Hlavní obsah

Hawking dokázal vyloudit úsměvy, vzpomíná na setkání se zesnulým vědcem český profesor Bičák

Český vědec a fyzik Jiří Bičák zavzpomínal na Stephena Hawkinga.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Světoznámý britský fyzik Stephen Hawking, který byl kvůli neurodegenerativní chorobě ochrnutý, dnes ve věku 76 let zemřel. Na společná setkání s ním zavzpomínal český profesor a vědec Jiří Bičák.

Článek

Britský teoretický fyzik a nositel řady cen a vyznamenání Stephen Hawking zemřel. Známému vědci bylo 76 let. Hawking byl kvůli neurodegenerativní chorobě ochrnutý a v jeho jednadvaceti letech, kdy mu lékaři diagnostikovali amyotrofickou laterální sklerózu, mu dávali jen dva roky života.

Navzdory nepříznivým prognózám se ale Hawking dožil pokročilého věku a svými poznatky o vzniku vesmíru a černých dírách výrazně přispěl k vědeckému poznání lidstva. Své znalosti předával i široké veřejnosti, vysoce ceněná je především jeho populárně vědecká publikace Stručná historie času.

Převážnou část svého bádání ovšem věnoval vesmírným černým dírám, zabýval se též takzvanou teorií všeho, tedy propojením Einsteinovy obecné teorie relativity s kvantovou mechanikou.

„Úplná, konzistentní teorie sjednocení je jen prvním krokem: naším cílem je úplné pochopení událostí kolem nás a naší vlastní existence,“ napsal Hawking o svém bádání ve Stručné historii času. Podle agentury AP v posledních letech ale připouštěl, že teorie sjednocení nemusí existovat.

Hawking udivoval svět i smyslem pro humor

Hawking byl dvakrát ženatý. S první ženou Jane Wildeovou měl tři děti, byl také trojnásobným dědou. O svém zdravotním stavu hovořil s nadhledem, když prohlašoval, že s vyhlídkou na brzkou smrt žil pět desetiletí. „Smrti se nebojím, umřít ale nespěchám. Mám toho ještě tolik, co chci nejdříve udělat,“ řekl.

Britský vědec byl známý i rázným a vtipným vystupováním v rozhovorech s novináři. Často si ze svých oponentů při rozhovorech dělal legraci. Typickým příkladem je rozhovor v americké televizní show britského komika Johna Olivera z roku 2014.

Na otázku Johna Olivera, zda existuje i nějaký paralelní vesmír, kde je Oliver chytřejší než Stephen Hawking, měl vědec pohotovou odpověď: „Ano, a také existuje paralelní vesmír, kde jste vtipný.“

Pro Hawkinga byl humor důležitou součástí života. V rozhovoru pro Radio Times řekl, že mu jeho práce a humor v životě s těžkým postižením pomáhají jít dál. „Je důležité nebýt naštvaný, nezáleží, jak je život těžký, protože když se nemůžete zasmát sami sobě, můžete ztratit veškerou naději,“ řekl Hawking.

O tom, že Hawking neměl problém udělat si legraci sám ze sebe, svědčí i jeho tweet, ve kterém se na Halloween v roce 2015 zeptal, jaký kostým má zvolit.

Varoval před umělou inteligencí, samotným lidstvem i mimozemšťany

Stephen Hawking byl rovněž známý autor kontroverzních prognóz. V posledních letech například varoval, že lidé budou kvůli přežití muset do dvou set let kolonizovat vesmír. Varoval před rostoucím rizikem globální katastrofy, kterou by mohla způsobit jaderná válka nebo geneticky upravené viry.

Na pozoru by se podle Hawkinga lidstvo mělo mít i před nebezpečím, které představuje umělá inteligence. Roboti by se podle něj mohli vymknout lidem z rukou a postavit se proti nim. „Džin už je venku z láhve. Obávám se, že umělá inteligence může lidi úplně nahradit,“ řekl Hawkig v loňském rozhovoru pro časopis Wired. Jako velký problém pro lidstvo viděl Hawking i civilizační choroby, hovořil především o problémech spojených s obezitou.

Další hrozbou by pro lidský druh mohli být podle Hawkinga i mimozemšťané. Řekl, že s přibývajícím věkem si je stále jistější, že ve vesmíru nejsme sami. Pokud by navíc mělo dojít ke kontaktu s mimozemšťany, je pravděpodobné, že by byli mnohem vyspělejší, a proto je podle Hawkinga možné, že by na lidstvo mohli nahlížet podobně jako člověk například na bakterie.

Reklama

Doporučované

Hlavní zprávy