Hlavní obsah

Helfštýn letos pokořil hranici 100 tisíc návštěvníků, stalo se tak po 13 letech

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Středověký hrad Helfštýn na Přerovsku letos po 13 letech pokořil hranici 100 tisíc návštěvníků. Jubilejní návštěvník zavítal za brány hradu 17. listopadu dopoledne,

Článek

Na obrovském zájmu se podepsala především rozsáhlá rekonstrukce renesančního paláce, která letos získala řadu ocenění. Právě kvůli velkému zájmu návštěvníků měl hrad otevřeno mimořádně i v týdnu.

Během středy zavítalo na hrad přes 700 lidí. Loni si přišlo Helfštýn prohlédnout necelých 78 tisíc návštěvníků. „Palác se tehdy otevíral až na konci srpna a sezonu loni značně ovlivnil i covid, otevírali jsme později a zavírali dříve. Letos jde o dlouhodobý rekord, nejen palác přilákal tisíce lidí. Naposledy se stotisícovou hranici návštěvnosti podařilo pokořit v roce 2008. Tehdy se návštěvníci do nejrozsáhlejšího objektu Helfštýna, paláce, nedostali, rekonstrukce začala až v roce 2017,“ uvedla mluvčí hradu Eva Lehnertová.

Zchátralý renesanční palác, který se letos stal magnetem v návštěvnosti a jehož rekonstrukce se plánovala řadu let, začali stavbaři opravovat v září 2017 a práce trvaly do srpna 2020. Palác patří k největším renesančním stavbám v České republice, jeho rekonstrukce stála přes 90 milionů korun. Zahrnovala statické zajištění objektu, opravu fasády, zastřešení objektu pískovým sklem i vybudování nových průvodcovských tras.

Oprava paláce získala řadu ocenění, za návrh rekonstrukce dostali Miroslav Pospíšil a Martin Karlík z olomouckého atelieru-r minulý týden Českou cenu za architekturu. V říjnu byla rekonstrukce oceněna jako Stavba roku 2021, když porota vyzdvihla především realizaci nového vzorového přístupu k rekonstrukci podobných objektů. V září to byla například Cena cestovního ruchu Olomouckého kraje v kategorii nejlepší novinka.

Právě díky nedávným oceněním, které na mimořádnou rekonstrukci paláce poukázaly, se zájem o hrad ještě zvýšil. „V pondělí, v úterý i minulý týden jsme vyřizovali desítky a desítky telefonátů, lidé se ptali, jestli se ještě mohou přijet podívat, že nám moc gratulují a že by palác chtěli ještě letos vidět. Určitě to tam hrálo podstatnou roli, za což jsme moc rádi,“ doplnila mluvčí hradu.

Středověký hrad Helfštýn bude letos otevřen již pouze tento a nadcházející víkend, poté se jeho brány po dobu zimního období uzavřou. Hrad se však každoročně znovu otevírá návštěvníkům před další sezonou první lednovou sobotu a to během tradičního novoročního výstupu. Letošní 43. ročník zrušila koronavirová opatření, o rok dříve vzalo Helfštýn doslova útokem při novoročním výšlapu rekordních 4717 návštěvníků.

Reklama

Související témata:

Doporučované