Hlavní obsah

Hejtman ANO skočil do Sněmovny z poslední příčky. Neví ale, jestli má zájem

Foto: facebook.com/hejtmanradimholis

Hejtman Zlínského kraje Radim Holiš chce mít do středy jasno, jestli bude i poslanec.

Reklama

Hejtman Zlínského kraje Radim Holiš (ANO) získal pět tisíc preferenčních hlasů a z poslední pozice na kandidátce může zamířit do Sněmovny.

Článek

Díky kroužkování patří k největším volebním skokanům. Hejtman Zlínského kraje Radim Holiš figuroval na kandidátce ANO do sněmovních voleb až na poslední 22. pozici. Přesto díky pěti tisícům preferenčních hlasů může zamířit do Sněmovny.

Pokud ovšem poslaneckou funkci vezme. Zatím se nerozhodl. Je přesvědčený, že jeho hnutí v kraji neprávem uškodila kauza Bečva. A nevzdává se naděje, že ANO bude ve vládě.

„Nepovažuju koaliční slepence za sourodé. Teď se na ně rozzáří reflektory a bude záležet, jakým způsobem zafunguje tlak a jak se s tím vyrovnají,“ naznačuje možnou cestu Holiš.

Jak vidíte svou budoucnost, budete také poslanec?

V této chvíli moc děkuji voličům za důvěru, kterou jsem dostal. Na prvním místě je samozřejmě hejtmanství a tak to zůstane. Měli jsme s kolegy z hnutí domluvu už před volbami, nejpozději do středy následujícího týdne se rozhodnu.

A zatím to vidíte tak, že budete schopný obě role zkombinovat?

Vzhledem k tomu, že jsem se bavil s kolegou (Ivo) Vondrákem (hejtman Moravskoslezského kraje - pozn. red.), tak vím, co obě pozice obnáší. Ale jsem si vědomý toho, že stav našich krajů je úplně na jiné úrovni. Náš kraj je jinde oproti tomu, jak šlape Ostrava. Máme v kraji nastartované věci, které potřebují více pohlídat. Rozhodování tedy, myslím, bude poměrně jednoduché.

Před čtyřmi lety hnutí ANO získalo ve Zlínském kraji necelých 29 procent. Letos je to jen o něco méně - 27 procent, nicméně jste až druzí za koalicí Spolu. Jak výsledek hodnotíte?

Po té hrůze s antikampaní, která na ANO šla - není to vůbec radost a nevážím si za to kolegů z dalších stran - tak výsledek beru. Samozřejmě gratuluji vítězům, i když názorově s druhými souhlasit nemůžu.

Ohledně antikampaně narážíte na kauzu Bečva, kterou provázely pochybnosti?

Bečva vzala hnutí ANO minimálně jeden krajský mandát už loni, teď to byl minimálně jeden poslanecký mandát. Jako hejtman jsem nechal krajskou gesci životního prostředí pro Pirátku (Hanu) Ančincovou, tak jsem dal jasně najevo, že vyšetření nijak nebráníme. Nicméně tato kauza s námi byla spojovaná, i když jsme do ní nijak nezasahovali. Ano, kauza Bečva nám určitě ublížila.

Má hnutí ANO odejít do opozice?

Nejsem v hlavním vyjednávacím týmu. Nechám na něm, jaké jsou varianty. Měli by to mít nachystané. Za sebe řeknu, že vítěz je jasný, ale už z mnoha aspektů, které jsem zažíval na krajské úrovni, nepovažuju tyto koaliční slepence za sourodé. Teď se na ně rozzáří reflektory a bude záležet, jakým způsobem zafunguje tlak a jak se s tím vyrovnají. Bude záležet, jakou vyjednávací taktiku vedení hnutí ANO zvolí. Zásadní bude, jak teď bude postupovat Andrej Babiš.

Přichází v úvahu účast hnutí ANO ve vládě bez Andreje Babiše?

V tuto chvíli to takto nejde hodnotit. Je to na něm, je to ten velký lídr, který zváží, co bude pro ANO nejlepší. Musíme si počkat na jeho vyjádření.

Reklama

Doporučované