Hlavní obsah

Hejtman Půta: Opravíme zdevastovaný Ještěd

Doufám, že na Ještědu začneme do čtyř let, říká hejtman Půta.Video: Jindřich Šídlo

 

Reklama

Chtěl bych, aby cena opravy zůstala zhruba zhruba na 300 milionech, říká Martin Půta v rozhovoru pro Seznam.

Článek

Z krajského úřadu je krásný výhled na Ještěd - ostatně jako ze skoro každého místa v Liberci, nad nímž se kopec zakončený jednou z nejkrásnějších českých staveb tyčí.

A až bude liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) za čtyři roky končit své volební období, chtěl by, aby konečně běžela rekonstrukce řádně zdevastovaného vysílače a hotelu, o níž se mluví už řadu let.

„Nejde jenom o hledání peněz, ale také třeba o hledání dohody s Národním památkovým ústavem o to, jak má oprava proběhnout,” říká hejtman. „Vlastně všechno, co je na Ještědu, je prototyp ze začátku 70. let, který se dnes bude těžko nahrazovat.”

Hejtmani v Seznamu

Rozhovorem s libereckým hejtmanem Martinem Půtou zahajujeme sérii rozhovorů s nově zvolenými hejtmany.

V dalších dnech přineseme interview s komunistou Oldřichem Bubeníčkem, který obhájil křeslo v Ústeckém kraji, sociálním demokratem Jiřím Zimolou, který zahajuje své již třetí volební období v jižních Čechách a očekává se tak jeho vzestup i uvnitř ČSSD, a nováčkem z hnutí ANO: Bohumilem Šimkem, který na jižní Moravě dokázal porazit osm let vládnoucího Michala Haška.

Liberecký kraj ale není majitelem národní kulturní památky: Stavbu, kterou podle návrhu architekta Karla Hubáčka začali budovat právě před 50 lety a dokončili v roce 1973, vlastní České radiokomunikace. Kraj je alespoň členem spolku Ještěd 73, který chce rekonstrukci pomoci.

„Jsem rád, že jsme se dohodli s Českými radiokomunikacemi na přípravě projektové dokumentace, kterou spolu s nimi rovným dílem financujeme,” říká hejtman.

Rekonstrukce památky, která byla v roce 2000 vyhlášena Českou stavbou 20. století, ale samozřejmě závisí v první řadě na financích. A ani dnes není úplně jasné, kolik by náročná oprava mohla stát: Jisté je, že půjde o stovky milionů. „V minulosti se mluvilo zhruba o 300 milionech, a já bych byl rád, abychom na těch 300 milionech zůstali,” doufá Půta.

Dva roky obviněn. A konec v nedohlednu

Pětačtyřicetiletý Půta začíná své druhé volební období, poprvé jej zvolili hejtmanem v roce 2012. Letos ve svém kraji dosáhnul na vůbec nejvýraznější vítězství ze všech stranických lídrů v celé zemi: Jeho výsledku 32,35 procenta se nikdo další ani nepřiblížil.

Půta je ale také jediným hejtmanem, který do úřadu přichází s trestním stíháním na krku. Obvinění kvůli údajnému úplatku 800 tisíc korun mu policie sdělila již před dvěma lety, ačkoliv není k dispozici důkaz, že by Půta peníze skutečně vzal.

Půta, který jakoukoliv korupci odmítá, odstoupil před rokem z čela hnutí Starostové a nezávislí (STAN), v čele kraje ale zůstal a voliči mu dali ještě o 10 procentních bodů víc než v roce 2012.

„Voliči si mohli vybrat, zdali presumpci viny chtějí, nebo nechtějí ctít,” vysvětluje Půta, proč z politiky aspoň dočasně neodešel jako řada jiných obviněných politiků v minulosti. „Nicméně se přiznám, že jsem možná trochu naivně před dvěma lety doufal, že ještě do krajských voleb se situace vyřeší a já budu mít možnost se buď obhájit u soudu, nebo že stíhání skončí právě pro nedostatek důkazů.”

Video: Co říká hejtman o svém stíhání?

Video: Jindřich Šídlo

Jenže to se nestalo a soud čeká hejtmana pravděpodobně v příštím roce - a to také může znamenat, že nemalou část svého druhého volebního období stráví snahou očistit své jméno: „Mám docela velkou naději, že do konce tohoto volebního období by soud mohl skončit,” doufá Půta.

O své budoucnosti prý jeden z nejperspektivnějších českých politiků příliš nepřemýšlí - další čtyři roky hodlá plně věnovat Libereckému kraji. Jako někdejší předseda velmi žádaného hnutí STAN má ale co říct k debatě, s kým - a zda vůbec s někým - by měl STAN, kandidující v letech 2010 a 2013 s TOP 09, jít příští rok do voleb. „Teď jsme ve fázi, kterou, myslím, že Karel Schwarzenberg, nazval rozvodem s TOP 09. Myslím, že když se někdo rozvádí, tak by se do toho zároveň neměl ženit,” říká Půta. „Všechny integrační projekty napravo od středu v poslední době zkrachovaly a nemyslím si, že necelý rok před parlamentními volbami je dost času na to takové spojenectví vytvářet.”

Reklama

Doporučované