Hlavní obsah

„Hejtři“ posílají Babišovi vzkazy přes účet. Ve finále přispějí do rozpočtu

Foto: Facebook Andreje Babiše

Andrej Babiš už jede kampaň ve velkém. Přispívají mu na ni i drobní dárci. Řada z nich mu chce jen vzkázat, co si o něm myslí.

Reklama

Babišovi odpůrci nedobrovolně přispěli do státního rozpočtu stovkami korun.

Článek

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

„Na padání ANO. Abyste nemuseli tolik krást z veřejného,“ říká vzkaz z konce července na transparentním účtu hnutí ANO u příspěvku ve výši 0,01 Kč. Podobných vzkazů je účet Babišovy strany doslova zaplavený, řada z nich je i vulgárních.

Dříve hnutí ANO takové příspěvky vracelo zasilatelům, nyní je ale posílá do státního rozpočtu. Babišovi odpůrci, které sám premiér rád nazývá „hejtry“, takto přes jeho transparentní účty státu přispěli několika stokorunami.

Peníze na účet hnutí ANO opakovaně posílá několik stejných jmen. Premiérovi přejí „cestu do tepláků“ nebo „cestu ze Strakovy akademie“.

„Je to po dohodě s Úřadem pro kontrolu a hospodaření politických stran,“ potvrdil bez dalšího komentáře mluvčí hnutí Martin Vodička. Od dubna do začátku srpna hnutí poslalo z běžného transparentního účtu do státního rozpočtu 292,53 Kč, z volebního účtu pak necelých 30 korun.

Tuto možnost potvrdil i člen úřadu Jan Outlý, který má na starost kampaně do Poslanecké sněmovny.

„Není-li možné peníze převést zpět příkazci, nebo má účel transakce uvedený v platebním příkazce pomlouvačný obsah, může strana prostředky i hromadně v jedné platbě ve stejné lhůtě odvést do státního rozpočtu. V případě, že strana za tyto prostředky inkasovala od banky kreditní úrok, doporučujeme vracenou či odvedenou částku navýšit o tento úrok,“ uvedl Outlý.

Zaplavení transparentního účtu touto formou se objevilo již dříve, například před čtyřmi lety na volebním účtu prezidenta Miloše Zemana. Tehdy lidé využili jednoduchou možnost, jak prezidentovi při jeho obhajobě mandátu vzkázat, co si o něm myslí. Většinou nic pozitivního.

S občasnými hanlivými vzkazy u drobných příspěvků se potýká i transparentní účet SPD. Jeho správci se zatím snaží peníze „dárcům“ vracet. „Haléřové příspěvky vracíme zpět těm, kdo nám je zaslali, na základě doporučení Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí. V případě velkého počtu budeme souhrnně zasílat do státního rozpočtu,“ uvedla na dotaz Seznam Zpráv mluvčí hnutí Barbora Šťastná.

Jiné velké strany kandidující do Poslanecké sněmovny se s podobnými problémy nepotýkají. „Nevím o tom, že by takové příspěvky na transparentní účty chodily,“ vzkázal například mluvčí ODS Václav Smolka.

Reklama

Doporučované