Hlavní obsah

Hejtmanka nemluví pravdu. O VIP příjmech ředitele úřadu musela vědět

Foto: Seznam Zprávy

Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová musela řediteli úřadu schválit štědré prémie. I když to vytrvale popírá.

Reklama

Jaroslava Pokorná Jermanová tvrdí, že na podezřelé odměny krajským úředníků neměla vliv. Ale není to tak.

Článek

Když Seznam Zprávy začátkem srpna odhalily, že někteří úředníci Středočeského kraje brali extrémně vysoké platy, hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) se vzápětí ohradila: na odměňování zaměstnanců nemá vliv - peníze prý rozděluje ředitel úřadu, a to nezávisle na politicích.

A od té doby lídryně středočeské kandidátky hnutí ANO pro krajské volby odráží tímhle argumentem všechnu kritiku.

Jenže jak nyní Seznam Zprávy zjistily, přinejmenším v jednom případě je to jinak, než hejtmanka Pokorná Jermanová tvrdí.

Celý příběh vznikl tak, že reportér Seznam Zpráv požádal o informace o platech a mimořádných odměnách dvaceti vybraných úředníků, šlo o blízké hejtmančiny spolupracovníky. Kraj částky poskytl, avšak bez uvedení jmen. Ukázalo se, že úředníci brali v průměru třeba i 150 tisíc měsíčně. Platy jim nafukovaly pravidelné obrovské odměny.

Byl mezi nimi i ředitel úřadu Jiří Holub, podle hejtmanky jediný člověk z úřadu zodpovědný za platy.

Ale právě řediteli úřadu navrhuje a schvaluje plat hejtmanka. Tedy: je to přímo Jaroslava Pokorná Jermanová, kdo musí vědět, proč a za co byl ředitel úřadu tak štědře placen.

Odměna s podpisem hejtmanky

Tuhle hejtmančinu pravomoc jednoznačně stanovuje zákon o krajích. Jasně říká, že v pracovněprávních vztazích, tedy i pokud jde o odměňování, je právě hejtman nadřízeným ředitele úřadu.

„Hejtman je tím pádem i orgánem kraje příslušným rozhodnout o poskytnutí odměny řediteli,“ potvrdil mluvčí Ministerstva vnitra Ondřej Krátoška.

Je to logické: ředitel kraje je nejvyšším úředníkem v budově, takže těžko by mohl o jeho prémiích rozhodovat někdo z jeho podřízených. Zbývá tak jediný člověk – hejtman či hejtmanka.

Ostatně taková je i praxe v ostatních krajích. „Odměny pro ředitelku krajského úřadu navrhuje a zároveň schvaluje hejtman,“ uvedla mluvčí Královéhradeckého kraje Sylvie Adamcová.

Hejtmanka Pokorná Jermanová ale hned po vypuknutí platové kauzy tvrdila, že ona zodpovědnost nenese.

„Udělování mimořádných odměn není v kompetenci hejtmana kraje. Na výběr zaměstnanců, uzavírání pracovních smluv ani na jakoukoli personální agendu spojenou se zaměstnanci krajského úřadu, tedy ani na poskytování a výši odměn, nemá žádný vliv. Toto je kompetence ředitele krajského úřadu, případně vedoucích jednotlivých odborů,“ reagovala v den zveřejnění prvního ze série článků hejtmanka Pokorná Jermanová (tyhle věty napsala na web úřadu, před tím ji Seznam Zprávy několik dní marně žádaly o vyjádření).

Kdo bral 192 měsíčně?

Kolik přesně ředitel úřadu, doktor práv Holub, v letech 2018 a 2019 bral, není možné přesně zjistit. Jak už bylo vysvětleno, kraj informace o platech a odměnách anonymizoval - jednotlivým úředníkům přiřadil pouze čísla.

Každopádně z veřejných dat je možné spočítat, že ředitel úřadu má příjem bez odměn okolo 100 tisíc korun. Přirozeně je to nejvyšší plat ze všech zaměstnanců kraje. Z poskytnutých, byť neúplných údajů kraje tedy lze vyčíst, že by doktor Holub mohl spadat mezi úředníky, kteří i s bonusy dostávali skoro tolik, kolik berou ministři vlády (tedy 173 tisíc).

Jeden z úředníků si přitom dokonce měsíčně přišel na 192 tisíc, suverénně nejvíc ze všech.

Jestli to byl právě ředitel Holub, nebylo možné ověřit. Šéf úřadu nereagoval na telefonáty, esemesky ani na e-maily.

Přitom hejtmanka Pokorná Jermanová v rozhovorech s novináři už dříve řekla, že se mají ohledně platové kauzy obracet právě něj. „Tento dotaz musíte směřovat na ředitele úřadu. Za personální záležitosti zodpovídá on. Důvodem je, aby se oddělil politický vliv od rozhodování úředníků,“ zopakovala Pokorná Jermanová před dvěma týdny v rozhovoru pro Deník N.

Na dotazy Seznam Zpráv ohledně odměňování už tři týdny neodpovídá ani mluvčí kraje. Žádosti o vyjádření k tomu, že musela o platu ředitele úřadu vědět, ignoruje i hejtmanka.

Získané přehledy platů a odměn ukazují, že skupina VIP úředníků se na své vysoké platy dostala díky mimořádným odměnám. To znamená prémiím, které smí vedení úřadu zaměstnancům schválit, pokud splnili nějaký skutečně náročný úkol.

Ovšem ti nejlépe placení úředníci, jak opět lze spočítat z poskytnutých tabulek, pracovali mimořádně výkonně každý měsíc. Takže jim k platu chodilo pravidelně na účet od 60 do 85 tisíc. Objevily se i dva případy, kdy úředníci ve stejný měsíc, kdy dali na úřadu výpověď, obdrželi odměnu dokonce 500 tisíc.

Podle zákoníku práce musí být každá taková odměna zdůvodněná - musí být jasné, za jakou práci ji úředník dostal. Zvlášť když jde o veřejné peníze.

Takže i v případě šéfa úřadu Holuba by měla být hejtmanka Pokorná Jermanová schopna doložit, co mimořádného vykonal. Kraj ovšem výše odměn odůvodňuje u všech úředníků jen obecně: „Za úspěšné splnění specifikovaných úkolů.“

Reklama

Doporučované