Hlavní obsah

Hawkingův popel byl uložen do Westminsterského opatství. Společnost mu dělají Issac Newton či Charles Darwin

Uložení popela Stephena Hawkinga.Video: Zuzana Lachnitová, AP, Reuters

 

Reklama

Popel nedávno zesnulého světoznámého fyzika Stephena Hawkinga byl uložen ve Westminsterském opatství vedle nejslavnějších britských vědců. Jeho hlas zamířil k černé díře.

Článek

Nedávno zesnulý fyzik Stephen Hawking byl pohřben ve Westminsterském opatství. Jeho popel byl uložen mezi hroby fyzika Issaca Newtona a autora evoluční teorie Charlese Darwina. Hawking zemřel letos v březnu ve věku sedmdesáti šesti let po svém celoživotním boji s amyotrofickou laterální sklerózou. Posledního rozloučení a slavnostního uložení popela se zúčastnilo více než tisíc lidí.

Na pohřbu předčítali britský herec Benedict Cumberbatch, který hrál Hawkinga v seriálu BBC, a astrofyzik baron Martin Rees. Po ceremoniálu byla do vesmíru vypuštěna nahrávka slov Stephena Hawkinga, kterou přetvořil do hudby řecký skladatel Vangelis. Hawkingova dcera Lucy řekla, že hudba bude mířit k nejbližší černé díře.

Na náhrobek bylo vytesáno: Tady leží to, co bylo smrtelné ze Stephena Hawkinga. Soukromý pohřeb se konal už dříve, v březnu v Cambridge.

Reklama

Doporučované