Hlavní obsah

Krkavec cenný jako stát uletěl. Může to ohrozit Británii, praví legenda

VIDEO: Jací ptáci mají cenu celého království? Jeden zmizel a Britové se bojí o svůj osud.Video: Jan Marek

 

Reklama

Dopady pandemie na cestovní ruch mohou zničit i národní poklad, ne-li rovnou království. V Toweru v Londýně se bez turistů nudí krkavci, jeden už uletěl a zřejmě uhynul. Pokud jich ale pevnost nemá šest, může prý padnout Británie.

Článek

Krkavci k domácímu chovu reálně stojí asi dva tisíce dolarů, což je v přepočtu 43 tisíc korun. Nechovají se totiž tak často jako i někteří vzácnější a exotičtější ptáci. Jejich cena se proto může v některých případech vyšplhat dokonce i na 130 tisíc. A to by mohl být i případ krkavců z londýnského Toweru. Britové si jich totiž cení jako samé pevnosti i celého svého království.

Bez šesti krkavců není Británie. Měli dva v záloze

Král Karel II. podle legendy už v 17. století nařídil, že na pozemcích bývalé věznice, ale i úložiště britských korunovačních klenotů musí žít vždy alespoň šest krkavců. Pokud by uletěli, padne Tower i celé království. Nařízení obnovil za 2. světové války i Winston Churchill, když kvůli neoficiálnímu používání ptáků pro pozorování nepřátelských letadel klesl počet na jediného posledního v pevnosti.

„Podle královského výnosu musíme mít šest krkavců. Pokud by někdy Tower v Londýně opustili, rozpadne se na prach a na království dopadne obrovská tragédie. Momentálně jich tu ale mám ve skutečnosti celkem osm – dva z nich tak pro jistotu,“ vysvětloval ještě loni v říjnu pro agenturu AFP hlavní chovatel krkavců Christopher Skaife.

Královna krkavců se nevrátila „do postele“

To platilo nicméně ještě donedávna. Snad nejznámější z ptáků, samice Merlina, přezdívaná „Královna krkavců z Toweru“, ale před Vánoci zmizela. Prý se nevrátila, když hlavní chovatel, takzvaný ravenmaster, ukládal ptáky ke spánku. Napočítal ale pouze oněch sedm zbývajících: Poppy, Erin, Jubilee, Rocky, Harris, Gripp a Georgie.

Jedno z nejdivnějších dobře placených povolání

Teď se třeba i podle serveru CNN věří, že už čtrnáctiletý pták po několika týdnech mimo pevnost zřejmě uhynul. Za zdraví ptáků přitom odpovídá právě ravenmaster, jehož povolání patří oficiálně k nejzvláštnějším dobře placeným profesím v Británii. Ročně si vydělá až 21 tisíc liber, což je v přepočtu zhruba 617 400 korun. Oproti průměrné mzdě Brita na plný úvazek to pořád ale není tolik – loni to bylo zhruba 35 400 liber, jak vyplývá z průzkumu Britského národního statistického úřadu.

Zastřižená křídla, delší dožití

S krkavci a hlavně Merlinou měl ale Skaife podle Toweru výborný vztah. Na vině je prý hlavně pandemie a absence turistů. Ptáci se prý už delší dobu bez návštěvníků nudili a i přes svá zastřižená křídla létali dál od pevnosti.

Ve volné přírodě se krkavci dožívají obyčejně asi 15 let, zatímco v domácích chovech to je i přes 20 let a britský deník The Independent dodává, že v londýnské pevnosti ptáci dříve dosahovali i věku 40 let. Ačkoliv jsou prý navíc v Británii známí, jejich počty tam jsou poměrně nízké. Chovných párů je v celém království méně než 10 tisíc.

Aktualizace: v původní verzi jsme zaměnili havrana s krkavcem. Za chybu se omlouváme.

Reklama

Doporučované