozhoduji já, ale širší vedení,“ doplnil předseda Slovanu Havlíčkův Brod.

Peníze na bankovní účet klubu z Vysočiny ale ještě nedorazily a ani nemohly. Součkův přestup se definitivně potvrdí až v pondělí, kdy by londýnský klub měl vydat oficiální zprávu o uplatnění opce. Až poté přestupní částku zaplatí Slavii, která by následně měla peníze poslat do Havlíčkova Brodu. Jestli klub na pomezí Čech a Moravy obdrží celých 43 milionů ve stříbrném kufříku, zatím není jasné. „Jestli peníze obdržíme najednou, nyní nedokážu říct. Se Slavií o tom teprve budeme jednat,“ odpovídal na dotaz Seznam Zpráv Pavel Mazánek mladší.

Na Tomáše Součka v Havlíčkově Brodě rádi vzpomínají a přejí mu do jeho kariéry jen to nejlepší. Díky jeho angažmá má West Ham na Vysočině i novou fanouškovskou základnu. „Na Tomáše strašně rádi vzpomínáme a bereme ho jako našeho hráče a odchovance. Je to strašně hodný kluk, kterého u nás vždy moc rádi uvidíme. Sám se tu ukazuje, když na to má čas v rámci fotbalu a rodiny, kterého samozřejmě moc není. Jsme ale spolu v kontaktu, zrovna dnes jsem mu gratuloval k tomu všemu, co se událo. Děkoval jsem mu za to, co pro klub udělal, ať už zviditelněním, či svým jménem, a za to, jak inspiruje mladé hráče,“ pokračoval předseda Slovanu Havlíčkův Brod.

Právě díky historickému spojení klubu s reprezentantem a v současnosti nejviditelnějším českým fotbalistou se nabízí otázka, jestli sponzoři nejeví větší zájem o podporu klubu. „Myslím si, že za současné situace budeme vůbec bojovat o to, abychom sponzory, které máme nyní, udrželi. Každý si teď řekne, že my peníze teď jednoduše máme, proč nám je tak dávat. Na druhou stranu se mohu i plést,“ řekl Seznam Zprávám Pavel Mazánek mladší.

Hlavním sponzorem mateřského klubu Tomáše Součka je ale samo město. To by dle předsedy Mazánka klub mělo podporovat přes všechny okolnosti i nadále. Koneckonců je i v jeho zájmu, aby Slovan fungoval správně, dělal mu dobré jméno a třeba produkoval hráče podobného formátu i do budoucna. „Že by město klub přestalo finančně podporovat, mě ani nenapadlo a s takovou myšlenkou se ani nezabývám. Myslím si, že něco takového snad nenastane. Havlíčkův Brod je náš nejbližší partner, který klub podporoval v těch lehčích i těžších dobách a podporuje ho dodnes.“

Reklama

Doporučované