Hlavní obsah

Hejtmanem Vysočiny je Schrek z ODS. „Čeká nás nelehká doba,“ tuší

Foto: město Jihlava

Nový hejtman Vysočiny.

Reklama

aktualizováno •

Novým hejtmanem Kraje Vysočina dnes zastupitelé na svém ustavujícím zasedání v Jihlavě zvolili krajského volebního lídra ODS a Starostů pro občany Vítězslava Schreka, ředitele domova pro seniory ve Velkém Meziříčí.

Článek

V čele kraje nahradil Jiřího Běhounka, který byl za ČSSD hejtmanem tři volební období. Vysočinu v následujících čtyřech letech povede koalice ODS, Starostů pro občany, Pirátů, Starostů pro Vysočinu (STAN a SNK ED), KDU-ČSL a ČSSD. První náměstkyní se v souladu s koaliční dohodou stala Hana Hajnová za Piráty.

Nový hejtman po zvolení ve veřejném hlasování nejprve poděkoval předchozím zastupitelům a hejtmanu Běhounkovi. „Nastupuji s velkým odhodláním, ale také s patřičným respektem. Doba, kterou jako společnost procházíme, není úplně lehká, nicméně věřím, že pokud budeme usilovně pracovat, tak zvládneme provést kraj i takto nelehkou dobou,“ řekl Schrek.

Padesátiletý Schrek vystudoval obor speciální pedagogika na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, v komunálních volbách v roce 2002 neúspěšně kandidoval jako nestraník za Stranu zelených. Od roku 2004 je členem ODS. V roce 2006 byl zvolen zastupitelem města Jihlavy, mandát obhájil ve volbách v letech 2010, 2014 a 2018.

Krajská koalice má v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu 32 křesel. V opozici skončila stejně jako v minulosti KSČM se třemi mandáty a hnutí ANO, které krajské volby konané 2. a 3. října na Vysočině vyhrálo a získalo deset mandátů. Za ANO byl dnes na hejtmana navržen volební lídr a také dosavadní náměstek hejtmana Martin Kukla. Ve volbě získal hlasy svých spolustraníků a komunistů.

Náměstkyně Hajnová bude mít na starost místní rozvoj. Její stranický kolega Jan Břížďala se stal radním pro školství a informační technologie. Za Starosty pro Vysočinu se stal náměstkem pro zemědělství starosta Pacova Lukáš Vlček a radním pro cestovní ruch a kulturu starosta Telče Roman Fabeš. Jako uvolněný starosta města Fabeš zřejmě skončí v únoru příštího roku. Vlček termín změny svého působení ve funkci starosty neupřesnil. Koaliční dohoda ale počítá s tím, že uvolnění členové krajské rady nebudou mít další uvolněné funkce.

Lidovci vyslali do rady Miroslava Houška, který se stal náměstkem pro ekonomiku, dopravu a silniční hospodářství. Radním pro sociální věci bude Jan Tourek, starosta Světlé nad Sázavou, který je připravený po schválení městského rozpočtu místo starosty opustit. Za koalici ODS se Starosty pro občany usedne v krajské radě jako radní pro majetek dlouholetý starosta obce Police na Třebíčsku Karel Janoušek, který starostenskou funkci začal dnes vykonávat jako neuvolněný. ČSSD má v radě náměstka pro zdravotnictví Vladimíra Novotného. Sociální demokrat Martin Hyský se stal po dlouhé debatě a řadě protinávrhů uvolněným předsedou nově zřízeného výboru pro rozvoj strategických projektů, životního prostředí a udržitelný rozvoj. Opozice placenou funkci označila za politickou trafiku. Podle hejtmana Schreka bude výbor řešit náročné projekty včetně Veřejné dopravy Vysočiny a placeného předsedu si zaslouží.

Před čtyřmi lety vytvořila krajskou koalici sociální demokracie, hnutí ANO, ODS a Starostové pro Vysočinu.

S termínem dnešního ustavujícího jednání se čekalo na rozhodnutí soudu, který posuzoval stížnost koalice Pro TOP Vysočinu na neplatnost volby. Koalici chyběl v říjnových volbách k překročení pětiprocentní hranice a zisku dvou mandátů v zastupitelstvu jediný hlas. Soud stížnost zamítl.

Vysočina byla jedním ze dvou posledních krajů, kde zbývalo zvolit hejtmana. Nové vedení už chybí jen v Karlovarském kraji. Noví zastupitelé tam minulý týden složili slib, ale vedení kraje nevolili, protože jednání o koalici stále pokračují. Ustavující schůze bude pokračovat ve čtvrtek.

Reklama

Doporučované