Hlavní obsah

Hejtmani vezou Babišovi posudek, který má zastavit další závody v klikání

Foto: ČTK, ČTK

Premiér Andrej Babiš a liberecký hejtman Martin Půta.

Reklama

Hejtmani chtějí zamezit tomu, aby v budoucnu při rozdělování miliard pro nemocnice rozhodovala rychlost podání projektu.

Článek

Na pondělní jednání premiéra Andreje Babiše (ANO) s Asociací krajů bude na stůl předložen dosud neznámý posudek.

Jde o dokument, který si nechal zpracovat liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

„Máme odborný posudek, který jsme ještě nepoužili. Vyplývá z něho, že technicky rychlost klikání nemůže sloužit jako jeden z parametrů, protože je to ovlivněno řadou jiných faktorů,“ popisuje Půta.

Závodem v klikání se na počátku května stalo rozdělení zhruba osmi miliard korun, které mají jít z programu REACT-EU na modernizaci zdravotnických zařízení po koronavirové krizi.

Důležitým faktorem v tom, kdo peníze nakonec dostane, měla být právě rychlost při podání projektů. Jenže poté, co Ministerstvo pro místní rozvoj zveřejnilo výsledky a ukázalo se, že rozhodovaly sekundy, začaly kraje systém tvrdě kritizovat.

Teď hejtmani přišli s tím, že stát má dát peníze na všechny projekty, které se o peníze z Evropské unie přihlásily.

„Vycházíme z toho, že posouzení podle času klikání a doručení, je špatně. Podle nás stát, vláda a ministerstvo pochybily a proto si myslíme, že by měly být uspokojeny všechny projekty,“ řekl karlovarský hejtman Petr Kulhánek (za Starostové).

„Považujeme za správné, aby bylo umožněno čerpat prostředky z REACT-EU po celé zemi ve všech krajích,“ uvedl pardubický hejtman Martin Netolický (3PK/ČSSD).

Podle zveřejněné tabulky vůbec neuspěly třeba Liberecký kraj a Kraj Vysočina. V Karlovarském kraji by měla peníze dostat jen Nemocnice Sokolov a v Ústeckém kraji pak Nemocnice Žatec. Největší zdravotnická zařízení v těchto regionech zůstala pod čarou.

Podle vedení Ministerstva pro místní rozvoj je možné peníze přidat na všechny projekty, ale pouze za předpokladu, že bude zrušena další výzva. V ní se počítalo s tím, že půjde pět miliard korun na stavbu či modernizaci zařízení, v nichž se starají o pacienty s rakovinou, s kardiovaskulárními a duševními onemocněními nebo se závažnou obezitou.

Již dříve ministerstvo také upozorňovalo, že se na nastavení pravidel pro rozdělení dotací kraje také podílely. „Čas podání projektu je až tím úplně posledním kritériem,“ opakoval Vilém Frček z tiskového oddělení ministerstva.

Přesto kraje nyní tlačí na to, aby rychlost klikání již nebyla v budoucnu jedním z kritérií. „Jde o princip, aby se klikání nepoužívalo nikdy v budoucnosti,“ uvedl Půta.

S tím, že by se další výzva zrušila, kraje nesouhlasí. Chtějí však změnit podmínky, za kterých bude zhruba pět miliard rozděleno.

„Jde hlavně o to, aby byla spravedlivě pokryta síť po celé republice, aby to nebylo koncentrováno do jednoho bodu podle úspěšnosti žádostí. Zároveň jsme říkali, že už nemůže přijít na řadu parametr klikání,“ prohlásil hejtman Kulhánek.

Podle Frčka by na kritérium času v této výzvě v reálu už vůbec dojít nemělo.

Reklama

Doporučované