Hlavní obsah

Helena Vondráčková dokončila další album, křest bude 9. září

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Zpěvačka Helena Vondráčková v těchto dnech dokončila práci na svém dalším studiovém albu, které ponese název Tvrdohlavá. Vznikalo pod producentským dohledem hudebníka a skladatele Karla Maříka.

Článek

Křest nahrávky je naplánován na 9. září na slavnostní premiéře filmu Dušana Rapoše Ženská pomsta. K němu Vondráčková nazpívala stejnojmennou skladbu, která je zároveň bonusovou písní alba. ČTK o tom za zpěvačku informoval Tomáš Kopečný.

„Heleně jsem navrhl progresivnější, odvážnější, prostě jiný koncept alba, než jsou její posluchači zvyklí. Lidé jejího ražení jsou překvapivě otevření novým trendům, které jejich muziku posouvají o metu dále. Stačilo jen pár minut a bylo jasné, že jsme naladěni na stejnou notu. Od sepsání jednoho songu jsme rázem byli u produkce celého alba. Helena je obrovský profík, se kterým je pro každého muzikanta a producenta výzva a radost dělat,“ uvedl ke spolupráci Mařík.

Producent a hudebník Mařík se vloni dokázal prosadit i na světovém trhu, když autorsky připravil album Last Testament někdejšího frontmana skotských Nazareth Dana McCaffertyho. V Česku spolupracoval například s Danielem Landou či Bárou Basikovou. Jako producent pomáhá i novým tvářím, jako jsou Kristýna Peterková či Valeria Tošerová.

„Spolupráce s Karlem Maříkem pro mne byla cestou do neznáma, věděla jsem o něm jen velmi málo. Po prvém setkání s ním jsem věděla, že si budeme rozumět nejen hudebně, ale především lidsky. Už proto, že ani jeden nemáme rádi ono hudební škatulkování, jsme za to, že muzika je jen jedna. Celé natáčení probíhalo jakoby v rodinném duchu. Výrazný podíl na tom měl i mladý kytarista a zvukař Tomáš Kryl, v jehož útulném studiu jsme točili,“ podotkla Vondráčková.

Na novinkovém albu Tvrdohlavá je 14 skladeb. Autorsky se na něm podíleli vedle Maříka například Václav Noid Bárta, Jan Krůta, Gabriela Osvaldová, Josef Peterka nebo Ondřej Soukup. Skladbu, která dala CD název, složil Vašo Patejdl. Filmovou skladbu Ženská pomsta napsali Lešek Wronka a Petr Šiška. Vondráčková si v komedii Ženská pomsta také zahraje. „Zásadnější než ty moje tři věty ve filmu je nazpívání titulní písně,“ uvedla.

Vondráčková, která 24. června oslavila 73. narozeniny, zatím poslední album Dávno vím svý vydala v roce 2017. První studiové album jí vyšlo v roce 1970 pod názvem Ostrov Heleny Vondráčkové, kde ještě zní orchestr Golden Kids a sbory zpívala Marta Kubišová, která však z politických důvodů nesměla být uvedená na obalu. Loni v Berlíně Vondráčková obdržela cenu Smago Award za celoživotní přínos německé populární hudbě. Před třemi lety převzala od prezidenta Miloše Zemana medaili Za zásluhy.

Reklama

Související témata:

Doporučované