Hlavní obsah

Hejtmani z Moravy volají po nouzovém stavu

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

Reklama

aktualizováno •

Vláda se bude podle ministra zdravotnictví zabývat možností vyhlásit nouzový stav. Proti je ministr vnitra, hejtmani nejsou jednotní.

Článek

Hejtmani v Česku nejsou jednotní v tom, jak postupovat ohledně nouzového stavu. Pro jeho vyhlášení se kloní politici z Moravy, kde je epidemická situace horší než v Čechách.

„Jsme uprostřed globální krize velkého rozsahu a k jeho řešení slouží nouzový stav. Jedná se především o systém řízení. V brzké době jej můžeme nutně potřebovat k realizaci pracovních příkazů, pro zajištění péče o děti těch, kteří slouží v nemocnicích nebo k nasmlouvání náhradních lůžek,“ napsal Seznam Zprávám hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO).

Možnost vyhlásit nouzový stav zmínil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch s tím, že to v pondělí projedná vláda. Naopak ministr vnitra Jan Hamáček k tomu nevidí důvod. Po jednání Ústředního krizového štábu řekl, že situace je zvládnutelná stavem nebezpečí, který vyhlašují jednotlivé kraje.

Seznam Zprávy proto oslovily hejtmany s dotazem, zda se kloní k celoplošnému nouzovému stavu, nebo by situaci raději řešili v rámci svého kraje.

„Nesouhlasím s panem ministrem, nedokážu si představit, že v plošném boji proti viru budou kraje postupovat individuálně,“ napsal hejtman Zlínského kraje Radim Holiš. Ten je stejně jako Vondrák i ministr zdravotnictví za hnutí ANO.

Podle Vondráka je stav nebezpečí pro řešení současné epidemie nevhodný. „Když budu citovat zákon, tak stav nebezpečí lze vyhlásit jen v případě ohrožení životů, zdraví, majetku a životního prostředí, pokud intenzita ohrožení nedosahuje značného rozsahu,“ dodal Vondrák.

S hejtmany ANO souhlasí také Jihomoravský hejtman Jan Grolich z KDU-ČSL. Ten by případné vyhlášení nouzového stavu kvůli další vlně pandemie koronaviru pokládal za logický krok. Situace je podle něj kritická, výhled nepříznivý. Nemocnice na jižní Moravě jsou už nyní kapacitně na hraně a musejí si navzájem pomáhat.

„Vyvolání nouzového stavu by byl logický krok, symbolický velký vykřičník pro lidi, musíme se začít chovat zodpovědněji,“ řekl dnes novinářům Grolich po jednání jihomoravského krizového štábu. Velká část veřejnosti se podle něj stále chová, jako by se nic nedělo, počty nakažených a nemocných přitom strmě rostou.

Vyvolání nouzového stavu by byl logický krok, symbolický velký vykřičník pro lidi, musíme se začít chovat zodpovědněji.
Jan Grolich, hejtman Jihomoravského kraje

Naopak například hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková v současné době nevidí důvod k vyhlášení nouzového stavu. „Po prověření situace v krajských nemocnicích ani nemáme v úmyslu vyhlašovat stav nebezpečí. Na středu je svolán krizový štáb kraje, kde budeme situaci dále řešit. Máme proočkováno téměř 75 % obyvatel starších 16 let, pevně věřím, že to se projevuje v našich nemocnicích nižší zátěží na JIP,“ řekla Pecková pro Seznam Zprávy.

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta oznámil, že kraj nebude zatím ani vyhlašovat stav nebezpečí, protože zvládá situaci vlastními silami.

Situace v moravských krajích je horší než v českých. V Moravskoslezském kraji za neděli přibylo 1325 nově nakažených koronavirem, proti přírůstku před týdnem je to více než padesátiprocentní nárůst. Na jižní Moravě je nyní 826 hospitalizovaných pacientů s koronavirem, 120 z nich leží na lůžkách s intenzivní péčí. V tamních nemocnicích pomáhá 39 vojáků, nastoupilo také osm hasičských zdravotníků.

Grolich připomněl, že v nemocnicích leží 70 procent neočkovaných lidí. U očkovaných lidí platí, že jsou většinou starší 75 let a trpí řadou dalších onemocnění. „V nemocnicích jsou nyní daleko mladší pacienti,“ dodal hejtman.

Znovu zdůraznil přínos vakcín. „U očkovaných platí osmkrát až devětkrát menší šance, že se dostanou do nemocnic s těžkým průběhem. Kdyby nebylo vakcín, vzhledem k síle varianty delta by umíralo mnohem a mnohem víc lidí. Nemocnice by přetekly,“ řekl hejtman. Nyní v Česku v souvislosti s covidem umírá okolo devadesáti lidí denně.

Výmluvně popsal situaci na Twitteru taky hejtman Moravskoslezského kraje. Po dohodě s lékaři uveřejnil tabulku nejvážnějších covidových pacientů ve FN Ostrava. Drtivá většina z nich je neočkovaných, na mimotělním oběhu je i 27letý člověk.

Už několik týdnů evidují nejvyšší počty nových případů v Olomouckém kraji. Také tam jsou nemocnice na hraně kapacit a omezily plánované operace. Hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek (STAN) nicméně zatím nevidí nouzový stav jako řešení. „Rozebírali jsme na krizovém štábu, co by nám to přineslo. Co se týče výpomoci vojáků i mediků, tam si umíme poradit už teď. A cestou dalších restrikcí jako zákazu vánočních trhů a podobně bych nešel,“ uvedl hejtman.

Na Šumpersku je za poslední týden téměř 1600 nově nakažených na sto tisíc obyvatel. Třeba ve FN Olomouc ode dneška výrazně omezili plánované operace. Lékaři budou provádět pouze akutní a neodkladné výkony, mezi které patří například onkologické operace. „Z jednání štábu si přesto odvážím i drobný optimismus. Podle dat z nemocnic se ukazuje, že by to do 14 dní mohlo stagnovat,“ naznačil Suchánek.

Podle něj nelze najít jasnou odpověď, proč je na tom region nyní nejhůř. „Samozřejmě se pídím po tom, co bychom mohli dělat lépe. Nezdá se, že bychom měli procesy nastavené jinak než jinde. Moravské kraje tuto vlnu schytaly víc. Jak jsem to minulý týden konzultoval s profesorem Duškem (šéf ÚZIS), tak tyto regiony minulá vlna nepostihla tolik, a proto je nyní odolnost populace nižší,“ uvedl Suchánek.

V souvislosti s koronavirem byl nouzový stav poprvé vyhlášen loni v březnu, podruhé před rokem 5. října. Několikrát byl prodloužen a skončil letos 11. dubna. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) doufá v to, že Ministerstvo zdravotnictví nechce nouzový stav proto, aby mohli medici místo studia pomáhat v nemocnicích. Na Twitteru uvedl, že čeká vysvětlení na jednání vlády.

Reklama

Doporučované