Hlavní obsah

Herci pardubického divadla nahrávají knihy českých autorů

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Východočeské divadlo Pardubice během svého uzavření kvůli pandemii koronaviru zkouší nové tituly, ale věnuje se také načítání povídek z knih českých autorů.

Článek

Vloni na jaře herci natáčeli audionahrávky především z literatury pro děti, nyní se věnují knihám pro dospělé. Ve zvukovém studiu začali autorem Ladislavem Pecháčkem.

Pecháček je známý především oblíbenou filmovou sérií započatou roku 1982 filmem Jak svět přichází o básníky, ale také filmy Dobří holubi se vracejí, Vážení přátelé, ano a knihou Osvobozené kino Mír. Roku 2012 vydal soubor dvanácti povídek s kriminalistickými zápletkami, nazvaný Hořká čokoláda. Osm z nich je již k poslechu v podání pardubických herců.

Dalším spisovatelem, který dal svolení k načítání svého díla, je Jiří Kratochvil, jenž dostal možnost svobodně publikovat až po roce 1989, v současnosti píše už sedmnáctý román. Kromě románů se věnuje i povídkové tvorbě. Poslední soubor, který zatím čeká na vydání, se jmenuje Strach nad městem. Herci z něj natočili šest povídek.

Třetí knihou, jejíž poslech divadlo připravuje, je novela Den, kdy slétly vlaštovky. V roce 1990 ji napsal Ivan Binar, autor knih pro dospělé i děti, překladatel, někdejší redaktor rádia Svobodná Evropa.

První povídky z nové řady Četby za časů korony jsou uveřejněny nawebudivadla v rubrice Repertoár. Poslechnout si je lze i na divadelnímfacebookovém profilu.

Reklama

Doporučované