Hlavní obsah

Házejí vinu na nás. Přitom selhala hygiena, zlobí se předák hornických odborů

Foto: Zdroj: OS PHGN

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků hornictví Rostislavem Paličkou.

Reklama

Zatímco většina lidí v Čechách odhodila roušky a plánují dovolenou, Karvinsko se stalo největším epicentrem koronaviru v republice. V dolech OKD byl podle posledního plošného testování pozitivní každý pátý, celkem přes 700 lidí.

Článek

Nestíháte číst? Poslechněte si audioverzi rozhovoru.

Kdo za rozšíření epidemie v regionu může? Rostislav Palička, předseda Odborového svazu pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu, byl hostem Výzvy.

Jak snášejí horníci nálepku „roznašečů koronaviru“?

Je to hodně nespravedlivé, protože oni jsou ti postižení a nikoliv ti, kteří by za tu situaci mohli. Navíc nemocní nejsou jenom horníci, ale zaměstnanci OKD, tzn. povrchoví zaměstnanci, ženy, muži… Je velice špatné říkat, že horníci nemoc roznášejí.

Máte tedy pocit, že někteří politici, ať už je to ministr zdravotnictví Vojtěch, nebo například pan hejtman Vondrák, ale i ředitelka krajské hygieny v Ostravě Svrčinová, hází na zaměstnance vinu, když na ně ukazují prstem a říkají: „Nedodržujete karanténu, pijete na zahrádkách pivo, nákaza se šíří?“

Naprosto. Házejí vinu na zaměstnance, protože je to především jejich selhání. Na zahrádkách se pije pivo po celé republice, nikoliv jenom na Karvinsku. A zahrádky jsou to poslední místo, kde by se to přenášelo. Tady měla krajská hygienická stanice postupovat úplně jinak.

A jak podle vás měla postupovat?

Měla mapovat situaci, co se týká firmy, a v pravý okamžik přikázat přerušení těžby na dolech. Třeba na Dole Darkov bylo dvacet případů a přerušila se těžba. A pokud mám správnou informaci, tak ani toto přerušení těžby, které je dneska, nepřikázala krajská hygienická stanice.

Takže podle vás za rozšíření nákazy na dolech může krajská hygiena?

Pro mě to je zcela jasné, krajská hygienická stanice.

Horníci si myjí navzájem záda. Rozestupy jsou nemožné

K jakému datu měla hygiena podle vás zavření dolů nařídit?

My jsme jako sdružení hornických odborů vyzvali vedení OKD, v té době jsem dělal předsedu Sdružení hornických odborů, k přerušení těžby 17. března, hned poté, co tahle nová a pro nás neznámá situace nastala. A byla dána nějaká pravidla, jak se mají lidé chovat, ať to byly rozestupy, ať to bylo nošení roušek, respirátorů. My jsme na základě těchto doporučení vlády vyzvali vedení OKD k přerušení těžby. Nicméně opatření bylo konzultováno s krajskou hygienickou stanicí. A byli jsme ujišťováni, že se dělá vše pro to, aby se mohlo v těžbě pokračovat.

Daly se vůbec hygienické požadavky, teď myslím jako rozestupy, respirátory, na dolech dodržet? Vy tam pracujete přes třicet let, podmínky velmi dobře znáte.

Nedají se tolik dodržovat. To je zcela jednoznačné. Nicméně i tohle jsme konzultovali na krajské hygienické stanici, kde jsme prostě poukazovali na to, že ti zaměstnanci stojí jeden vedle druhého, že čekají na sjezdy. To samé u výjezdů, v kleci jezdí v plné osadě atd. Krajská hygienická stanice nám řekla, že pokud mají respirátory třídy dvě bez ventilků, tak je to dostatečná ochrana. Samozřejmě největší problém jsou sprchoviště, kde se sprchuje více lidí pohromadě, navzájem si třeba myjí záda, tam nějaký rozestup nemůže být. Určitě ne. Částečné řešení bylo, že se přejde na třísměnný provoz, aby se potkávalo co nejméně lidí z těchto sprchovišť, a sprchoviště se neustále dezinfikovala. Takhle se vedení snažilo udělat maximum pro to, aby zaměstnance ochránilo.

No a co třeba respirátory, dokážete si představit, že byste pod zemí pracoval v respirátoru? Dá se to udýchat?

Já jsem tedy pracoval v podzemí necelých 25 let a v respirátoru.

Kolik je tam dole stupňů, mimochodem?

Nejvíce stupňů, co jsem zažil, bylo kolem 40, ale 30 stupňů je tam zcela běžně. S respirátory se dá pracovat, ale musíte jich mít více kusů a na výměnu.

Měl doly zavřít stát?

Když se objevili na dolech první nemocní, tak jste pochopili, že jste jako odbory měli OKD k uzavření dolů tlačit víc, ne?

Ta situace byla nová a nebavíme se tady o vyjednávání, o kolektivní smlouvě. Těžko říct, jak byste chtěla tlačit více, když vláda zakázala, aby se lidé srocovali. Tady těch možností moc nemáte, jde jenom upozorňovat, vyzývat, vyjednávat lidem co nejlepší podmínky.

Kdybyste třeba řekli: „Zítra nepřijdeme do práce, pokud doly nezavřete,“ tak to by asi byla docela velká páka, ne?

To by samozřejmě asi velká páka byla, ale máte nějaký pracovní poměr a ten pracovní poměr se něčím řídí. A neřídí se tím, že řeknete, že nepřijdete druhý den do práce.

Nejsou v tom případě vaše odbory bezzubé, když nastane situace, která je ohrožením pro zdraví zaměstnanců, oni musí dál chodit do práce a vy s tím nemůžete nic udělat?

Znovu. Bavíme se o tom, co odbory můžou a nemůžou, kdo může rozhodovat a kdo má peníze. Rozhodovat může krajská hygienická stanice a peníze má vláda, ne odbory. Takže odbory můžou požádat o to, aby se uzavřely doly, co se týká těžby, zůstává jen bezpečný provoz. Ale zároveň musíte lidem zajistit, aby nedocházelo k poklesu výdělků atd. O to všechno jsme se snažili a neustále se o tom jedná.

Majitelem OKD je prostřednictvím společnosti Prisko stát. Máte pocit, že stát upřednostnil ekonomiku před zdravím, když doly nezavřel?

Ta situace byla nová a předpokládám, krizový stav je kromě OKD také na kraji, byl tady krizový štáb vlády a to jsou ti praví, kteří měli tyhle věci rozhodovat.

Oni je také rozhodli, doly se nezavřely. Ptám se proto, jestli máte pocit, že upřednostnili ekonomiku před zdravím zaměstnanců? I když během epidemie vláda hlásila opak, že zdraví je na prvním místě?

V tomto případě by se to tak chápat dalo.

Neměli jste tedy hlasitěji lobbovat přímo třeba u ministra zdravotnictví, aby doly zavřel? Případně u ministryně financí, jejíž resort je jediným akcionářem společnosti Prisko?

My jsme samozřejmě veškeré výzvy adresovali na Ministerstvo financí. Tu komunikaci ale mělo s akcionářem dojednat představenstvo a vedení společnosti OKD.

Na testech je co zlepšovat

Jeden z horníků pro Primu CNN řekl: „Bylo nám důrazně naznačeno, že pokud by se měla zastavit těžba kvůli koronaviru, tak už by se nemusela rozjet znovu, a to nechceme.“ Nehrál ve vyjednávání roli i faktor obavy, že by se ztrátové doly mohly zavřít navždycky?

Za nás tento faktor rozhodně roli nehrál. Protože situace na trhu s černým uhlím je velice špatná a pandemie to ještě zhoršila. Pokud bude stát uhlí potřebovat, je OKD schopno ty doly rozjet.

Jak si vysvětlujete, že čas od času se objeví výpověď horníků, kteří z obav o práci anonymně vypovídají, že se nic nezměnilo a že normálně pracují dál?

Záleží na tom, o kterou skupinu horníků se jedná. Podle posledních informací, které mám k dispozici, tak byla těžba na třech dolech společnosti OKD přerušena. A zajišťuje se pouze bezpečný provoz.

Máte možnost zkontrolovat, že se těžba skutečně přerušila a že se provádí jen nutné udržovací práce?

Jako člen dozorčí rady jsem tuto informaci dostal, takže nepředpokládám, že by to bylo jinak. Kontrolují to kolegové na jednotlivých šachtách a nemám informaci, že by se těžilo dál.

Velká kritika mířila k testování. Jak rychle se lidé dostanou k výsledkům testů? V minulých dnech na ně čekali až 9 dní.

To je přesně ta oblast, ve které krajská hygienická stanice selhala. Neměli potřebný počet lidí, kteří na tom pracovali. Vůbec nepopírám, že hygiena dělala maximum, ale ti lidé nevědí, jestli mají přijít do práce, nedostávají se k testům včas, neznají výsledky. Jezdí se testovat tam, kde je zrovna volné místo atd. Tady je co zlepšovat.

Takže rizikový člověk sedí doma a čeká, až mu přijde nějaká informace?

Právě, že ne. Informace z hygieny byla taková, že pokud bude člověk pozitivní, tak mu do nějaké doby přijde esemeska. Pokud nejsou pozitivní, tak jim nic nepřijde. Takže když přešla ta kritická doba a člověk se mohl vydat třeba do zaměstnání, tak pak teprve přišla esemeska, bylo už pozdě.

Jak byste popsal aktuální náladu mezi zaměstnanci OKD?

Jaká může být nálada, pokud jste ohrožení nemocí? Pokud máte snížený výdělek. Když se netěží, tak se to i těm, kteří pracují, odrazí ve mzdě. Samozřejmě ti, co jsou v karanténě, tak jsou na 60 %, ti, co jsou na nemocenské, tak také začínají na 60 procentech.

Reklama

Doporučované