Hlavní obsah

Herci Slováckého divadla plánují vstup do školní výuky

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Herci Slováckého divadla plánují vstup do distanční školní výuky. Uherskohradišťská scéna připravila akci Herec do každé hodiny, kterou chce pomáhat učitelům i studentům.

Článek

„Divadelníci se propojí do vyučování, ve kterém prozradí něco ze své praxe a obohatí tak probíranou látku,“ sdělil herec a mluvčí divadla Josef Kubáník.

„Kromě výkladu jsme připraveni streamovat ukázky z našich inscenací, poskytnout fotografie a přiblížit vznik inscenací,“ uvedl Kubáník.

Herci se podle něj často věnují i jiným oborům, a také o nich jsou připraveni spolu s dramaturgyněmi ve vyučování mluvit. „Například Jitka Hlaváčová vystudovala taneční pedagogiku, Pavel Hromádka má stejně jako náš umělecký šéf Lukáš Kopecký bohaté zkušenosti s rozhlasovými hrami, další se věnují hudebním projektům,“ uvedl Kubáník, který se sám zabývá i správou sociálních sítí a je též autorem několika knih. „Rozhodně netoužíme být baviči, kteří zpříjemní hodinu veselými historkami, ale chceme být v této nešťastné době užiteční,“ doplnil.

Vstup do hodiny už si divadelníci na dálku vyzkoušeli na hodonínském gymnáziu. „Jsem nadšená, protože se nám do výuky podařilo dostat něco úplně nového. Spojili jsme dvě třídy a podle reakcí studentů byli nadšení i oni,“ zhodnotila akci středoškolská učitelka Andrea Baumannová.

Podle herce Pavla Šupiny mluvili divadelníci se studenty čtvrtého ročníku o Gabriele Preissové a o Její pastorkyni. „Přidali jsme ukázku a povídali jsme si i o samotném vzniku naší inscenace,“ uvedl Šupina, který v ní představuje Števu Buryju. Na středu je naplánovaná další hodina, tentokrát s dramaturgyní Markétou Špetíkovou a herečkou Terezou Novotnou.

Pedagogové, kteří by stáli o ozvláštnění hodiny divadelníky, se mohou ozvat na e-mailovou adresu kalinova@slovackedivadlo.cz. Ansámbl uherskohradišťské scény pokračuje také v přípravě inscenací Jesus Christ Superstar, Lichožrouti a ruské klasiky Tři sestry. Vzhledem k vládním protikoronavirovým opatřením jsou nyní divadla zavřená.

Reklama

Doporučované