Hlavní obsah

Hejtman o nouzovém stavu: Vláda přišla s naprosto nulovým návrhem

Foto: Twitter hejtmanky Petry Peckové

Snímek z páteční videokonference premiéra Andreje Babiše s hejtmany.

Reklama

aktualizováno •

Jednání vlády a hejtmanů o opatřeních proti covidu-19 a možném vyhlášení nového nouzového stavu v Česku bude pokračovat v neděli.

Článek

Jaká budou pravidla v boji proti koronavirové krizi v České republice, není ani po dnešním jednacím maratonu jasné. Sobotní schůzka krajských hejtmanů s premiérem Andrejem Babišem zatím výsledek nepřinesla, a tak bude diskuse pokračovat v neděli dopoledne.

Premiér po schůzce novinářům sdělil, že podle něj bylo jednání konstruktivní, a doufá, že všichni krajští hejtmani požádají vládu o nouzový stav. Řada hejtmanů však jednání s premiérem nehodnotí dobře a připouští, že se stále neshodli, zda vládu o nouzový stav požádají.

Například jihomoravský hejtman Jan Grolich byl z jednání zklamaný, neboť očekával konstruktivnější přístup, chyběly mu konkrétní návrhy, jak by si nouzový stav vláda dále představovala. „Opravdu jsme nečekali, že vláda přijde s naprosto nulovým návrhem,“ řekl novinářům Grolich, který i přesto věří, že v neděli s premiérem dojde k dohodě.

Podle hejtmana Libereckého kraje Martina Půty chce většina krajů požádat premiéra o nouzový stav na dalších 14 dní. „Na 14 dnech byla většinová shoda, nouzový stav by byl na omezenou a krátkou dobu,“ napsal Seznam Zprávám Půta.

Jak se hejtmani s premiérem domluví, zatím neví ani pražský primátor Zdeněk Hřib. „Pokud se opatření nezmění, bylo by velmi naivní očekávat, že se posuneme z třetího nejhoršího místa v EU. Vůli ke změně opatření však na straně premiéra nevidím,“ napsal Seznam Zprávám Zdeněk Hřib. Podle něj hejtmani čekali, že premiér přijde s konkrétními návrhy na úpravu nefunkčních opatření, což se však podle Hřiba nestalo.

Premiér se k jednání šéfů krajů přidal v sobotu kolem půl osmé večer. Předem oznámil, že doufá, že všichni hejtmani požádají vládu o nouzový stav podle krizového zákona, a na základě toho vláda vyhlásí nový nouzový stav.

Pokud by vláda vyhlásila na dva další týdny nouzový stav, znamenalo by to, že se na současných protipandemických opatřeních nic nemění. Podle ústavních právníků Jana Wintra a Jana Kysely by však nové vyhlášení nouzového stavu vládou bylo v současné situaci v rozporu s ústavním zákonem o bezpečnosti ČR.

Ten stanovuje, že vláda může vyhlásit nouzový stav maximálně na třicet dnů a lze jej prodloužit pouze po souhlasu Poslanecké sněmovny. Poslanci však ve čtvrtek nevyslovili souhlas s dalším prodloužením. „Kdyby šlo ustanovení zákona vykládat tak, že vláda pokrčí rameny a vyhlásí nouzový stav nový, činí to tuto právní úpravu nepoužitelnou,“ podotkl Jan Wintr.

Nouzový stav tedy podle něj nelze za těchto okolností prodloužit ani vyhlášením nového. „Vláda by Sněmovnu vůbec nepotřebovala. Takový výklad by byl hloupý a proti duchu článku 6 zákona,“ uvedl.

Premiérův kabinet však tvrdí, že má k dispozici právní analýzu, podle které by opětovné vyhlášení stavu nouze na základě žádosti krajů nebylo protiústavní.

Premiér také uvedl, že by celé situaci měl pomoci pandemický zákon, který kabinetu v pondělí předloží ministr zdravotnictví Jan Blatný. Právě tento zákon by měl usnadnit opatření bez nouzového stavu.

Babiš chce od úterý o koronavirových opatřeních znovu jednat i s lídry opozičních stran. „Je to opakovaný požadavek opozičních stran,“ řekl k připravovanému zákonu. „Přál bych si, aby opozice akceptovala pozvání na úterý, aby to bylo jedno z klíčových témat, abychom tento zákon přijali,“ sdělil premiér.

Reklama

Související témata:

Doporučované