Hlavní obsah

Herci vyzvali děti, aby si sundaly roušky. Rozšířil se covid

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Šíření nákazy mezi žáky základní školy během divadelního představení zjistili hygienici tento týden. Zatím dohledali pět nakažených.

Článek

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová popsala jedno z ohnisek nemoci covid-19, které hygienici v posledních dnech mapují.

„Mě úplně šokoval případ klastru v základní škole. Škola šla na divadelní představení, kde žáci sice nyní nemusí mít žádné testy, ale měli by v tomto prostoru používat roušky. Herci toho divadelního představení vyzvali děti, ať si sundají roušky. Děti tento příkaz poslechly a máme z tohoto představení klastr,“ řekla Svrčinová novinářům.

Detaily, o jakou školu se jedná, neuvedla. „Ale bylo to pět osob, které se nakazily v souvislosti s tímto představením,“ popsala Svrčinová na dotaz redakce Seznam Zpráv. „Ale nemusí to být konečný počet, protože je to klastr z tohoto týdne, takže to jsou ti první. Pokud ještě onemocní někdo z jejich kontaktů, tak se samozřejmě může ten počet nemocných ještě zvýšit,“ dodala.

Hlavní hygienička apelovala na dodržování platných opatření proti šíření covidu-19. Hygienici se podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO) nyní zaměří na důkladnější kontrolu dodržování opatření. To by podle Svrčinové bývalo pomohlo i v divadle, kde se nakazili žáci základní školy.

„Tam opravdu je nutno dodržovat opatření. Děti se tam chovají zcela jinak než ve třídě,“ řekla Svrčinová.

Hygienici se nyní věnují naplno trasování kontaktů nakažených. Denně stíhají obvolat kolem tisícovky případů, se zbytkem jim pomáhají call centra, řekla hygienička. Do 24 hodin se jim podle Svrčinové podaří kontaktovat 75 % pozitivních kontaktů, do dvou dní je to kolem 95 %.

Hygienické stanice evidují v probíhajícím měsíci říjnu celkem 244 klastrů, tedy ohnisek nákazy. Nejčastěji jsou to rodiny, pracoviště, školy, zdravotnická zařízení nebo pobytové zájezdy. Od záři hygienici napočítali 2 421 pozitivně testovaných žáků, 12 tisíc jich poslali do karantény a čtyři školy kvůli šíření covidu-19 zavřeli. Většina trasovaných klastrů odhalí pouze jednoho či dva nakažené.

Hygienici podle Svrčinové provedli od jara přibližně 45 tisíc kontrol dodržování opatření.

Epidemie koronaviru se v Česku už několik týdnů zhoršuje, situace je ale lepší než před rokem. Loni touto dobou se počty pozitivních testů pohybovaly kolem deset tisíc denně a v nemocnicích ležely asi tři tisíce lidí s covidem-19, z toho více než 500 ve vážném stavu.

Reklama

Doporučované