Hlavní obsah

Hejtman ocenil průvodčího, který na Ještědu zastavil lanovku a zahájil evakuaci

Foto: ČTK

Zřícená lanovka.

Reklama

Průvodčího lanovky na Ještěd Radka Kyselu, který 31. října při havárii pohotově zareagoval, dnes ocenil liberecký hejtman.

Článek

Kysela zabrzdil lanovku a okamžitě zahájil evakuaci cestujících a rychlou reakcí pomohl předejít případné další tragédii. Průvodčí patřil ke dvěma desítkám lidí, kterým hejtman na slavnostním nástupu v libereckých kasárnách předal u příležitosti Dne válečných veteránů záslužné medaile.

„Myslím, že (Kysela) udělal přesně to, co měl, protože kdyby se nezachoval rozhodně, tak to neštěstí mohlo mít mnohem větší rozměr, než nakonec mělo,“ řekl liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Foto: ČTK

Ohledávání spadlé kabiny.

Sám Kysela nechtěl ocenění ani neštěstí komentovat. Jeho duchapřítomnost ocenili i záchranáři, kteří na místě zasahovali, právě oni ho na medaili navrhli. „My oceňujeme, že zastavil tu kabinku a začal okamžitě s evakuací, protože nevěděl, co dál může následovat,“ doplnil mluvčí zdravotnické záchranné služby Michael Georgiev.

Foto: ČT24

Pád kabiny nepřežil průvodčí.

Kabina visuté lanové dráhy spadla v neděli 31. října odpoledne ze zhruba třicetimetrové výšky při cestě z horní stanice do dolní. Podle Českých drah, kterým lanovka patří, bylo bezprostřední příčinou nehody pravděpodobně prasknutí tažného lana. Pád kabiny nepřežil její průvodčí, cestující uvnitř nebyli žádní. V kabině, která jela v opačném směru - nahoru, cestovalo 14 lidí včetně průvodčího. Nikomu z nich se nic nestalo. Kabina zůstala viset na nosném laně, průvodčímu se podařilo aktivovat záchrannou brzdu a kabinu, která po přetržení tažného lana prudce sjížděla zpátky k dolní stanici, zastavit. Sám také ještě před příjezdem záchranářů zahájil evakuaci cestujících z kabiny, která zůstala viset ve výšce zhruba 15 metrů.

Reklama

Doporučované