Hlavní obsah

Herci v Národním si už nemusejí připadat jako špatně placená uklízečka. Jan Burian o velkých plánech i střetu s odboráři

Jan Burian: Inscenace opery Libuše není žádný můj pomník. Nikoho šokovat ale nemám zapotřebí.Video: Jiří Kubík, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ideální plat sólistů v Národním divadle by měl být přes 70 tisíc korun, říká šéf největší tuzemské scény Jan Burian. Teď mají zhruba o 30 tisíc méně. Burianovi ministr kultury nedávno prodloužil mandát až do roku 2025.

Článek

„Ministrovi jsem nic významného neslíbil. Jen to, že budu pokračovat v započaté cestě a dotáhnu všechny rozpracované velké projekty,“ odpovídá Jan Burian na otázku, čím si vysloužil důvěru novopečeného ministra Antonína Staňka, který se ho rozhodl bez výběrového řízení jmenovat na další šestileté období.

Burian ve Výzvě vyjmenovává zásadní manažerské kroky, které za posledních pět let provedl při řízení obří instituce, jakou je Národní divadlo se čtyřmi divadelními budovami, miliardovým rozpočtem a třinácti sty zaměstnanci.

„Mimo jiné jsem změnil systém odměňování,“ říká a doplňuje, že herci, zpěváci, tanečníci a hudebníci berou dnes vyšší příjmy než před jeho nástupem.

Reaguje mimo jiné i na výhradu, kterou před pěti lety vyslovil tehdy odcházející člen ND Miroslav Donutil, když řekl: „Do Národního divadla si herec chodí pro plat špatně placené uklízečky v lepší firmě.“

„V této chvíli se u sólistů plat pohybuje několik jednotek nad 40 tisíc. V celém divadle jsme alespoň na průměrném platu, jaký je v ČR. Byli jsme hluboko pod ním,“ popisuje Burian, jak se platy v poslední době zvýšily.

Iva Janžurová v nové roli

Ve Výzvě přišla řeč i na slova herečky Ivy Janžurové, která si před půldruhým rokem v rozhovoru pro Seznam posteskla, že pro ni v Národním divadle nemají velké role, a proto chodí hrát i do jiných divadel. Minulý týden byla Janžurová uvedena do Síně slávy Národního divadla. Bude to spojené i s novou velkou rolí?

„Iva Janžurová bude hrát s Františkem Němcem v nové inscenaci Kytice uváděné v budově Národního divadla v režijním provedení dvojice SKUTR - Kukučka a Trpišovský,“ říká Burian. „Co tam bude Iva Janžurová hrát, nevím. Neznám scénář, není to moje práce. Ale je to inscenace, která má uvést na scénu herce řekněme zralejší generace.“

Jan Burian se v rozhovoru dotkl i často zmiňovaného tématu – moderních úprav klasických divadelních her, které kritizoval například Igor Bareš, když před třemi lety odcházel z divadla na protest proti jmenování Daniela Špinara novým šéfem činohry.

„Jeden člověk řekne, že máme dělat divadlo jako v 19. století, druhý řekne pravý opak. Náš repertoár je vyvážený, činohra není v žádném houští, je v estetice dnešních třicátníků, čtyřicátníků,“ říká Burian.

První operní režie

On sám se poprvé jako šéf Národního divadla ujal režie. ND uvádí Smetanovu operu Libuše u příležitosti 100. výročí vzniku Československa. A Burian se drží klasického pojetí.

„Nepotřebuju nikoho šokovat, aby upadl, když to uvidí. Z toho už jsem vyrostl. Také to má konvenovat s tím, jak Národní divadlo vypadá.“

Platí stále Burianův bonmot, kterým se řídil, když kdysi řediteloval v plzeňském divadle J. K. Tyla: „Kdybychom měli hrát jen to, co se mně líbí, tak tři čtvrtiny věcí nehrajeme“? A jak motivuje umělce, aby při svém snažení o originalitu nezapomínali na diváckou návštěvnost? I odpovědi na tyto otázky najdete v rozhovoru v úvodním videu.

Pořad Výzva sledujte každý všední den od 11:30 a 21:00 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Sledujte Seznam Zprávy i na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované