Hlavní obsah

Hejtman na odstřel. Babiš ho pozval na kobereček, on nepřijel

ANO má problém s olomouckým hejtmanem Koštou.

 

Reklama

Personální krize a potíže s oblastní politikou, které zasáhly hnutí ANO po komunálních volbách před dvěma lety, se poprvé projevily i v krajích. Konkrétně na Olomoucku.

Článek

Hnutí ANO jen čtyři měsíce po volbách přijde o prvního hejtmana. A to ne kvůli hádkám s koaličními partnery nebo „podrazům tradičních politických stran", na které si tak rád stěžuje šéf hnutí Andrej Babiš – olomouckého šéfa kraje Otu Koštu si ANO odvolá samo.

Jak uvedl šéf olomouckého ANO Ladislav Okleštěk, hejtmanovi ve funkci nezbývá ani měsíc: „Vyzvali jsme ho k rezignaci, on to odmítl. Takže to hodláme řešit na zastupitelstvu 27. února."

Oficiální důvody pro Koštovo odvolání jsou „standardní" – není schopen pracovat v týmu, nezvládá úkoly, špatně komunikuje s náměstky. A jako bonus zaměstnal bývalého hejtmana za ČSSD Jiřího Rozbořila, stíhaného v kauze Vidkun.

Podle informací Seznamu ale hejtmanův konec zpečetila především nespokojenost šéfa strany Andreje Babiše a prvního místopředsedy Jaroslava Faltýnka.

Nejvlivnějším mužům strany se nelíbí, že Košta nedojížděl na stranická setkání, ignoroval některá doporučení a všeobecně si držel od vedení hnutí odstup. Nevyslyšel například ani nedávné „předvolání“ stranického šéfa, který s ním chtěl osobně probrat smlouvu s Rozbořilem.

Výběr se nám nepovedl

„Přišly i výtky od předsedy Babiše,“ přiznává Okleštěk. Ze stranických zdrojů vyplývá, že vedení si v čele kraje přeje někoho loajálnějšího a „lépe spolupracujícího". Tím by měl být právě Faltýnkův blízký spojenec Okleštěk. (Ačkoli oficiálně prý hnutí ve chvíli, kdy odvolává vlastního hejtmana, náhradníka ještě připraveného nemá.)

Košta je přesvědčený, že za jeho špatnou pověst u šéfa strany mohou pomluvy z regionu. „Už v době kampaně chodily od jednoho člověka Babišovi zkreslené informace s cílem mě poškodit," tvrdí Košta, jméno ale prozradit nechce.

Každopádně v hnutí ANO opět zavládlo překvapení, kdože jim to vlastně v čele kandidátky vyhrál volby. „Výběr se nám nepovedl,“ přiznal Babiš. Hnutí ANO se opět nevyplatila sázka na „osobnosti" - Košta v hnutí nezastává žádnou funkci, členem se stal teprve před rokem a do čela kandidátky byl zvolen především proto, že je v regionu známým lékařem.

Opakuje se tak situace z některých městských radnic, kde se kvůli sporům ve vlastních řadách rozpadala koalice. Například v Opavě, Ústí nad Labem nebo Frýdku-Místku kvůli tomu hnutí přišlo o primátory, v Praze a Brně k tomu chybělo jen málo.

„Samozřejmě celá ta věc může vrhat špatné světlo na hnutí ANO. Ale je to problém, před kterým nemůžeme zavírat oči,“ tvrdí Okleštěk.

Reklama

Doporučované