Hlavní obsah

Herci, sportovci, politici. Případů předbíhání u očkování přibývá

Foto: Profimedia.cz

„VIP vakcína rovná se zločin,“ stojí na jednom z transparentů na protivládním protestu v Buenos Aires.

Reklama

Nejen v Česku se předbíhá v očkování. Podobné případy hlásí sousední Slovensko a Polsko, ve Španělsku kritice čelí královská rodina, v Libanonu celá vláda. Doslova epidemii předbíhání u očkování pak zažila Latinská Amerika.

Článek

Na Slovensku sportovci, v Polsku zase herci

Skandály se nevyhnuly ani sousedním zemím. Přednostně naočkovat se začátkem ledna měl například bývalý polský premiér Leszek Miller a osmnáct celebrit, a to výměnou za propagaci očkování. Důvodem měla být údajně také nutnost vypotřebovat několik set dávek vakcíny do konce roku 2020.

Nicméně šéf státní správy hmotných rezerv Michal Kuczmierowski agentuře PAP řekl, že lékařská univerzita žádné dodatečné vakcíny nedostala a „už určitě ne dávku pro celebrity“. Dodal, že očkování bylo určené výhradně pro zdravotníky.

Mezi očkovanými se objevilo také jméno herce Radosława Pazury. „Pro mě byla ta věc zřejmá a jasná. Dostal jsem pozvání, stejně jako jsem ho už v minulosti dostal na mnoho charitativních akcí a událostí, které mají pomoci,“ komentoval věc herec pro televizi Polsat. „Mediální informace o známých lidech, kromě jiného ze světa kultury a politiky, kteří se nechali naočkovat mimo pořadí, jsou opravdový skandál,“ reagoval na kauzu premiér Mateusz Morawiecki. „Neexistuje žádný důvod pro porušování pravidel,“ dodal.

Slovensko pak pobouřilo přednostní naočkování bývalé tenistky Dominiky Cibulkové během první fáze očkování, kdy měli být očkovaní primárně zdravotníci a pracovníci v kriticky důležitých odvětvích. Bývalou tenistku měl do seznamu neoprávněně zapsat jeden z pracovníků očkovacího centra patřícího pod Univerzitní nemocnice v Bratislavě.

K očkování se bývalá tenistka měla podle svých slov dostat tak, že se při návštěvě svého známého v nemocnici zeptala, kdy by mohla přijít na řadu s očkováním. „Kdybych tušila, že se dopouštím vážného pochybení a že jen nevyplňuji prázdné místo v pořadníku, v žádném případě bych tu možnost nevyužila. Vzniklá situace mě velmi mrzí, ve vztahu ke všem lidem, kteří na vakcínu čekají,“ uvedla Cibulková na svém instagramovém účtu.

Tenistka se stala terčem mnoha vtipů na sociálních sítích, na incident reagoval například i obchodní řetězec Kaufland. „Na očkování si většina z nás musí ještě počkat, posilňovat svou imunitu ale můžete i teď. Například zeleninou z naší akční nabídky,“ napsala společnost na své facebookové stránce k obrázku cibule s textem „S cibulkou na zdraví“.

Podle deníku SME nebyla Cibulková jediná. Během první fáze očkování měli vakcínu dostat také slovenští olympionici i členové realizačních týmů. Mezi očkovanými byla například posádka reprezentačního čtyřkajaku. „Přednostní očkování nám zajistilo ministerstvo vnitra, protože jsme členové Sportovního centra policie. Příští měsíc chceme odcestovat na soustředění v Kalifornii, které je pro nás v přípravě na olympijské hry v Tokiu klíčové,“ uvedl na začátku ledna kajakář Erik Vlček. Kolik sportovců už se k přednostnímu očkování dostalo, ale není jasné. Sportovní centrum policie ani jeho ředitel totiž na dotazy deníku SME nereagovali.

Očkování královských dcer v zahraničí rozzlobilo Španělsko

Jihoevropskou zemí zase hýbe skandál ohledně očkování členů královské rodiny. Mimo pořadník a v zahraničí se měly nechat naočkovat „infantky“ Elena a Cristina, sestry současného krále Filipa VI. Vakcínu proti covidu-19 měly dostat podle serveru El Confidencial během návštěvy svého otce a emeritního krále Juana Carlose I. v Abú Dhabí. Tam se bývalý panovník, který abdikoval v roce 2014, přesunul loni v srpnu kvůli vyšetřování z korupce a daňových deliktů, to teď emeritní král mimo jiné řeší vyrovnáními španělskému finančnímu úřadu.

Očkování ve Spojených arabských emirátech potvrdily ve středu serveru El Confidencial obě sestry, vakcínu měly infantky obdržet první víkend v únoru. „Dorazily jsme za účelem návštěvy našeho otce, a abychom obdržely zdravotní pas, který nám umožní pravidelné návštěvy, byla nám nabídnuta možnost očkování, s čím jsme souhlasily,“ uvedly sestry pro El Confidencial.

V SAE už měl vakcínu proti covidu-19 dostat i 83letý Juan Carlos I., a to i přes to, že ve Španělsku by kritéria pro očkování splňoval. Podle El Confidencial má být očkování infantek dalším důkazem očkovací turistiky poskytované SAE majetným. Na královskou rodinu míří kritika od stran prosazujících republiku i veřejnosti, která je podle španělských médií už všemi královskými skandály unavená.

Španělský královský palác odmítl celou věc komentovat a připomněl, že Elena a Cristina nejsou od roku 2014 součástí královské rodiny. Členové nejužší královské rodiny, tedy král Filip VI., královna Letizia, princezna Leonora a infantka Sofia, budou podle vyjádření paláce očkováni podle vakcinačního plánu ministerstva zdravotnictví stejně jako ostatní Španělé, uvádí El País. Země aktuálně očkuje osoby starší osmdesáti let vakcínami od společností Pfizer nebo Moderna a pracovníky kritické infrastruktury mladší 55 let pak vakcínou AstraZeneca.

Epidemie předbíhání v Latinské Americe

Mezi prvními zeměmi, kde se objevil očkovací skandál, bylo Peru. V zemi nechvalně „proslulé“ korupcí se k dávce vakcíny od čínského Sinopharmu, který byl v té době ještě ve fázi klinických testů, dostalo 487 lidí, uvádí CNN. Mezi těmi, kdo se v rámci peruánské „Vacunagate“ nechali očkovat, byl exprezident Martín Vizcarra a jeho žena a bratr. Za porušení očkovacího plánu následně rezignovala ministryně zdravotnictví Pilar Mazzettiová a také šéfka peruánské diplomacie Elisabeth Asteteová, která byla taktéž přednostně očkovaná. Celkem sedmi osobám hrozí až osm let vězení.

V Argentině pak kvůli kauze nazývané jako „VIP očkování“ vyšly do ulic tisíce lidí. Místní politici měli pro své rodiny a přátele domlouvat přednostní místa v očkovací frontě navzdory oficiálnímu pořadníku, kvůli kauze rezignoval tehdejší ministr zdravotnictví Ginés González, uvádí stanice FRANCE 24.

Nová ministryně zdravotnictví Carla Vizzottiová následně nechala zveřejnit seznam 70 lidí, kteří dostali vakcínu mimo oficiální kampaň. Mezi takové patří 38letý ministr hospodářství, bývalý prezident Eduardo Duhalde, jeho manželka a jejich děti, ministr zahraničních věcí Felipe Sola, argentinský zástupce v Mezinárodním měnovém fondu Sergio Chodos, generální tajemník předsednictví Julio Vitobello a velvyslanec v Brazílii Daniel Scioli.

V reakci na skandál Argentinci „ozdobili“ během protestů brány vládní budovy v Buenos Aires, sídla kanceláře prezidenta, vycpanými černými pytli na těla symbolizujícími ty, kteří při čekání na očkování umírají. Některé z pytlů doprovodila také jména politiků, kteří vakcínu už dostali. „V demokracii nemůžete jako způsob demonstrace zvolit vaky na těla se jmény politických osobností a vystavit je před Casa Rosada,“ reagoval na činy demonstrantů prezident Alberto Fernández.

Kontroverze okolo očkování se nevyhnuly ani Ekvádoru. První dávky vakcíny od společnosti Pfizer dorazily do země dle národního očkovacího plánu 21. ledna. Za méně než jeden týden byl v exkluzivním soukromém kondominiu pro seniory v Quitu aplikován neznámý počet vakcín, který nebyl součástí oficiálního seznamu domovů s pečovatelskou službou, kam měly dávky přednostně dorazit. Ministr zdravotnictví Juan Carlos Zevallos později připustil, že v zařízení žije několik jeho příbuzných. Ministr následně rezignoval a v úřadu ho nahradil Rodolfo Forfan, píše Al Jazeera.

V pomalu očkujícím Libanonu předbíhali členové parlamentu

Hned šestnáct zákonodárců a několik dalších zaměstnanců parlamentu se nechalo očkovat krátce po obdržení prvních vakcín proti covidu-19 v Libanonu. První dávku vakcíny společnosti Pfizer politici a jejich asistenti či pracovníci parlamentu dostali ještě dříve než libanonský prezident Michel Aoun a první dáma.

Přitom libanonská vláda je kritizována za nezvládnutou očkovací kampaň, podle dat z konce února bylo v šestimilionové zemi, která navíc poskytuje azyl více než 1,5 milionu uprchlíků, naočkováno méně než 30 000 lidí. V zemi, jejíž metropoli v srpnu loňského roku zasáhl ničivý výbuch dusičnanu amonného v místním přístavu, tak ještě vzrostla nespokojenost veřejnosti. V reakci na zjištění předbíhání v očkování rezignovala Thalia Arawiová, která měla dohlížet na etiku národního očkovacího programu, píší The Financial Times. Hlavní koordinátor očkování Abdul Rahman al-Bizri pak předbíhání označil za „porušení očkovacího plánu, které nelze tolerovat“.

Maltští nacionalisté odmítli nařčení ministra zdravotnictví

Téma předbíhání při čekání na očkování proti covidu-19 rozděluje maltskou politickou scénu. Maltský ministr zdravotnictví Chris Fearne uvedl, že „odolal“ požadavkům několika lidí včetně poslance maltské Nacionalistické strany (PN), aby upravil pořadí očkování. Nátlak na ministra má podle deníku The Times of Malta vyšetřovat policie.

Předseda PN Bernard Grech na jednání v parlamentu reagoval, že očkovací kampaň postrádá transparentnost a Fearne by měl uvést jméno poslance, který po něm upřednostnění v očkování požadoval. „Můžu vám to jméno pošeptat do ucha, abych toho jedince přede všemi neuvedl do rozpaků,“ cituje ministra deník The Times of Malta.

Ve svém středečním prohlášení strana uvedla, že „jednomyslně a kategoricky“ popírá obvinění uvedená Fearnem. „Vláda se opět rozhodla použít pandemii a rekordní počet případů k získání politických bodů a k pokusu o oslabení opozice. Březen měl být obdobím, kdy se země měla výrazně zotavit z pandemie. Místo toho počet úmrtí a počty stále rostou, trasování kontaktů selhalo, neexistuje žádná transparentnost ohledně očkování a náš zdravotní systém je na pokraji zhroucení,“ uvedla PN. Prioritu v očkování mají na Maltě osoby starší osmdesáti let a zdravotníci v první linii. Následně chce země očkovat další příslušníky integrovaného záchranného systému a učitele.

Reklama

Doporučované