Hlavní obsah

Hejtmanka Jermanová hájí prověrky za milion: „Lidé v kapucích brouzdali po kancelářích“

Proč chtěl Babiš odejít z čela ANO? A jak hodlá hejtmanka řídit úřad po narození dítěte?Video: Martina Spěváčková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Budova úřadu Středočeského kraje je mezi potenciálními teroristickými cíli a my jsme měli problém s bezpečností, vysvětluje hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová bezpečnostní prověrky 30 kanceláří. Ve Výzvě také říká, proč ANO stojí jednotně za Andrejem Babišem a jak chce kraj řídit po nadcházejícím porodu.

Článek

Loni v lednu si středočeský úřad podle dokumentů uložených v registru smluv objednal prohlídku jedné místnosti v ceně 113 tisíc korun. Další prověrky následovaly v červnu a v prosinci, opatření celkem vyšla na skoro milion korun.

Vedení hejtmanství odmítlo říct, proč si prohlídku objednalo s tím, že je to tajné. Středočeští politici ale mají podle informací Seznamu podezření, že z krajského úřadu mohou unikat informace.

Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová ve Výzvě naznačila, že prověrky souvisely s prolomením bezpečnosti úřadu.

„Krajům se běžně nestává, že jim někdo v noci brouzdá po kancelářích a prohlíží šuplíky. Před rokem jsme na kamerách zachytili tři osoby v kapucích, které byly v našich kancelářích. Podali jsme trestní oznámení, ale policie to bohužel odložila,“ říká Jermanová. Kraj měl podle ní problémy s najatou ostrahou.

„Je logické, že v okamžiku, kdy máte problém s ochranou úřadu – jako že máme problém s naší bezpečnostní agenturou a neustále to s ní řešíme – tak chcete mít jistotu, že ty kanceláře jsou v pořádku,“ dodává hejtmanka.

Znovuzvolená místopředsedkyně ANO se ve Výzvě také vrací k víkendovému sněmu ANO. Nominace na 1. místopředsedkyni strany se ale vzdala ve prospěch Jaroslava Faltýnka.

„Lídr (Andrej Babiš) má právo si říct, koho chce jako pravou ruku. Pan předseda už před sněmem avizoval, že chce Jaroslava Faltýnka. Já měla jednu nominaci od krajů, on devět,“ vysvětluje, proč do souboje nešla.

Hejtmanka Jermanová už v březnu čeká narození dcery. Do práce se chce vrátit hned po šestinedělí. „S mými zástupci jsem domluvená, že pokud budu moct, budu jezdit na rady, které máme každé pondělí, a pokud ne, tak je budu řídit z domova přes Skype,“ vysvětluje. „Nevidím důvod, proč by měla péče o dceru narušovat moji práci,“ dodává.

Jak vnímá zmínku Andreje Babiše z víkendového sněmu o papalášství a narážku na případ, kdy její manžel využíval krajské služební auto? Co říká o sporu o možném střetu zájmů premiéra, který má řešit její úřad? A proč Babiš svým spolustraníkům navrhoval, že odejde z čela hnutí? Podívejte se na celý rozhovor v úvodním videu.

Reklama

Doporučované