Hlavní obsah

Hazard se zdravím lidí. Nizozemské pokusy o akce pro tisíce lidí čelí kritice

Foto: Profimedia.cz

Snímek z březnového experimentálního koncertu v amsterdamské aréně Ziggo Dome.

Reklama

Nizozemsko řeší problém s ambiciózním projektem covidových experimentů, které mají odhalit riziko nákazy na společenských akcích. Epidemická situace v zemi se zhoršuje a část expertů i veřejnosti ho považuje za příliš riskantní.

Článek

„Určit přijatelné riziko pro návštěvníky a organizátory“ společenských akcí v pandemické době. Tak zní hlavní cíl projektu Fieldlab, na kterém spolupracují zástupci nizozemského eventového odvětví, vědci i samotná vláda. Se zhoršující se pandemickou situací v zemi a zvětšováním samotných experimentů je ale slyšet stále víc hlasů proti.

Minulý víkend mělo v rámci pokračující série 20 experimentálních událostí dojít na hudební festival s astronomickou kapacitou 10 000 účastníků. Ten byl ale kvůli kritice zrušen a v ohrožení je podle časopisu Science i zlatý hřeb celé série v podobě uspořádání velkolepé soutěže písní Eurovize (Eurovison Song Contest).

Dobrovolníci, muzikanti i pořadatelé zrušeného hudebního festivalu měli stejně jako samotní organizátoři projektu Fieldlab smůlu kvůli verdiktu města Breda, které mělo festival hostit. Tamní radnice řekla, že takovou akci nechce, a petici proti velkému festivalu ve městě o zhruba 190 000 obyvatelích podepsalo podle Science 300 000 lidí.

Festivalu předcházela celá řada akcí včetně testovací party s 1300 lidmi, divadelní představení s 500 diváky nebo třeba obchodní konference se stejným počtem účastníků. Na všech akcích se testovaly různé přístupy k opatřením, ale všechny spojovala povinnost pro všechny zúčastněné mít před akcí negativní test na covid-19 a nechat se znovu otestovat po pěti dnech po akci.

Devět akcí s publikem o 3500 lidech

Konkrétně pro hudební soutěž Eurovize je v plánu devět veřejně přístupných show, kde se k povinnosti testů přidá snížení kapacity na polovinu, tedy 3500 lidí. Ti se ale po dějišti šesti generálních zkoušek, dvou semifinálových a posledního finálového večeru budou moci pohybovat bez jakýchkoliv restrikcí. Tedy i bez roušek.

Série televizí přenášených show se má odehrát v Rotterdamu mezi 18. a 22. květnem. Nizozemsko letošní ročník hostí proto, že ten poslední v roce 2019 vyhrál Nizozemec Duncan Laurence a loni se 65. ročník akce kvůli pandemii zrušil. Pořadatele Eurovize rozhodnutí nizozemské vlády uspořádat akci v rámci covidového experimentu potěšilo. Sami ale podle Science řekli, že „blízce sledují náladu společnosti i epidemiologické trendy“, a připustili, že se akce nakonec ani konat nemusí.

Akci svým způsobem ohrožuje už samotný precedent v podobě rázného „ne“ města Breda, které odmítlo hostit festival. Kromě petice, která tomu předcházela, se ale kritika na všechny podobné akce velkých rozměrů ozývá i z řad vědců. Ti proti projektu Fieldlab vystoupili v otevřeném dopise.

„Netransparentnost a etické selhání“

Dokument podepsalo přes 350 odborníků, podle kterých má projekt mezery v transparentnosti a selhává i po etické stránce. „Nezdá se, že by projekt splnil základní podmínky a standardy vědeckého výzkumu,“ stojí v dopise. „Festival s 10 000 návštěvníky není bez rizika, ani když jsou všichni předem otestováni,“ dodal jeden z autorů Caspar van Lissa z Utrechtské univerzity.

Vědcům se nelíbí například i to, že studie jsou prováděny bez povolení zdravotní etické komise, které oficiálně nepotřebují, protože ani nesplňují legální definici zdravotnického výzkumu. Hlavní problém vidí v samotné podstatě projektu, která spočívá v tom, že se tisíce lidí vystaví riziku nákazy a dalšího šíření a až pak se bude vyhodnocovat, jak velké riziko vlastně je.

Fieldlab uvádí, že události jsou „celkově bezpečné“. Zároveň odhaduje, že testování před událostmi odhalí 95 % infekčních jedinců.

Před možným zpřísněním podmínek na Eurovizi varovala dopředu i samotná nizozemská vláda, která uvedla, že se bude řídit hlavně tím, jaká bude v zemi epidemická situace. Ta byla v době oznámení pořádání Eurovize v Rotterdamu ve fázi ústupu druhé vlny a počty nově nakažených klesly až na zhruba 2000 denně. Pak jich ale začalo opět přibývat a minulý týden už jich bylo přes 9000.

Vláda navíc i přesto od tohoto týdne rozvolnila a nechala otevřít zahrádky restaurací a barů a zrušila noční zákaz vycházení. Alespoň jednu dávku vakcíny v zemi dostalo zatím 23 % populace.

S Eurovizí se i nadále oficiálně počítá. Česko na ní má reprezentovat zpěvák Ben Cristovao (Benny Cristo) se songem Omaga.

Reklama

Doporučované