Hlavní obsah

Stydím se za vládu, říká hejtman z kraje, kde kolabují nemocnice

Foto: Seznam Zprávy

Kvůli krizovému stavu nemocnic vyhlásil Pardubický kraj v úterý 2. března stav hromadného postižení. Co to znamená? Odpovídal hejtman kraje (ilustrační foto).

Reklama

Článek

Volná lůžka v nemocnicích došla, ohlásil v úterý Pardubický kraj. Lůžka na jednotkách intenzivní péče jsou plná a kraj omezí péči. Co bude dál?

V Ptám se já odpovídal hejtman Pardubického kraje z ČSSD Martin Netolický.

V regionu už nejsou pro pacienty s covidem-19 žádná volná žádná lůžka intenzivní péče. Chybí i standardní lůžka; někteří pacienti musí ležet na přistýlkách. Nadto jsou zcela vyčerpány i personální kapacity. Těmito slovy hejtman Martin Netolický v úterý večer vysvětloval, proč v Pardubickém kraji vyhlásil stav hromadného postižení osob. Co to znamená?

„Je to termín, který se používá v intenzivní péči. Neznají ho krizové zákony, ale používá se pro situace jako jsou hromadná neštěstí. Aktivuje se traumaplán, jsou tříděni pacienti a vozí se do nemocnic podle závažnosti zranění. Nikdy jsme to nepoužili, ale teď je to nezbytné. Jsme na bodu zlomu,“ popsal stav krajského zdravotnictví Netolický s tím, že na Pardubicku jsou v situaci, kdy už nemocnice nejsou s to garantovat běžný rozsah zdravotní péče. Opatřením tedy chrání i lékaře.

Netolický situaci přirovnal k válečnému stavu. Lékaři budou muset rozhodovat, který pacient má lepší vyhlídky na přežití a jak rozsáhlou péči může dostat. „Jsme na hraně kapacit, musí se vážit priority. Pokud to ale trochu půjde, naše nemocnice a zdravotníci udělají maximum k záchraně života nebo zaléčení,“ dodal.

K podobnému režimu se podle něj záhy uchýlí i jiné kraje. Ten Středočeský to udělal ve středu krátce po poledni, kdy hejtmanka Petra Pecková vyhlásila stav hromadného postižení v benešovské a mladoboleslavské nemocnici. Další budou podle ní následovat.

Podle Netolického by do podobného režimu mohla vstoupit i celá Česká republika. „Zátěž je obrovská, v tuto chvíli voláme SOS,“ prohlásil Netolický.

Netolický, někdejší místopředseda vládní ČSSD, v rozhovoru kritizoval boj mezi vládou a opozičními poslanci o nouzový stav. Do sporu vstoupili hejtmani, kteří kabinetu umožnili – byť právníci mají o legálnosti tohoto postupu pochybnosti – nouzový stav Babišově vládě prodloužit. „To, co Sněmovna skoro před třemi týdny předvedla, byl vrchol nezodpovědnosti,“ řekl. Ti, kteří hejtmany za žádost o nové vyhlašování nouzového stavu kritizovali, by se podle něj měli stydět.

Jednání vlády označil rovněž za tragické; podle svých slov o tom informoval i předsedu ČSSD a vicepremiéra Jana Hamáčka. „Za některé rozhodování vlády se stydím. Stydím se,“ opakoval Netolický s tím, že sociální demokracie by měla z vlády odejít.

Poslechněte si rozhovor v úvodním audiu nebo odpoledne i ve všech podcastových aplikacích.

Ptám se já

Podcast Marie Bastlové. Rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované