Hlavní obsah

Henry se v nové roli trenéra vrací tam, kde s fotbalem začínal. Co si vzal od Wengera s Guardiolou?

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Thierry Henry začne jako trenér ve francouzské lize proti Štrasburku.Video: David Janeczek, AP

 

Reklama

Thierry Henry se vrátil do klubu, ve kterém začínal svou profesionální fotbalovou kariéru. Tentokrát ale po devatenácti letech jako trenér.

Článek

V Monaku po tragickém začátku sezony odvolali kouče Leonarda Jardima. Ze sestupových vod mezi špičku francouzské ligy se pokusí knížecí klub vytáhnout Thierry Henry. Bývalý kapitán francouzské reprezentace a legenda londýnského Arsenalu tak začne svou další životní štaci tam, kde v 90. letech odstartoval svou profesionální fotbalovou kariéru.

„Všichni ví o mém vztahu k Arsenalu, ale když přišla nabídka z Monaka, tak jsem byl nadšený, protože tady všechno začalo a v mém srdci má Monako místo,“ sypal ze sebe na tiskové konferenci šťastný Henry, kterého během podzimu média spojovala také s Bordeaux nebo s anglickou Aston Villou.

Jednačtyřicetiletý syn otce z Guadeloupe a matky z Martiniku se po konci své fotbalové kariéry nikdy netajil tím, že by se jednou chtěl stát trenérem. „Můj otec mě vždy učil, abych nikdy nebyl se sebou spokojený, abych pro zlepšení dělal vše. Ale taky mi říkal, abych se vždy smířil s tím, co už se stalo.“ A i tento výrok popisuje přerod bývalého kapitána francouzské reprezentace v trenéra.

Henry totiž ukončil kariéru v zámořské Major League Soccer v dresu New Yorku Red Bulls v roce 2014 a hned poté začal pracovat pro televizi Sky jako fotbalový expert, v této roli skončil po minulé sezoně, aby se naplno zaměřil na svůj trenérský cíl.

Ještě v pozici televizního fotbalového experta působil také jako jeden z asistentů kouče belgické reprezentace Roberta Martíneze. Společně s pětačtyřicetiletým Španělem se Henry objevil také na letošním mistrovství světa ve fotbale a přispěl tak Belgičanům k bronzovým medailím.

„Díky úzké spolupráci s Thierrym cítím, že jsem se zlepšil ve všech aspektech mé hry. Nebojím se říct, že jsem nyní dvakrát lepším fotbalistou. Hodně mu dlužím,“ chválil Henryho belgický útočník Romelu Lukaku, o kterém jeho spoluhráč z Manchesteru United Paul Pogba prohlásil, že je jedním z největších fotbalových fanatiků a předpovídá mu v budoucnu také trenérskou kariéru.

Tak jako Lukakua a spol. ovlivňuje ve fotbalovém růstu Henry, tak na mistra světa i Evropy během kariéry působil hlavně Arséne Wenger v Arsenalu ale také Pep Guardiola v Barceloně. „Arséne mě naučil být profesionálem a dal mi toho strašně moc, asi všichni ví, že jsme měli spolu skvělý vztah,“ vzpomíná na dlouholetou spolupráci se svým krajanem Henry, který si za Arsenal zahrál naposled v roce 2012, když v Londýně hostoval z New Yorku.

Přestože současný kouč Manchesteru City Pep Guardiola potkal Henryho na začátku své trenérské kariéry, tak na momentálně začínajícího trenéra velmi zapůsobil. „Pep je pro mě odkazem, naučil mě v Barceloně znovu hrát fotbal. Hodně mě inspiroval, můžete se s ním bavit o fotbale celé dny.“

Jednačtyřicetiletý Henry se nyní bude snažit předat své znalosti a zapálení pro fotbal jak zkušeným fotbalistům jako jsou stopeři Andrea Raggi, Kamil Glik nebo brankář Danijel Subašič či útočník Radamel Falcao, tak hlavně mladíkům Youri Tielemansovi, Aleksandru Golovinovi či Moussa Syllovi.

Vedení Monaka navíc spoléhá i na to, že Henry naváže na práci bývalého kouče Jardima, který dokázal v posledních letech vypiplat mladé hvězdičky. Klub tak jen během minulé sezony prodal hráče jako Kylian Mbappé, Thomas Lemar, Fabinho, Terence Kongolo a další za 285 milionů liber (8,38 miliardy korun).

První zápas v roli hlavního trenéra čeká Henryho ve francouzské lize už v sobotu na hřišti Štrasburku.

Reklama

Související témata:

Doporučované