Hlavní obsah

Herci i režiséři ve spárech lvů. Sledujte přípravy na české filmové ceny

Záběry z natáčení s nominovanými na České lvy.Video: Tereza Willoughby, Seznam Zprávy

 

Reklama

Největší české filmové ceny Český lev vyhlásí v sobotu vítěze. Co si nominovaní filmaři myslí o svých postavách a co pro ně bylo na natáčení nejtěžší? Podívejte se na záběry z příprav.

Článek

Vítěze Česká filmová a televizní akademie prozradí v sobotu večer. O jasném favoritovi letos ale mluvit nelze. Celkem 18 filmů má alespoň jednu nominaci. Nad deset nominací získal snímek Toman, Hastrman, Všechno bude, Zlatý podraz, dál potom boduje Jan Palach nebo Hmyz a Tlumočník.

Dlužno podotknout, že u Hastrmana jde hlavně o technické kategorie, zatímco ostatní zmiňovaní se utkají o trofej pro nejlepší film, režii, scénář i o ceny v hereckých kategoriích. Není úplně překvapení, že se v nominacích opakuje titul snímku Všechno bude, který stejná akademie vyslala, byť neúspěšně, do boje o Oscara.

V tuto chvíli už známe vítěze Cen české filmové kritiky. Pokud bychom České lvy přirovnali právě k americkým Oscarům, cena kritiky by mohla být ekvivalentem Zlatých glóbů. Tady se ale vítězové navzájem nepředznamenávají, názory akademiků a kritiků se spíš rozcházejí.

Letos tomu tak je u filmu Toman, který má nejvíc nominací na Českého lva, ale žádnou nominaci ani cenu od kritiků. Podobná situace se opakuje u snímku Zlatý podraz nebo Hastrman. Naopak všechny zřejmě zaujal snímek Jan Palach a shodli se i v kategorii dokumentů.

Výzva s hercem Viktorem Zavadilem: Palachův čin pro mě znamená výzvu, abych se víc zabýval tím, co se kolem mě děje.Video: Jiří Kubík, Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované